Vanaf januari 2024 zijn de prijzen voor stroom en gas terug naar de marktprijs gegaan. Je ontvangt geen korting meer op je energierekening en betaalt de normale prijzen van je energieleverancier. Wat betekent dat voor je portemonnee en hoe bereid je je voor op schommelingen op de energiemarkt? Wij vertellen het je in dit artikel!

💡In één oogopslag: Prijsplafond voor energie💡


Wat gaat er veranderen?

  📄 Geen korting meer op je energierekening
  ❌ Energietoeslag valt weg
  ⚡️ Belasting voor stroom is verlaagd
  🔥 Belasting voor gas gaat omhoog

Good news:

  📉 Energieprijzen op een laag niveau
  💶 Energie overal betaalbaar voor meeste huishoudens
  🤲 Het Tijdelijke Noodfonds voor Energie blijft

Verduurzamen en geld besparen

  🎛️ Zonnepanelen en energieopslag bieden onafhankelijkheid van de markt
  🔋 Thuisbatterijen en warmtepompen stomen je klaar voor toekomstige veranderingenWat gaat er veranderen met de afschaffing van het prijsplafond?

In 2022 besloot de Nederlandse overheid om financiële verlichting te geven voor gas en stroom. Door de oorlog in Oekraïne waren de prijzen vooral voor gas enorm gestegen. Europa is erg afhankelijk van gas buiten de Europese Unie, zoals Noorwegen, Rusland, Nigeria of Algerije.

Om huishoudens een steuntje in de rug te geven was het prijsplafond voor energie ingevoerd. 

Dat betekende dat je een maximale prijs van € 1,45 per m³ gas en € 0,40 per kWh stroom hoefde te betalen. Dit was van toepassing voor een maximale jaargebruik van 1.200 kuub gas en 2.900 kWh stroom. 

Ook is per januari 2024 de energietoeslag voor kwetsbare huishoudens afgeschaft. Het Tijdelijk Noodfonds Energie blijft wél in kracht. Hier kom je nog steeds voor in aanmerking als je een lager inkomen hebt en je een hoge energierekening hebt die je niet zelf kan betalen. 

Verder is de energiebelasting voor stroom en gas aangepast. De belasting voor gas gaat omhoog, maar voor stroom een stukje omlaag. De netbeheerkosten gaan wel met ongeveer € 8/maand omhoog.

Het goede nieuws is: op dit moment zijn de meeste energietarieven lager dan het niveau van het energieplafond. Alleen gas blijft duur. 

Meestal betaal je op dit moment (januari 2024) rond de 35 cent per kWh stroom. Voor gas komt het neer op € 1,25 per kuub. 

Afhankelijk van jouw soort energiecontract profiteer je nog steeds van het prijsplafond uit 2023.


Benieuwd wat jij kan besparen met zonnepanelen? Voer je postcode in en ga naar de calculator-pagina!


Vast contract, variabel of dynamisch energiecontract, wat is het verschil?

Heb je in 2023 een vast contract voor energie afgesloten? Dan profiteer je nog steeds van de kortingen voor de rest van 2023. 

Een vast contract betekent dat je energieleverancier een vaste prijs voor elke kilowattuur stroom aan jou doorgeeft en er geen prijsschommelingen te verwachten zijn. Dit bedrag blijft constant over de periode dat je contract loopt. Dit is meestal over een periode van één jaar of langer. Ligt jouw afgesproken prijs boven het prijsplafond, krijg je een korting over de periode in 2023 sinds het contract inging. Ligt de prijs eronder, profiteer je nog steeds van de lage prijzen. 

Een variabel contract betekent dat je energieleverancier de prijzen een paar keer per jaar bijstelt. Zo profiteer je van dalende prijzen, maar heb je ook te maken met stijgingen. Hier moet je vaak zelf een beetje vergelijken wat het voordeligste voor jouw verbruik is.  

Een dynamisch contract zoekt per dag of zelfs per uur de prijzen op de markt uit. Je betaalt dus nooit te veel, maar ook niet minder dan de marktprijs zoals dat gebeurde met het prijsplafond. Plus, je zit niet vast aan een bepaalde looptijd. 


Gas en andere fossiele energiebronnen geen alternatief voor de toekomst

Nederland is Europees kampioen in zonnepanelen per inwoners! Dit is ook vooral te danken aan het succes van de salderingsregeling. Dit is een geweldige ontwikkeling aangezien de klimaatcrisis. Tóch blijven we te veel leunen op gas als energie- en warmtebron.

In Nederland koken en stoken we vaak thuis met gas dat van ver weg invoeren. En dat gas is niet bepaald milieuvriendelijk. Bovendien is het ook niet erg zuinig. Een gasfornuis heeft maar een gemiddelde efficiëntie van 44% omdat het veel warmte aan de omgevende lucht afgeeft. Koken met een elektrisch fornuis of beter nog een inductie kookplaat staat er duidelijk beter voor. Hier komt er minder warmte aan de omgeving af te staan en energie wordt direct verbruikt voor het opwarmen van water en voedsel. De efficiëntie ligt hier bij rond de 70%.

Onafhankelijk zijn van prijsschommelingen? Dat doe je zo


We hebben voor jou een rekenvoorbeeld opgesteld wat je met zonnepanelen ten opzichte van niet duurzame energiebronnen kunt besparen. Voor 2024 is dat al een een flinke boel geld! En het goede nieuws: bij Otovo kan je zonnepanelen aanschaffen zonder investering. Met ons huurmodel blijven zonnepanelen betaalbaar voor iedereen.

Extra tip: Met een thuisbatterij en een warmtepomp ben je helmaal klaar voor alle veranderingen op de energiemarkt. Want zo verbruik je zelfopgewekte stroom bijna helemaal zelf zonder stroom van het net te hoeven gebruiken. Met de batterij sla je je zonne-energie op en met de warmtepomp verwarm je je huis!

Situatie kWh Aantal zonnepanelen Verbruikskosten p/m Huurprijs zonnepanelen Otovo p/m Besparing 2024
Kleinverbruiker 2.200 6 €62.00 €42.00 €240.00
Gemiddeld 4.000 10 €113.00 €54.00 €708.00
Grootverbruiker 6.000 15 €170.00 €73.00 €1,164.00


Tips om energie en geld te besparen

Naast het overstappen op zonnepanelen zijn er nog meer slimme handigheidjes om te besparen op je energierekening. Hierbij delen we de top vijf:

 • Wissel je lampen om voor LED-verlichting
 • Draai je was op een koud programma
 • Zet de thermostaat in kleine stappen hoger
 • Kies een slimme thermostaat
 • Wissel je oude koelkast om

Bereken direct je besparnis met zonnepanelen!

Ontvang een gratis offerte!
Je hebt je succesvol geabonneerd op Otovo Nederland
Welkom terug!
Super goed!
Je link is verlopen
Succes!
``