Het is zover: je hebt besloten om zonnepanelen te laten installeren. Maar er is nog één vraag waar je wellicht mee zit: “Hoe verzeker ik mijn zonnepanelen?”. Er zijn allerlei soorten verzekeringen die ieder een andere dekking bieden. Daardoor is het al snel onduidelijk welke zonnepanelen verzekeringen je nu af moet sluiten. Maar voordat je onnodig je zonnepanelen verzekerd hebt, is het goed om exact te weten welke verzekeringen je nu echt nodig hebt. In dit blog leggen we je graag uit wat je moet weten rondom je zonnepanelen verzekering. Lees snel verder!Welke verzekering voor jouw zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn duur in aanschaf. Maar ook als je je zonnepanelen huurt, wil je hier goed mee omgaan. En net als bij andere kostbare bezittingen, wil je deze wel goed verzekeren. In sommige landen bestaan hier aparte verzekeringen voor. Maar hoe zit dat dan in Nederland?

Wist je dat je opstalverzekering zonnepanelen dekt?

In Nederland vallen zonnepanelen onder de dekking van de opstalverzekering, met name als deze aan je huis vast gemonteerd zijn. Zonnepanelen die los op het dak staan, zoals wel eens gebeurt bij platte daken, zijn in de meeste gevallen niet meeverzekerd omdat ze geen onderdeel uitmaken van de woning. Let hier dus op! Een opstalverzekering sluit je af wanneer jij de eigenaar bent van een woning. Met andere woorden: je hebt een huis gekocht.

Laat in elk geval wel aan je verzekeraar weten dat je zonnepanelen hebt laten installeren. Soms wordt je premie hiervoor namelijk iets aangepast, omdat de waarde van je huis stijgt na het toevoegen van zonnepanelen.

Zonnepanelen op een huurwoning

Heb jij geen koopwoning maar een huurwoning? Dan hoef je geen opstalverzekering af te sluiten. Dit doet jouw verhuurder namelijk al. Bij een huurwoning kies je niet voor een opstalverzekering, maar een inboedelverzekering. De zonnepanelen vallen dan onder het ‘huurdersbelang’ van je inboedelverzekering. Huurdersbelang is een speciaal onderdeel waar alle verbeteringen die jij toebrengt aan de woning onder vallen. Zo dus ook een verduurzaming als zonnepanelen. Neem voor de zekerheid even contact op met je verzekeraar en controleer wel of dit standaard is meegenomen in jouw inboedelverzekering. Sommige verzekeraars bieden hier namelijk aanvullende verzekeringspakketten voor aan.

Zonnepanelen verzekering

Er bestaan ook losse verzekeringen voor zonnepanelen. In veel gevallen is het echter zo dat een opstalverzekering of inboedelverzekering al dezelfde dekking bieden als een losse zonnepanelen verzekering. Daarnaast is de premie van een zonnepanelen verzekering relatief hoog. Check daarom eerst bij je huidige verzekeraar of je zonnepanelen al goed gedekt zijn. Zo voorkom je onnodige extra premies.


Verzekering zonnepanelen bij diverse situaties

Er kan van alles gebeuren waardoor er iets misgaat met je zonnepanelen. Of het nu een onverwachte storm is of schade bij montage: we leggen je graag per situatie uit wie de verantwoordelijke partij is bij schade aan je zonnepanelen.

Zonnepanelen verzekeren tegen diefstal

Je kunt het je bijna niet voorstellen, maar ook zonnepanelen zijn soms het doelwit bij diefstal. Inbrekers kunnen ze redelijk eenvoudig demonteren zonder inbraakschade aan te richten aan je huis. Dit klinkt als een geluk bij een ongeluk, maar sommige verzekeraars hebben een voorwaarde bij het vergoeden van diefstal: namelijk dat er inbraakschade aangericht moet zijn. Controleer dus bij jouw opstal- of inboedelverzekering wat de voorwaarden zijn voor jou. De meeste diefstal zonder inbraakschade komt voor bij huizen met platte daken, omdat de zonnepanelen hier in veel gevallen niet vastzitten aan de woning zelf.

Zonnepanelen verzekeren tegen natuurrampen

Schade die door de krachten van de natuur worden aangebracht, zijn onvermijdbaar. We hebben nu eenmaal wel eens te maken met bovengemiddeld harde winden, stormen of extreme weersomstandigheden. Gelukkig komen natuurrampen in Nederland niet vaak voor, maar het is wel goed om te weten waarvoor je verzekerd bent. Schade door hagel, storm of blikseminslagen worden altijd gedekt door de opstalverzekering. Datzelfde geldt voor brand- en stormschade. Als je zeker wilt weten of alle schade door natuurfenomenen gedekt is, kun je het beste je polis bekijken of contact opnemen met je verzekeraar.

Zonnepanelen verzekeren tegen installatie schade

Zijn jouw zonnepanelen beschadigd tijdens de installatie? Of is er tijdens het opzetten van de zonnepanelen schade aan jouw woning aangebracht die de stevigheid of bewoonbaarheid van je woning aantasten? Dat valt onder de garantie van Otovo. Deze schade krijg je dus van ons vergoed.

Bij het demonteren van zonnepanelen is het dak waarop deze bevestigd was niet meer in nieuwstaat. De montage-units moeten stevig aan het dak worden bevestigd. Als je de zonnepanelen van Otovo wilt laten demonteren, zorgen wij dat jouw dak weer in ere wordt hersteld.

Zonnepanelen verzekeren tegen defecten

Als jouw zonnepanelen, om wat voor reden dan ook, binnen de garantieperiode kapot gaan, dan valt deze schade onder de productgarantie. Bij Otovo kun je rekenen op 20 jaar productgarantie! Ook bij een te sterk verlies van de paneelproductie van de zonnepanelen, kun je bij ons terecht. Zonnepanelen hebben, net als veel andere apparaten met elektrische onderdelen, een gemiddeld productieverlies van minder dan 1% per jaar. Dit komt door slijtage.


Defecten voorkomen

Het is fijn om te weten dat het herstellen van veel soorten schade en defecten uiteindelijk worden vergoed door de verzekering, zonnepanelen zijn namelijk een kostbaar bezit. Maar voorkomen is altijd beter dan genezen. Nu hoef jij, als je je zonnepanelen huurt bij Otovo, geen groot onderhoud te verrichten. Dat doen wij voor je, 20 jaar lang. Wat kun je zelf doen om zo veel mogelijk uit je zonnepanelen te halen? Eenvoudige schoonmaakbeurten, zoals het verwijderen van vuil en aanslag, zorgen voor een langere levensduur en betere paneelproductie.


Wil jij ook zonnepanelen huren?

Vraag gerust een prijsopgave aan voor jouw dak; je kunt bij Otovo al zonnepanelen huren vanaf € 30 per maand!

Ontvang een gratis offerte!
Je hebt je succesvol geabonneerd op Otovo Nederland
Welkom terug!
Super goed!
Je link is verlopen
Succes!
``