Hoewel zonnepanelen steeds populairder worden, is het nog lang niet bij iedereen duidelijk hoe deze precies werken, wat de voordelen zijn en wat de prijzen rondom het aanschaffen van zonnepanelen zijn. Daarom nemen wij je graag mee in de wereld van zonne-energie. In dit blog ontdek je alles wat je dient te weten over zonnepanelen.

Allereerst leggen we je haarfijn uit wat er te leren valt over zonnepanelen. Waar zijn deze van gemaakt? Welke verschillende soorten zijn er? Hoe werken ze en wat is de gemiddelde levensduur? Daarna gaan we meer in op de details per onderwerp, zodat je volledig geïnformeerd kunt overwegen om zelf ook zonnepanelen te laten installeren.

Laten we beginnen!


Zonnepanelen: een overzicht

Je hebt vast wel eens gehoord over de voordelen van zonnepanelen. Je kent vast wel mensen die zonnepanelen hebben. Wij kunnen ons voorstellen dat je echter nog veel vraagtekens hebt rondom het onderwerp zonnepanelen, want hoe werken deze nu precies? Zijn ze echt zo veel beter voor het milieu? En vooral: zijn ze voor jou ook rendabel? In dit blog zullen wij proberen een antwoord te geven op al jouw brandende vragen.


Wat zijn zonnepanelen?

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen, maar bij Otovo geloven wij in de kracht van fotovoltaïsche panelen. Een fotovoltaïsch paneel (of pv-paneel) is een platte structuur die bestaat uit een reeks parallel- en in serie geschakelde fotovoltaïsche cellen. Deze cellen zijn bedekt met een beschermend glas dat de efficiëntie van het paneel optimaliseert. De randen van de cellen zijn bedekt met een laag aluminium om het product goed te verstevigen en beschermen. Dit systeem in zijn geheel noemen we een zonnepaneel.


Hoe werken zonnepanelen?

Dit klinkt allemaal erg ingewikkeld, maar als gebruiker van een zonnepanelen set is het vooral belangrijk om te weten hoe ze het best functioneren. De werking van een zonnepaneel bestaat uit de volgende stappen:

 • Het zonnepaneel wordt blootgesteld aan zonlicht
 • De fotonenergie (lichtenergie) wordt overgedragen naar de elektronen op de siliciumcel
 • Elektrische energie wordt binnen het circuit gecreëerd

Een bijzonder feit dat veel mensen niet weten, is dat zonnepanelen over het algemeen minder goed presteren naarmate de temperatuur stijgt. Er zijn, echter, wel panelen op de markt die beter bestemd zijn tegen extreme hitte. We hebben het dan wel over temperaturen van 60 °C of hoger. In Nederland hebben de eigenaren van zonnepanelen hier gelukkig geen last van. Integendeel, de koelere temperaturen zorgen ervoor dat zonnepanelen in Nederland uitstekend kunnen presteren!

De juiste helling en oriëntatie

De zon staat nooit de hele dag op hetzelfde punt. De optimale oriëntatie van zonnepanelen is naar het zuiden gericht om een zo hoog mogelijk kWh rendement te krijgen. Op deze positie vangen de zonnepanelen gedurende de dag het meeste zonlicht op, waardoor je meer energie kunt opwekken.

Het is echter belangrijk om met twee andere aspecten rekening te houden:

 • De oriëntatie en de helling van het dak van het huis. In Nederland ligt de optimale hellingshoek van zonnepanelen tussen 10° en 50°. De aangeraden hellingshoek verschilt wel per oriëntatie.
 • Oosten en westen: 13°
 • Zuidoosten en zuidwesten: 25°
 • Zuiden: 35°

Als de panelen op het zuiden geïnstalleerd zijn, is het effect op jouw rendement minimaal bij een verandering van de hellingshoek. Om, ongeacht de helling van jouw dak, de panelen toch in de optimale hellingshoek te leggen, bestaan speciale structuren. Hierover vertellen we je later in dit blog meer.

 • Alle weersinvloeden die het oppervlak van de panelen kunnen aantasten hebben mogelijk effect op de hoeveelheid opgewekte energie. Een dik pak sneeuw kan flink in de weg zitten bij het opvangen van zonnestralen.

Schaduw is ook een belangrijk aspect waar je rekening mee moet houden bij de installatie van zonnepanelen, omdat het veel invloed heeft op de effectiviteit van de zonnepanelen. Een mogelijke oplossing tegen de effecten van schaduw is de installatie van ‘optimisers’: apparaten die de rest van het systeem correct laten functioneren, zelfs als een paneel in de schaduw staat.


