Het voorjaar van 2024 is het perfecte moment om zonnepanelen te kopen of te huren. De kosten zijn namelijk na de Covid-19-pandemie behoorlijk omlaag gegaan. De wereldwijde capaciteit in productie, transport en installatie is op een all-time-high!

De prijs van zonnepanelen is belangrijk bij de keuze voor zonne-energie. Dit komt doordat het invloed heeft op de winstgevendheid. 


💡In één oogopslag: kosten zonnepanelen 💡

Gemdiddelde prijzen van zonnepanelen (december 2023):

  🔌 Zonder batterij: ca. € 1.300 per kWp

  🔋 Met batterij: ca. € 3000 per kWp

Invloeden op de prijs van zonnepanelen:

  🎛️ Aantal zonnepanelen

  💎 Beschikbaarheid materialen en toeleveringsketen

  👍🏻 Type zonnepanelen

  💰 Installatiekosten

  🏫 Subsidies

Invloeden op het rendement:

  ⚡️ Individueel verbruik

  📈 Ontwikkeling energie prijzen

  🌎 orientatie van de pv-installatie


In dit artikel vertellen we je in detail over de prijzen van de ideale zonnepanelen voor jouw huis. 

Daarnaast analyseren we de stijgingen op de energiemarkt in de afgelopen jaren en bekijken de situatie van nu.

We hebben het over:

 • Wat bepaalt de prijs van zonnepanelen?
 • Externe factoren en de toeleverketen
 • De prijsstijgingen tijdens de pandemie
 • Technologie en vermogen van panelen tegenwoordig
 • Een vergelijking met fossiele energie
 • Een overzicht van prijzen voor het kopen of huren van zonnepanelen

Laten we snel beginnen!


Wat bepaalt de prijs van zonnepanelen?

De kosten van zonnepanelen zijn voornamelijk bepaald door de technologie, fabrikanten, toeleveringsketens, aantal panelen en gebruik ervan. Ook moet je rekening houden met de oriëntatie en helling van jouw zonnepanelen op het dak als je het rendement voor jouw installatie wilt berekenen.

Prijzen lopen erg uiteen, daarom is het belangrijk om te weten waar je op moet letten om te kiezen voor een set zonnepanelen met een zo hoog mogelijk rendement.


Reken direct uit wat jij kan besparen met een zonne-installatie voor jouw dak!


Externe factoren en de toeleveringsketen

De verzekeringsagent Willis Towers Watson ondervroeg honderd leidinggevenden in hernieuwbare energie om supply chain risico's in te schatten. Deze geven een beeld wat mogelijke factoren van buiten zijn van de kosten voor zonnepanelen.

 • Grondstofprijzen: De voortgang in hernieuwbare energie even stagneren door stijgende prijzen van grondstoffen.
 • Tekort aan grondstoffen: Voor 44% van de ondervraagden is een tekort aan grondstoffen de grootste zorg voor hernieuwbare energiebedrijven in de komende twee jaar.
 • Moeite met het vinden van echt duurzame leveranciers die aan hoge standards voldoen
 • Uitdagingen in de keten: zoals vertragingen en geopolitieke instabiliteit.
 • Geopolitieke spanningen: Groeiende spanningen tussen China en het Westen zouden de aanvoer van cruciale apparatuur kunnen beïnvloeden, volgens 57% van de respondenten.
 • Cyberrisico's in afgelegen Infrastructuur: Het artikel wijst op het groeiende risico van cyberaanvallen op hernieuwbare energie-infrastructuur op afgelegen locaties.
 • Tekort aan opgeleid en geschikt personeel
 • Impact van Pandemieën op Supply Chains: Hoewel COVID-19-invloeden afnemen, blijft de angst voor nieuwe virusstammen een grote zorg, volgens 66% van de respondenten.
 • Noodzaak van data en kennis voor risicobeheer: Een gebrek aan data en interpretatie ervan vormt een grote uitdaging voor 85% van de bedrijven bij het aanpakken van risico's.

*Bron: Willis Towers Watson Renewable Energy Supply Chain Risk Report 2023.*

Terwijl al deze zorgen en problemen prijzen kunnen beïnvloeden, is er goed nieuws: 

Zonnepanelen worden steeds goedkoper en hebben de fossiele energievoorziening in prijs al ingehaald!

De situatie tijdens en direct na de wereldwijde pandemie was nog sterker beïnvloed door de tekorten in de toeleveringsketen maar de situatie in 2023 staat er duidelijk beter voor.


