De oriëntatie en helling van de zonnepanelen zijn essentieel om het systeem optimaal te benutten. Deze factoren bepalen namelijk voor een groot deel de productiecapaciteit van de zonnepanelen. In dit artikel vertellen we je er graag meer over.

Zoek jouw dak en vraag een eerste offerte aan!

Hoe dan ook is het een uitstekende beslissing om zonnepanelen op jouw dak te installeren. Met zo’n systeem kun je jezelf (gedeeltelijk) voorzien van de benodigde energie om aan het energieverbruik van jouw woning te voldoen. Bij de installatie van zonnepanelen is het echter essentieel om rekening te houden met twee factoren: de oriëntatie en de helling van het dak waarop de zonnepanelen zullen worden geïnstalleerd.

Door met deze twee factoren rekening te houden, kun je de optimale werking van een zonne-installatie waarmaken, het maximale rendement halen en dus de rentabiliteit van de zonnepanelen verhogen.


De oriëntatie van de zonnepanelen

Bij Otovo streven we ernaar de zonnepanelen zo te oriënteren dat de systemen maximaal presteren.

In Nederland is de ideale oriëntatie op het zuiden. Deze positie kan worden bepaald aan de hand van het tijdstip van de dag, aangezien het zuiden overeenkomt met 12 uur 's middags (zonnetijd). Er moet echter nog wel rekening worden gehouden met twee belangrijke factoren:

  • De oriëntatie en de helling van het dak van het huis.
  • Blokkades die voorkomen dat de zonnepanelen voldoende zonlicht opvangen.

Het doel is ervoor te zorgen dat de zonnestralen zo veel mogelijk uren rechtstreeks inwerken en zo meer zonne-energie opwekken.

De meest optimale oplossing om de prestaties van het fotovoltaïsche systeem en de productie ervan gedurende het hele jaar te maximaliseren, is de installatie van een systeem van "solar trackers" dat de oriëntatie en helling ervan doet veranderen naar gelang van de tijd van het jaar, zoals gebeurt in grote zonnecentrales en zonneparken. In een huis is dit echter een onnodige extra kostenpost, dus moeten we proberen ze zoveel mogelijk op het zuiden te oriënteren, zodat we 's middags een productiepiek hebben en het maximale rendement van de module bereiken.

Ik wil advies!

De oriëntatie van het dak

De oriëntatie van jouw dak kun je heel gemakkelijk uitvinden, namelijk middels Google Maps. Zoek jouw huis op en je ziet vanzelf in welke richting de vlakke delen van jouw dak gericht staan. Heb je een kompas in huis, dan kun je dit uiteraard ook zelf uitzoeken door in de juiste richting te staan.

Schaduwen en klimaat

Schaduwen zijn een andere factor waarmee rekening moet worden gehouden bij de dimensionering van een fotovoltaïsche installatie, evenals andere obstakels. Hier moet rekening mee gehouden om te bepalen welke oriëntatie de meeste energie zal opleveren. Tegelijkertijd kun je hier flink je voordeel uithalen door er goed op in te spelen.

In gebieden waar het vaak sneeuwt is het raadzaam de zonnepanelen op sterk hellende daken te installeren, omdat zo’n hellingshoek gunstiger is in de winter en de sneeuw er gemakkelijk af kan glijden waardoor het de zonnepanelen niet blokkeert.


Belang van de oriëntatie van zonnepanelen

Het respecteren van de oriëntatie zorgt dat jouw zonne-installatie optimaal werkt. Je haalt er op die manier zo veel mogelijk energie mee op doordat de zonnestralen zo goed mogelijk worden benut. Een slechte oriëntatie verspilt niet alleen een groot deel van de energie die opgevangen had kunnen worden, het kan zelfs een deel van de cellen waaruit de modules bestaan beschadigen of zelfs uitschakelen.

De helling van de zonnepanelen

In Nederland varieert de ideale hellingshoek voor zonnepanelen tussen 10 en 50 graden. Dit wordt bepaald door de breedtegraad waarop het land ligt. Hoe dichter bij de evenaar, hoe kleiner de hellingshoek van de panelen zal zijn, omdat de zonnestralen dan loodrecht naar beneden vallen. De hellingshoek van de meeste huizen in Nederland ligt op 45 graden, wat voor zonnepanelen dus erg goed uitkomt.


Conclusie

De hellingshoek van de zonnepanelen en hun azimutale oriëntatie (afwijking ten opzichte van het zuiden) zijn van groot belang bij de installatie van een goed fotovoltaïsch systeem, omdat zij van invloed zijn op de prestaties en de energieopname van onze installatie. Kleine afwijkingen zijn aanvaardbaar, maar ze mogen nooit op het noorden gericht zijn.

Ontvang een gratis offerte!
Je hebt je succesvol geabonneerd op Otovo Nederland
Welkom terug!
Super goed!
Je link is verlopen
Succes!
``