Prijzen

Je kunt een zonnepanelen set kopen, maar dan staat je een grote initiële investering te wachten. Je kunt al gauw rekenen op ettelijke honderden euro's per zonnepaneel. Een Nederlands rijtjeshuis heeft gemiddeld tien zonnepanelen nodig om aan de energiebehoeften te kunnen voldoen. Zo kom je dus al gauw op duizenden euro’s uit voor een volledige zonnepanelen set.

Huur je zonnepanelen bij Otovo

Je kunt er ook voor kiezen om je zonnepanelen te huren. Bij Otovo huur je je zonnepanelen al vanaf € 30 per maand! Je hebt daarbij géén hoge initiële kosten. Daarbij regelen wij de installatie voor je en krijg je 20 jaar garantie op de panelen op jouw dak! Het onderhoud hoef je je ook niet mee bezig te houden, want als verhuurder van de panelen ligt die verantwoordelijkheid volledig bij ons. De energie die je opwekt, die is wel volledig van jou! Het is tenslotte jouw dak waarop de zonne-energie opgewekt wordt. Houd je dus energie over, dan kun je die verkopen aan je energieprovider via de salderingsregeling. De winst hiervan is dan volledig voor jou. En als je een zonne-installatie huurt bij Otovo, kun je die op elk moment (zonder enige boete) afkopen.

Ontvang een prijsopgave voor jouw dak


De voordelen van zonnepanelen

Zonnepanelen hebben enorm veel voordelen, ook voor particulieren. We zetten ze graag voor je op een rijtje:

 • Energiebesparing: de installatie van zonnepanelen kan in het begin een dure investering zijn, maar de besparingen van deze uitgaven zijn vanaf de eerste factuur zichtbaar. Met de juiste zonnepanelen kun je in Nederland wel € 100 euro per jaar per zonnepaneel terugverdienen. Bovendien kun je het teveel aan energie doorverkopen. Saldering heet dat.
 • Duurzaamheid: in tegenstelling tot andere energiebronnen maken zonnepanelen het mogelijk om schone energie op te wekken. Hiermee is jouw energie een stuk duurzamer en dus beter voor het milieu.
 • Beschikbaarheid: de zon is een onuitputtelijke energiebron. Hierdoor weet je zeker dat er altijd energie opgewekt zal worden.
 • Compatibiliteit met andere soorten energie: veel woningen wisselen zonne-energie af met andere hernieuwbare energiebronnen om hun eigen energieonafhankelijkheid te kunnen betalen.

Welke soorten zonnepanelen bestaan er?

Wanneer we het over soorten zonnepanelen hebben, is het goed om onderscheid te maken tussen modules die worden gebruikt om elektriciteit op te wekken en modules die worden gebruikt om water te verwarmen. Daarom zijn de belangrijkste soorten zonnepanelen:

 • Fotovoltaïsche zonnepanelen
 • Thermische zonnepanelen
 • Hybride zonnepanelen

Bij Otovo bevelen en bieden we slechts één type paneel aan: monokristallijne fotovoltaïsche modules. Deze zonnepanelen hebben een groter potentieel dan andere typen voor de productie van fotovoltaïsche zonne-energie. Bovendien werken we alleen met de beste fabrikanten van zonnepanelen op de markt - zoals JA Solar, SunPower, Trina Solar, LG, Q Cells, LONGi Solar en Canadian Solar - om je de hoogste kwaliteit fotovoltaïsche producten te garanderen.

Het piekvermogen van zonnepanelen

Wanneer we het hebben over het vermogen van een zonnepaneel, bedoelen we het vermogen ervan om onder optimale omstandigheden zonne-energie te produceren. Dit wordt uitgedrukt in piekwatts (Wp). Fotovoltaïsche modules voor woningen hebben gewoonlijk een vermogen van ongeveer 400 Wp.

Diverse formaten zonnepanelen

Fotovoltaïsche panelen worden in verschillende formaten geproduceerd:

 • 54-cellige modules (binnenlands)
 • 60-cels modules (binnenlands)
 • 72-cel modules (industrieel)

Hybride zonnepanelen

Onder de verschillende soorten zonnepanelen op de markt is het belangrijk om hybride zonnepanelen te noemen. Dit type zonnepaneel garandeert zowel de productie van elektriciteit voor huishoudelijke apparaten in onze huizen, als de productie van water en warme lucht om onze kamers te verwarmen. Met hybride zonnepanelen zijn veel besparingen mogelijk, zoals:

 1. Verhoogde elektriciteitsproductie: hybride panelen bieden een groot voordeel, namelijk dat ze gekoeld kunnen worden. Dankzij de ventilatie van lucht-hybride panelen en de waterwisselaar van water-hybride panelen kunnen de zonnepanelen het hele jaar door worden gekoeld voor de beste prestaties;
 2. Besparingen op verwarming: hybride zonnepanelen gebruiken hun warmte om jouw huis te verwarmen en hebben dus een andere impact op jouw verwarmingsfactuur;
 3. Warm water besparing: de warmte geproduceerd door hybride zonnepanelen kan worden gebruikt om warm water te produceren.

