De rentabiliteit van zonnepanelen is de belangrijkste reden waarom steeds meer woningen overstappen op zelfverbruik. In dit blog vertellen we je alles wat je moet weten over de economische voordelen die zelfverbruik kan opleveren:

 • Wat bepaalt de rentabiliteit van zelfconsumptie
 • Hoe de rentabiliteit van zonnepanelen wordt berekend
 • De rentabiliteit van zelfconsumptie in Nederland
 • Andere elementen om rekening mee te houden.

Aan het einde van dit blog zullen we antwoord hebben gegeven op de vraag: Wat is de opbrengst van zonnepanelen?

Laten we snel beginnen!

Zoek jouw dak en ontvang een offerte in minder dan 1 minuut!


Wat bepaalt de kosteneffectiviteit van zonnepanelen?

Het bepalen van de rentabiliteit van een systeem voor eigen verbruik is niet bepaald eenvoudig, ondanks de schijnbaar eenvoudige berekening waarbij de kosten worden gedeeld door de jaarlijkse besparingen.

Er zijn verschillende aspecten waarmee rekening moet worden gehouden.

In die zin moeten we, om de rentabiliteit van een zonnepanelensysteem te bepalen, het volgende weten:

 • Investering
 • De omvang van het systeem
 • De hoeveelheid energie die kan worden geproduceerd
 • Het jaarlijkse energieverbruik van het huishouden
 • De hoeveelheid energie die aan het net wordt geleverd en de compensatie van het overschot
 • De prijs van elektriciteit
 • De inflatie

Laten we ze in detail bekijken.

De investering

De investering, of eigenlijk de prijs van het systeem, is essentieel om de rentabiliteit te bepalen. Want om die te berekenen moeten we uiteindelijk de kosten delen door de jaarlijkse besparingen. De jaarlijkse besparing wordt bepaald door de diverse elementen, zoals verbruikte energie, PV-productiecapaciteit, enzovoort.

Ontdek de prijs van je systeem!

De omvang van het systeem en de hoeveelheid energie die kan worden geproduceerd

De dimensionering van het systeem en de PV-productiecapaciteit zijn twee elementen die nauw met elkaar verbonden zijn, aangezien de hoeveelheid geproduceerde energie wordt bepaald door het aantal geïnstalleerde zonnepanelen:

In die zin zijn de zonnestraling, de mogelijke oriëntaties en hellingshoeken van het systeem en de verliezen van het systeem bepalend voor de fotovoltaïsche productiecapaciteit.

Het is van essentieel belang te weten hoeveel zonne-energie het systeem zal produceren om de jaarlijkse besparingen te bepalen.


Jaarlijks energieverbruik van de woning

Voor de juiste dimensionering van een systeem voor eigen verbruik is het essentieel jouw gemiddelde verbruik vanuit het net te kennen. Als de dimensionering niet correct is, daalt de rentabiliteit, of het systeem nu te klein of te groot is.

Bij Otovo bestuderen we de verbruiksgewoonten van onze klanten altijd in detail om hen de hoogste opbrengst te kunnen bieden.

Ontdek de rentabiliteit van jouw systeem!

Overschotten

Wees je ervan bewust dat je met een goede set zonnepanelen al snel zoveel zonne-energie opgewekt hebt, dat je dit nooit allemaal zelf kunt opmaken. Gelukkig kun je in Nederland het overschot aan energie verkopen aan het energienet via de salderingsregeling. Hierbij krijg je een afgesproken prijs per kilowattuur (kWh) ter compensatie. De exacte prijs per kWh verschilt per energieleverancier, maar ligt in veel gevallen rond de €0,20.

De prijs van elektriciteit

De prijs die per kWh betaald wordt is ook een fundamentele factor, want die bepaalt de exacte jaarlijkse besparing die zonnepanelen zullen opleveren. Zoals velen weten, wordt de elektriciteitsprijs in Nederland gekenmerkt door zijn volatiliteit. Maar het feit staat wel dat de energieprijzen in Nederland zeer hoog zijn, zeker vergeleken met de rest van de wereld. Elke kWh die je kunt besparen, is dan mooi meegenomen.

Door te kiezen voor een systeem van eigen verbruik zijn huishoudens in ieder geval verzekerd van een lagere en stabiele elektriciteitsfactuur.

Inflatie

Ten slotte moet rekening worden gehouden met de inflatie, die van invloed kan zijn op het aantal jaren dat nodig is om de investering terug te verdienen.


Opbrengst zonnepanelen berekenen doe je zo

Voor deze berekening kun je kijken naar de onderstaande formule:

Jaarlijkse besparingen / Systeemprijs = jaarlijks rendement.

Maar het antwoord is iets complexer en gaat verder dan een eenvoudige prijs/jaarbesparing berekening, aangezien de jaarlijkse besparingen afhangen van de reeks variabelen die wij hebben gepresenteerd.

