Steeds meer mensen zijn geïnteresseerd in het produceren van hun eigen elektriciteit met zonnepanelen. Zeeland is een van de provincies in Nederland met de meeste zonuren per jaar, namelijk tussen de 1.650 en 1.700 uur per jaar. Dat maakt het voor Zeeuwen heel interessant om na te denken over het opwekken van hun eigen energie. Je kunt namelijk een hoop geld besparen op je energierekening.

In dit artikel vertellen we je waarom het een goed idee is om zonnepanelen te installeren in Zeeland, maar vooral ook welke stappen je moet nemen om optimaal te profiteren van jouw zonne-energie.

Daartoe zullen we in detail ingaan op:

  • de prijzen van zonnepanelen
  • de hoeveelheid energie die kan worden geproduceerd
  • de aanbevolen oriëntatie en helling van de modules
  • de compensatie van overschotten
  • manieren om jouw eigen zonnepanelen aan te schaffen.

Vraag gratis een offerte aan

Prijzen voor zonnepanelen in Zeeland

Als je zonnepanelen wilt aanschaffen, is dit in eerste instantie een redelijke investering. Bij Otovo werken we altijd samen met installateurs van zonnepanelen in heel Zeeland, om zo niet alleen de beste kwaliteit, maar ook de beste prijs aan te kunnen bieden. Dit betekent dat de prijzen kunnen verschillen per regio in Nederland.

Een gemiddeld huis in Zeeland heeft zo’n tien zonnepanelen nodig om voldoende stroom op te wekken voor het gemiddeld energieverbruik. Dat gezegd hebbende, laten we kijken naar de gemiddelde aankooptarieven voor zonnepanelen in Zeeland in de onderstaande tabel:

Gemiddelde aankoopprijs
5 zonnepanelen € 3.350
10 zonnepanelen € 4.810
15 zonnepanelen € 6.690

De investering voor zonnepanelen is relatief hoog, waardoor het plaatsen van zonnepanelen niet voor iedereen haalbaar is. Wil jij ook graag zonnepanelen op jouw dak aanbrengen zónder een initiële investering? Overweeg dan om zonnepanelen te huren! Bij Otovo verhuren we zonnepanelen voor een gering maandtarief. Zo profiteer jij van zelf opgewekte en duurzame energie zonder investering. Daarnaast ontvang je bij Otovo vele voordelen, zoals een goede garantie en onderhoud op jouw panelen.


Hoeveel zonlicht ontvangt Zeeland ongeveer op jaarbasis?

Zoals hierboven al genoemd is, geniet je in Zeeland van zo’n 1.650 tot 1.700 uur zon per jaar. Het is dan ook een van de zonnigste provincies van Nederland. Dit is goed voor de hoeveelheid zonne-energie die je kunt opwekken met jouw zonnepanelen. In de onderstaande tabel zie je duidelijk hoeveel energie (kWh) je in Zeeland opwekt:

Maandelijkse energie output van zonnepanelen

Bron: re.jrc.ec.europa.eu

Met 10 zonnepanelen (het gemiddeld aantal zonnepanelen dat men in Nederland op het dak installeert) wek je in Zeeland jaarlijks wel 4145.94 kWh aan zonne-energie op. Dit is meer dan voldoende om de gemiddelde hoeveelheid energie van een huishouden te compenseren, dat ligt namelijk op 3.000 kWh. De overige 1.145,94 kWh houd je over voor de salderingsregeling! Daarover vertellen we je later meer.


Wat is de ideale oriëntatie en helling voor zonnepanelen in Zeeland?

Om te zorgen dat je zo veel mogelijk zonne-energie opwekt, zijn er een aantal dingen om bij het installeren van zonnepanelen rekening te houden. Zo heeft de oriëntatie van de modules veel invloed op de hoeveelheid zonne-energie die ze opwekken. De zon staat niet de hele dag op hetzelfde punt: deze draait continu gedurende de dag. De vuistregel is: hoe meer de modules naar het zuiden zijn gericht, hoe beter het fotovoltaïsche effect is. Vanuit deze positie kunnen de fotovoltaïsche cellen namelijk het meeste licht opvangen.

Maar de oriëntatie is niet het enige dat bepaalt hoe effectief zonnepanelen zullen zijn. Let bijvoorbeeld ook eens goed op de omgeving. Als er veel bomen, gebouwen of andere hoge objecten tussen de zon en de panelen in staan, zullen deze veel zonlicht ontnemen. Plaats zonnepanelen dus op een plek op het dak waarvan je zeker weet dat deze veel zonlicht vangen op verschillende momenten van de dag. Zo behaal je het beste rendement. Is het onmogelijk om bepaalde schaduw-creërende blokkades te vermijden, dan is het installeren van een optimizer aan te raden.