Ontwikkeling van de prijs van zonnepanelen werledwijd
De grafiek laat zien hoe de prijzen per kilowatt geinstallerde zonnepanelen wereldwijd enorm zijn gedaald.


Waarom waren de kosten van zonnepanelen zo hoog in 2020/21?

2020 en 2021 waren voor iedereen atypische jaren en 2022 was daaropvolgend het jaar van de verandering. De oorlog in Oekraïne veroorzaakte een gascrisis. Veel mensen hebben toen besloten om voor duurzame energiebronnen te kiezen.

Dit, samen met de promotie van hernieuwbare energie, heeft ervoor gezorgd dat de vraag naar zonnepanelen wereldwijd sterk is gegroeid.

 In 2022 zijn er in totaal 239 GW geïnstalleerd. Het jaar daarop is nu een groei van 43% naar 341 GW verwacht!

Het is mooi dat zoveel huishoudens kozen voor duurzame energie, maar een tekort aan materialen was een probleem dat zich voordeed.


Zonnepanelen kosten: grondstoffen tekorten en prijsstijgingen in het verleden

De belangrijkste materialen voor de productie van zonnepanelen zijn:

 • Polysilicium
 • Zilver
 • Glas
 • Aluminium
 • Koper

Polysilicium, het belangrijkste materiaal voor de vervaardiging van de panelen, steeg flink in prijs. Niet alleen omdat de vraag ernaar is toegenomen, waardoor een tekort aan materiaal is ontstaan. China, grootste producent van zonnepanelen, sloot in 2020 zijn fabrieken langdurig vanwege Covid-19.

Anderzijds steeg zilver, hoewel het in kleine hoeveelheden wordt gebruikt (ongeveer 20 gram), ook enorm in prijs.

Glas, een ander onmisbaar element, is in prijs gestegen met ongeveer 10% sinds 2020.

Aluminium steeg met 53% en koper met 6% in prijs volgens de London Metal Exchange. 


Zonnepanelen kosten: transport

En het zijn niet alleen de grondstoffen die de kosten van zonnepanelen opdreven.

Aangezien China de grootste producent van zonnepanelen ter wereld is, worden de meeste zonnepanelen vanuit China over zee naar de rest van de wereld verscheept.

Door de crisis als gevolg van de pandemie was de beschikbaarheid van schepen over de oceanen afgenomen. Dit leidde tot hogere transportkosten.


Prijzen van zonnepanelen: technologie en vermogen

De prijs is altijd grotendeels bepaald door technologie. Ongeacht de economische context.

Tegenwoordig zijn de meest voorkomende fotovoltaïsche modules monokristallijn en polykristallijn. Zoals de naam van de twee types suggereert, bestaat monokristallijn uit één kristal, terwijl polykristallijn uit meerdere kristallen bestaat.

Monokristallijne panelen worden beschouwd als een superieure technologie, omdat ze een hoger fotovoltaïsch rendement opleveren. Deze zonnepanelen kosten vaak iets meer, maar beloven vaak een beter rendement. 

Op de dag van vandaag is de efficiëntie van zonnepanelen uitstekend. Dat betekent dat steeds meer zonlicht direct in energie is omgezet. Verbeterde technologie maakt het mogelijk dat moderne zonnepanelen zo doeltreffend als nooit tevoren werken. 

Zo is inmiddels een efficiëntie van 25,2 % bij de nieuwste generatie zonnepanelen voor particulier gebruik mogelijk. Sinds 1960 stijgt het percentage van omgezette zonne-energie constant.In 1954 was de efficiëntie van een paneel maar rond de 6% zes procent, in 2023 zitten we gemiddeld boven de 20%. 

Het is net als met computers. De vooruitgang in de technologie maakt het mogelijk dat betere techniek toegankelijk is voor meer mensen. En dat voor een kleinere prijs. 

Verbeterde efficiëntie, de juiste oriëntatie en helling en onderhoud van je pv-installatie en bepalen uiteindelijk het rendement. Voor een concreet rekenvoorbeeld voor een gemiddeld huishouden lees je meer in ons artikel over de opbrengst van zonnepanelen. Daarin leggen we de samenhang van vermogen per paneel, wattpiek, kwh en type zonnepaneel uit.


De situatie nu

Sinds 2023 zijn de kosten voor de aanschaf van zonnepanelen aanzienlijk gedaald.

Onderbrekingen in de toeleverketen zijn verbeterd. De grondstoffenprijzen voor bijvoorbeeld polysilicium zijn inmiddels op een heel laag niveau. De prijzen liggen eind 2023 bij rond de 8$/kg op de markt in China. 

