Update: Op 13 februari 2024 heeft de Eerste Kamer tegen de afschaffing van de salderingsregeling gestemd. De subsidie voor zonnestroom blijft voorlopig bestaan.

De salderingsregeling heeft het afgelopen half jaar de gemoederen verhit. Er was een voorstel om de salderingsregeling geleidelijk tot 2031 af te bouwen. Dit wetsvoorstel gaat nu niet door. Goed nieuws dus voor iedereen die zonnepanelen heeft of nog wilt aanschaffen! 

Het plan was dat vanaf 2025 de overheidsondersteuning voor de aanschaf van zonnepanelen geleidelijk met een bepaald percentage afneemt. Vanaf 2031 was het dan niet meer mogelijk geweest om zelf opgewekte stroom die je niet gebruikt weg te strepen tegen eigen verbruik.

Wél bleef de zogenaamde terugleververgoeding bestaan.Het verschil is dat je in staat bent een 'te veel' aan opgewekte energie terug te geven aan het net en een vergoeding van de elektriciteitsleverancier ontvangt. In dit artikel gaan we de verschillen tussen terugleververgoeding en salderingsregeling nog eens duidelijk uitleggen.

Op dit moment is het zo dat je terug levert aan het elektriciteitsnet op momenten dat je eigen verbruik er niet of laag is. Met zonne-energie is het namelijk zo dat je veel energie opwekt op momenten dat je het niet gebruikt. Overdag ben je bijvoorbeeld op je werk en 's avonds moet je dan stroom gebruiken die je van het net afneemt.

Verder wek je in de zomer natuurlijk meer stroom op dan in de winter. Daarom is in 2004 de salderingsregeling opgezet. Zo’n twintig jaar geleden waren zonnepanelen veel duurder dan nu. Het beoogde effect op de portemonnee was nog onduidelijk.


Heb je zelf nog geen zonnepanelen? Doe dan de dakcheck!


Met de salderingsregeling is het juist mogelijk om de op jaarbasis geproduceerde elektriciteit te verrekenen met het netverbruik. Op die manier was - en is - de salderingsregeling een motivator om te investeren in zonne-energie. Het heeft er in de loop der jaren voor gezorgd dat veel mensen zijn overgegaan op duurzame energie en de kosten voor zonnepanelen in verhouding erg laag zijn in Nederland.

De salderingsregeling was van begin af aan een groot succes! Nederland is immers koploper in Europa met de meeste zonnepanelen per inwoners.

Wat was dus de reden om deze goed werkende wetgeving geleidelijk af te schaffen? En wat had dat kunnen betekenen voor jouw portemonnee? Lees gelijk verder om alles te weten te komen!


💡In één oogopslag : Hoe werkt salderen?💡Voordelen van de salderingsregeling:

  🔁 Niet gebruikte zonne-energie gaat niet verloren

  💰 Je ontvagt een vergoeding op jaarbasis

  🕔 Terugverdientijd voor zonnepanelen heel kort


Voorwaarden voor salderen:

  ☀️ Je hebt zonnepanelen

  🏠 Je bent een kleinverbruiker (max 3x 80 Ampère energieaansluting)

  🛜 Je hebt een geschikte meter

  🆗 Je hebt een gecertificeerde omvormer


Stappen voor salderen
 

 1. Als je zonnepanelen hebt, moet je dit melden aan je netbeheerder via www.energieleveren.nl.
 2. De netbeheerder kijkt of je meter geschikt is en regelt indien nodig een vervanging. Een andere voorwaarde is het hebben van een gecertificeerde omvormer. Op de webpagina van energieleveren.nl vind je een lijst met alle type omvormers die aan de wettelijke eisen voldoen.
 3. Dit geldt voor de meeste huishoudens of kleine bedrijven. Als je een zogenaamde kleinverbruiker bent, betekent dat dat jouw energieaansluiting maximaal 3x 80 Ampère mag hebben. Deze informatie vind je op de meter zelf of op de energierekening.


De afschaffing van de salderingsregeling zoals beoogd

De Tweede Kamer heeft akkoord gegeven op het langzaam afbouwen van de salderingsregeling. Nu is deze wet weggestemd vanuit de Eerste Kamer. Het idee was dat huishoudens per jaar steeds minder zelf opgewekte energie die ze niet gebruiken wegstrepen tegen hun eigen energieverbruik. In totaal zou de afbouw zes jaar in beslag nemen. Tot 2025 mochten huishoudens dan 100% van de opgewekte energie die zij niet gebruikten, wegstrepen tegen hun eigen verbruik. De stappen van afbouw waren als volgt beoogd: 

 • Tot 2025 mogen huishoudens 100% van de opgewekte energie die zij niet gebruiken, wegstrepen tegen hun eigen verbruik. 
 • 2025 t/m 2026: In deze twee jaar is dat nog 64%.
 • Vanaf 2027 is het 55%. 
 • Een jaar later, in 2028, ligt het percentage op 46%.
 • Vanaf 2029 is het gedaald tot 37%
 • Weer een jaar later is het met nog 5% afgenomen en ligt het percentage op 28%
 • In 2031 zijn huishoudens niet meer in staat om nog enig percentage van de opgewekte energie die zij niet gebruiken weg te strepen tegen eigen verbruik.