Tot slot is de helling waarin de zonnepanelen geplaatst worden, van belang. In Nederland ligt de optimale hellingshoek van zonnepanelen tussen de 10° en 50°. De aangeraden hellingshoek verschilt wel per oriëntatie. Zijn jouw zonnepanelen naar het oosten of westen gericht, dan kun je ze het beste plaatsen in een hoek van 13°. Fotovoltaïsche platen die gericht zijn naar het zuidoosten of zuidwesten presteren het beste met een hellingshoek van 25°. En als jouw zonnepanelen gericht zijn op het zuiden, dan is een hoek van 35° het meest effectief.


De vergoeding van het surplus

Zoals je eerder al las, wek je met een gemiddeld aantal zonnepanelen (tien) meer energie op dan een gemiddeld gezin in Nederland jaarlijks verbruikt. Wat gebeurt er dan met het overschot, ofwel het surplus van je zonnestroom die je opwekt met zonnepanelen in Zeeland?

Elke ongebruikte hoeveelheid opgewekte energie gaat weer terug naar het elektriciteitsnet. Dit is waar de salderingsregeling om de hoek komt kijken: zonnepanelen wekken energie op wanneer de zon schijnt, maar dit valt vaak samen met de periode waarin de meesten niet thuis zijn vanwege bijvoorbeeld werk. Met de salderingsregeling mag je de energie die je hebt opgewekt, maar niet verbruikt, wegstrepen tegen eigen verbruik zonder dat je hier belasting over hoeft te betalen.

Er is al enige tijd discussie over de salderingsregeling. Zo’n half jaar geleden is een voorstel ingediend om de salderingsregeling af te bouwen binnen een tijdsbestek van zes jaar. Afgelopen februari heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel verworpen, wat betekent dat de salderingsregeling blijft bestaan. Wil je hier meer over weten? Bekijk dan vooral het artikel over de salderingsregeling, waarin we in hapklare brokken alles uitleggen over deze vergoedingsregeling.

Naast de salderingsregeling heeft de Rijksoverheid besloten dat je een vergoeding krijgt als je überhaupt meer energie opwekt dan dat je verbruikt. Hoeveel je hiervoor ontvangt, is afhankelijk van het contract dat je hebt met je energieleverancier. De vergoeding per kWh ligt vaak rond de € 0,2, maar precieze tarieven zijn na te lezen in je energiecontract.

Met zowel het blijven bestaan van de salderingsregeling en de vergoeding voor het surplus, bespaar je flink op je jaarrekening dankzij je zonnepanelen! Zeeland heeft enorm veel zonuren - conform Nederlandse maatstaven -, dus je hebt gegarandeerd gunstige jaarcijfers.Installateurs in Zeeland

Ben jij wel geïnteresseerd in zonnepanelen? Zeeland is één van de beste provincies in Nederland om veel stroom op te wekken, dus jouw woonplaats werkt nu al in jouw voordeel. Het goed om te weten hoe deze dan geplaatst gaan worden.

Als je de stap naar een duurzame toekomst met Otovo zet, kun je er zeker van zijn dat de beste installateurs van zonnepanelen in Zeeland jouw project zullen verzorgen.

Otovo werkt samen met honderden zorgvuldig geselecteerde installateurs in heel Nederland. Op die manier kunnen we de kosten drukken en banen creëren in elke regio, zo ook Zeeland.

Ons systeem wijst automatisch de juiste installateur in jouw regio toe, die zorgvuldig wordt begeleid door onze eigen ingenieurs.


Wat dacht je van zonnepanelen huren?

En tenslotte...

Voor veel mensen is de angst voor een grote initiële investering een reden om de installatie van zonnepanelen niet te overwegen.

Maar het is ook mogelijk om zonnepanelen te huren. Zonder enige zorgen en door enkel een maandelijks bedrag te betalen, kun je gebruik maken van de energie die jij zelf hebt opgewerkt met de Zeeuwse zon.

In ons blog vertellen we je alles wat je moet weten over het installeren, huren en gebruiken van zonnepanelen!

Wil je direct weten wat jouw opties zijn? Ontdek dan meteen hoeveel jij kunt besparen met onze vrijblijvende offerte.

Vraag een offerte aan
Ontvang een gratis offerte!
Je hebt je succesvol geabonneerd op Otovo Nederland
Welkom terug!
Super goed!
Je link is verlopen
Succes!
``