Voor consumenten zijn de prijzen voor of huren of kopen dus zo aantrekkelijk als nooit tevoren!

Dit is ook te danken aan de politiek en wetgeving in veel landen ter wereld. In 2023 waren er wereldwijd veel subsidies en gunstige voorwaarden. Deze omvatten onder andere een lagere btw-tarief. Dit alles was bedoeld om mensen aan te moedigen over te stappen op zonne-energie.

Tegenwoordig (dec.2023) is de gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen maar slechts zes jaar. Dat is een verbetering van twee jaar ten opzichte van vorig jaar!

Sommige calculaties vergelijken het rendement van zonnepanelen zelfs met een rente van 6% op een spaarrekening! Op lange termijn zijn zonnepanelen altijd een profitable investering!


Prijzen fossiele energie ter vergelijking

Fossiele energie prijzen stijgen, kosten voor zonnepanelen dalen
Deze grafiek laat de enorme prijsstijgingen van fossiel opgewekte elektriciteit zien. Opmerkelijk is vooral de ongelijke verdeling tussen privé huishoudens en zakelijk verbruik.


Het is duidelijk: fossiele energie loont bijna niet meer. Voor huishoudens is de situatie bijzonder zwaar.

De kosten zijn sinds 2021 ontploft. Voor 2021 betaalde je ongeveer € 150, maar nu is het al € 250 of meer per maand. Je huurt een kunt een grote zonne-installatie met batterij huren voor dezelfde prijs. Met deze installatie maak en gebruik je jouw eigen stroom.Overzichtstabel alle prijzen op een rij

Dit was een vrij compleet overzicht wat er allemaal speelt en de kosten voor zonnepanelen bepaalt. Maar wilde je eigenlijk alleen een overzicht van de prijs situatie tegenwoordig? Dat kan. Zie onderstaande tabel met de calculatie van onze experts. Voor het gemak hebben we mét en zónder een thuisbatterij berekend.

Aantal panelen (kopen) zonder batterij met batterij Aantal panelen (huren) Zonder batterij Met batterij
6 €3,452.00 - 6 €41.00 €115.00
7 €3,742.00 - 7 €44.00 €119.00
8 €4,078.00 €10,358.00 8 €47.00 €124.00
9 €4,411.00 €10,749.00 9 €50.00 €129.00
10 €4,802.00 €11,139.00 10 €54.00 €133.00
11 €5,518.00 €11,685.00 11 €61.00 €142.00
12 €5,822.00 €12,075.00 12 €64.00 €146.00
13 €6,115.00 €13,839.00 13 €67.00 €150.00
14 €6,408.00 €14,229.00 14 €71.00 €154.00
15 €6,765.00 €14,763.00 15 €75.00 €160.00
16 €7,057.00 €15,153.00 16 €78.00 €164.00
17 €7,500.00 €17,132.00 17 €82.00 €170.00
18 €7,790.00 €17,810.00 18 €85.00 €182.00
19 €8,082.00 €18,201.00 19 €89.00 €186.00
20 €8,416.00 €18,591.00 20 €92.00 €190.00


Genoemde prijzen zijn voor monokristallijne panelen inclusief montage en omvormers, de structuren, de bedrading, kort alle essentiële elementen voor een goede werking van het systeem.

Daarbij inbegrepen zijn ook de vergoedingen van onze installateurs. Otovo werkt als een marktplaats van lokale onafhankelijke installateurs die door heel Nederland beschikbaar zijn voor jouw installatie.

Deze prijzen variëren uiteraard. Toch geven ze een goede indruk van de situatie eind 2023 voor Nederland.

Onze unieke technologie koppelt elk project aan de juiste installateur. Dit betekent dat wij vertrouwen op de beschikbaarheid, de mogelijkheden en de materialen die elke installateur gewoonlijk gebruikt om de best mogelijke installatie te leveren.

Om het hoogste rendement te bieden, werken wij met zeer kleine marges die in het voordeel van onze klanten werken. Bovendien zijn onze projecten klaar voor gebruik!

Jij hoeft nergens voor te zorgen. Wij zorgen voor al het papierwerk, het beheer van de installateurs, wij garanderen de perfecte werking van het systeem en wij staan tot jouw beschikking om eventuele twijfels of incidenten op te lossen, zelfs nadat de installatie is voltooid.

Daarbij hoef je pas te betalen als de installatie is voltooid. Dat is de zekerheid die wij je bieden.


Vraag direct een offerte aan!
Ontvang een gratis offerte!
Je hebt je succesvol geabonneerd op Otovo Nederland
Welkom terug!
Super goed!
Je link is verlopen
Succes!
``