Vergoeding voor het terugleveren van elektriciteit 


Er zijn tegenwoordig twee voordelige wetten in kracht waarmee je opgewekte stroom vergoed krijgt. De salderingsregeling hebben we al uitgelegd.

De tweede regeling heet de ‘terugleververgoeding’. Dit betekent dat energieleveranciers jouw overschot aan energie, het zogeheten ‘surplus’, moeten vergoeden. De terugleververgoeding is opgenomen in hetzelfde voorstel als de afbouw van de salderingsregeling en houdt in dat huishoudens nog steeds een vergoeding krijgen voor de elektriciteit die zij teruggeven. Zo krijg je kortom dus geld terug als je meer stroom teruglevert dan dat je van het net gebruikt. 

De Eerste Kamer stelt voor dat tot 2027 minstens 80% van het tarief dat de eigenaar van de zonnepanelen met de energieleverancier heeft afgesproken te vergoeden is, exclusief belastingen en heffingen.

Deze regeling begint een dag nadat de wet in het Staatsblad is gepubliceerd. Vanaf 2027 stelt de minister elke twee jaar de vergoeding vast die energieleveranciers minimaal aan hun klanten moeten betalen voor de elektriciteit die zij niet salderen.


Waarom overwoog Nederland de salderingsregeling langzamerhand af te bouwen?


Het makkelijkste antwoord: omdat de prijzen voor zonnepanelen de afgelopen jaren aanzienlijk zijn gedaald. Helaas geven de energieleveranciers de vergoeding voor salderen aan consumenten zonder panelen door. Nederland is wel uitzonderlijk in die zin dat je bij ons 100% mag salderen. Wij zijn hiermee het enige land ter wereld dat dit aanbiedt.

Het leek dus eerlijk dat de overheidssteun stapje voor stapje verdwijnt. Juist omdat zonnepanelen zo rendabel zijn! Met rendement of rentabiliteit bedoelen we de winstgevendheid.Een rekenvoorbeeld hoe salderen na 2025 eruit had kunnen zien

De TNO (Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek) toont in een studie aan dat ook in het geval van afbouw van de salderingsregeling zonnepanelen rendabel waren gebleven.

Omdat mensen aangeven voor zonnepanelen te kiezen als ze de investering binnen negen jaar terugverdienen,was het redelijk om aan te nemen dat geen extra stimulatie meer nodig was.

Dankzij de salderingsregeling vandaag de dag is het bovendien mogelijk om zelfs binnen vijf jaar een complete investering terug te verdienen.

In de berekening van de TNO gaan ze uit van een standaardverbruik van 5.000 kWh en een huis met warmtepomp, wat een jaarverbruik van 8.300 kwh in totaal betekent. In dit voorbeeld hebben de zonnepanelen een kWp van 6,7 en wekken 6.030 kwh per jaar op. 30 % houden ze als direct verbruik achter de meter aan. Dit betekent dat het eigen verbruik rond de 30% zit.


Jaar van afbouw Terugverdientijd Stroomkosten Opbrengst Panelen Netto kosten stroom
2023 4,4 € 3.318,61 € 2.410,99 € 907,62
2024 4,9 € 2.450,49 € 1.780,30 € 670,19
2025 5,0 € 2.321,84 € 1.675,67 € 646,17
2026 5,2 € 2.181,64 €1.574,86 € 606,78
2027 5,6 € 2.094,07 € 1.428,10 € 665,97
2028 5,9 € 2.020,55 € 1.299,07 € 721,48
2029 6,0 € 1.938,00 € 1.173,10 € 764,89
2030 6,0 € 1.948,84 € 1.102,43 € 846,42
2031 5,9 € 1.948,84 € 865,43 € 1.083,42

Bron: overheid.nl


Conclusie salderingsregeling


Conclusie salderingsregeling

Zonnepanelen blijven lonen. Als je zonnepanelen koopt, verdien je zelfs zonder de extra stimulatie met salderen je investering binnen vijf tot zes jaar terug. Nu met de beslissing dat de regeling blijft bestaan allemaal!

Bij Otovo hoef je trouwens niet in één keer een groot investeringsbedrag te doen. Wij hebben namelijk de optie om zonnepanelen te huren. Hierbij is Otovo verantwoordelijk voor de hele installatie, het onderhoud en bieden we je een garantie van twintig jaar. In die twintig jaar is het altijd mogelijk om je installatie af te kopen, mocht je daar behoefte aan hebben. 

Lijkt een warmtepomp of een thuisbatterij jou interessant? Dan hebben we meer goed nieuws. Allereerst zorgt een warmtepomp ervoor dat jouw eigen verbruik omhoog gaat, waardoor je dus meer stroom verbruikt. Daarnaast houdt hij in de zomer je huis koel en in de winter je huis warm, terwijl je minder gas nodig hebt dan met een CV-ketel of een boiler.  Met een thuisbatterij gebruik je zelfs 70% van de stroom die jij opwekt. Zonder thuisbatterij is dit maar 30%. 

Dit is belangrijk om te weten, omdat we in Nederland vaker problemen hebben met de overbelasting van het elektriciteitsnet op piekmomenten. Wie slim is, investeert dus direct in een energieopslag die je klaarstoomt voor een groene toekomst!


Direct aan de slag met je eigen zonnepanelen!
Ontvang een gratis offerte!
Je hebt je succesvol geabonneerd op Otovo Nederland
Welkom terug!
Super goed!
Je link is verlopen
Succes!
``