Als je de prijs van hybride zonnepanelen zou vergelijken met de prijs van fotovoltaïsche panelen, zul je zien dat de kosten van de hybride zonnepanelen aanzienlijk hoger zijn. In het algemeen kosten de kosten van een hybride systeem van 3 kWp ongeveer € 15.000, wat aanzienlijk meer is dan de prijs van een fotovoltaïsch systeem van 3kWp. Daarom kiezen we bij Otovo voor de fotovoltaïsche panelen voor een optimale prijs-kwaliteitsverhouding.

Ik wil overstappen op schone energie

Zo bevestigen we jouw zonnepanelen op het dak

De meeste mensen plaatsen hun zonnepanelen op hun dak. Hier heb je namelijk het minste last van zo’n complete set zonnepanelen. Er zijn verschillende draagconstructies voor jouw zonnepanelen. Deze draagconstructies helpen om jouw zonnepanelen, ongeacht jouw type dak of ondergrond, in de juiste hellingshoek te kunnen plaatsen. We nemen je mee in de verschillende manieren om je zonnepanelen te installeren.

Installatie op de grond

In sommige gevallen kun je je zonnepanelen set rechtstreeks op de grond installeren. Dit is misschien wel de duurste manier om zonnepanelen te installeren. Het vereist namelijk de bevestiging van zogenaamde funderingssokkels, waarop de aluminium profielen worden gemonteerd om de zonnemodules de juiste helling en richting te geven. Deze zijn bij een dak installatie op een schuin dak niet nodig.

Installatiestructuren voor hellende daken

Het meest voorkomende type installatie voor op schuine of hellende daken. De zonnepanelen worden parallel aan het dak op de profielen gemonteerd. Voor de verankering van de aluminium profielen aan het dak wordt een passende montage-unit gebruikt.

Constructies voor platte daken

Als je een terras of enkel een plat dak hebt, kun je ervoor kiezen om je zonnepanelen te verwerken in een overkapping. Je kunt bij een plat dak ook denken aan driehoekige structuren. Hiermee creëer je gemakkelijk de juiste hellingshoek voor de zonnepanelen.

Je zonnepanelen installeren hoef je uiteraard niet zelf te doen. Als je ervoor kiest om zonnepanelen te huren bij Otovo, sturen we een zonnepanelen installateur naar jouw huis. Deze specialist weet exact hoe hij de panelen optimaal voor je kan installeren en afstellen.


Het milieueffect van zonnepanelen

Veel mensen kiezen voor zonnepanelen, omdat deze een groot deel van de energiekosten kunnen verminderen. Maar de duurzaamheid van zelf opgewekte energie is voor velen ook een grote reden om zonnepanelen te installeren. De productie van een zonnepanelen set is een lang en complex proces dat in verschillende fasen verloopt:

 • Fabricage van silicium
 • Afdrukken van het elektrische circuit
 • Aansluiting van de fotovoltaïsche cellen

Dit proces vergt een aanzienlijke hoeveelheid energie, vooral in de fase van het smelten van het glas en de kristallisatie van het silicium. Daarom zijn we bij Otovo een duurzamere weg ingeslagen. We passen vrijwel alleen maar duurzame energie toe binnen ons productieproces. De productie, het vervoer en de recycling van onze zonnepanelen hebben een zeer gering effect op het milieu. Daarbij is het goed om te realiseren dat de zonnepanelen tijdens hun levensduur veel meer energie opwekken dan er gebruikt is voor de productie ervan. Zo draagt elk zonnepaneel bij aan het compenseren van zijn eigen productie. Daarnaast is het goed om te weten dat zonnepanelen bij de productie van elektriciteit geen schadelijke stoffen uitstoten. Het effect ervan op het milieu is dus positief en investeren in een zonne-installatie is beslist de beste keuze omdat het goed is voor de planeet.

Kies voor duurzame energie

Veelgestelde vragen

Wat zijn de nieuwste generatie zonnepanelen?

Tegenwoordig zijn de modernste zonnepanelen de zogenaamde "hoog rendement" panelen.

Hoe kies je de beste zonnepanelen?

Om de beste keuze van zonnepanelen te maken, moet rekening worden gehouden met twee fundamentele criteria: het vermogen (dat tussen 375Wp en 425Wp moet liggen), en de product- en productiegarantie (die ten minste 12/15 jaar voor het product en 25 jaar voor de productie moet bedragen).

Ontvang een gratis offerte!
Je hebt je succesvol geabonneerd op Otovo Nederland
Welkom terug!
Super goed!
Je link is verlopen
Succes!
``