De formule voor het berekenen van de jaarlijkse besparingen is:

(jaarlijkse elektriciteitsbetaling vóór de overschakeling op eigen verbruik - jaarlijkse elektriciteitsbetaling van het net met eigen verbruik) + overcompensatie.

Schakel over op winstgevende zelfconsumptie!

Opbrengst zonnepanelen: een concreet voorbeeld

Dat klinkt allemaal best ingewikkeld, dus laten we naar een voorbeeld uit Spanje kijken.

We gaan uit van de volgende hypothese:

 • Geïnstalleerd vermogen: 5 kWp
 • Totaal budget, inclusief BTW: € 7.100 zonder batterij en € 11.600 met batterij.
 • Installatiebudget, inclusief btw: 1.500 euro.
 • Jaarlijks netverbruik vóór de fotovoltaïsche installatie: 5.975 kWh.
 • Jaarlijkse productie: 6.321 kWh.
 • Percentage eigenverbruik van het PV-systeem: 50% van de geproduceerde energie zonder batterij en 80% met batterij.
 • Prestatiecoëfficiënt van het systeem = 80%.
 • Percentage aan het net geleverde energie = 50% zonder batterij en 20% met batterij.
 • Gemiddelde prijs per kWh: 0,30€.
 • Prijs / kWh overcompensatie = 0,06 €/kWh.

Laten we op basis van deze hypothese eens kijken hoe lang het duurt om de situatie in deze 4 gevallen te herstellen:

 • Zonder ingebouwde batterij en zonder hulpmiddelen
 • Zonder batterij en met Next Generation hulpmiddelen
 • Met ingebouwde batterij en geen subsidies
 • Met batterij en bovengenoemde subsidies

Dit zijn de resultaten van de berekeningen:

 • Wanneer ons zonnepaneelsysteem geen batterij of subsidies heeft, duurt het 6 jaar om de investering terug te verdienen en is de jaarlijkse rentabiliteit meer dan 16%.
 • Wanneer ons zonnepaneelsysteem geen batterij heeft maar wel de Next Generation-subsidies, duurt het 4 jaar om de initiële investering terug te verdienen en hebben we een jaarlijks rendement van 25%.
 • Met een batterij maar zonder subsidies stijgt de tijd om de investering terug te verdienen tot 7 jaar en hebben we een rendement van 14%.
 • Met batterij en ook met de subsidies verdienen we de investering in 4 jaar terug en hebben we een jaarlijkse rentabiliteit van 25%.

Welk ander product biedt deze rentabiliteit?

Vraag een offerte aan!

De rentabiliteit van zelfconsumptie in Nederland

Deze aantallen kunnen per provincie verschillen. Bij Otovo werken we met lokale installateurs, waardoor we de transportkosten kunnen beperken, dus er kunnen kleine verschillen zijn van provincie tot provincie. Bovendien is de fotovoltaïsche productiecapaciteit niet overal in Nederland hetzelfde. Om de gewenste productie te bereiken, zal de grootte van het systeem variëren.

Lees meer over de voordelen van zonnepanelen in jouw regio:

Andere elementen waarmee rekening moet worden gehouden

Daarnaast spelen ook factoren als de kwaliteit van de gebruikte materialen een rol bij de berekening van de kosteneffectiviteit van zonnepanelen.

In veel situaties zijn we geneigd om voor de goedkoopste optie te kiezen, maar we moeten in gedachten houden dat de goedkoopste optie uiteindelijk ook de duurste kan worden. Door goedkopere onderdelen te gebruiken zijn deze vaak ook sneller aan vervanging toe dan een onderdeel van hogere kwaliteit.

Panelen van mindere kwaliteit kunnen leiden tot een lagere productie, meer verliezen en een kortere levensduur.

De kenmerken van het dak mogen niet worden onderschat, want zij kunnen bepalend zijn voor de hoeveelheid geproduceerde energie. We inspecteren jouw dak bij installatie goed om te zorgen voor een efficiënte hellingshoek en oriëntatie.

De ontwikkeling van de elektriciteitsprijzen beïnvloedt ook de rentabiliteit, aangezien de potentiële besparingen worden beïnvloed. Hoe duurder de energieprijzen, hoe meer geld jij bespaart met jouw eigen zonnepanelen.

Hoe neem je de stap?

Nu dan... Wat zijn de mogelijkheden om over te stappen op zelfopgewekte energie?

Natuurlijk blijft rechtstreekse aankoop altijd een optie. Bovendien zijn onze rendementsberekeningen daarop gebaseerd.

Maar bij Otovo bieden we ook andere oplossingen, zoals het huren van zonnepanelen, voor huishoudens die geen initiële investering willen doen! Je hoeft er namelijk alleen een gering maandtarief voor te betalen.

Ontvang een gratis offerte!
Je hebt je succesvol geabonneerd op Otovo Nederland
Welkom terug!
Super goed!
Je link is verlopen
Succes!
``