Het opwekken van duurzame energie door middel van zonnepanelen wordt steeds gangbaarder en minder een luxe en meer een noodzaak. Ook in Eindhoven is het een goed idee om zonnepanelen te installeren, aangezien Eindhoven gemiddeld 1.075 zonuren per jaar ontvangt. Hierdoor kun je flink besparen op je energierekening.

In deze blog willen we je informeren over de voordelen van het bezitten van zonnepanelen, waarbij we ons richten op Eindhoven als ons referentiepunt. We zullen ook het proces van het installeren van de panelen bespreken, zodat je het maximale uit je zonne-installatie kunt halen.

Daartoe zullen we in detail gaan op:

  • de prijzen van zonnepanelen
  • de hoeveelheid energie die kan worden geproduceerd
  • de aanbevolen oriëntatie en helling van de modules
  • de compensatie van overschotten
  • manieren om jouw eigen zonnepanelen aan te schaffen.

Vraag gratis een offerte aan!


Prijzen van zonnepanelen in Eindhoven

Veel huiseigenaren vinden het aanschaffen van zonnepanelen een drempel, omdat de initiële investering relatief hoog is. Maar het is een investering die het waard is, omdat je hiermee niet alleen structureel bespaart op je energierekening, maar ook bijdraagt aan verduurzaming van je energiegebruik. Otovo werkt samen met ervaren installateurs van zonnepanelen in Eindhoven, zodat we je niet alleen de beste kwaliteit, maar ook de beste prijs kunnen bieden. Dit betekent wel dat de prijzen per regio in Nederland kunnen verschillen.

In Nederland zien we dat een huishouden gemiddeld tien zonnepanelen laat installeren om het stroomverbruik te compenseren. Dit zijn de gemiddelde prijzen van vijf, tien en vijftien zonnepanelen in Eindhoven:

Gemiddelde aankoopprijs
5 zonnepanelen € 3.350
10 zonnepanelen € 4.810
15 zonnepanelen € 6.690

Als de initiële investering van zonnepanelen te hoog is, kan dat de overstap tot duurzame zonne-energie velen flink in de weg zitten. Otovo biedt echter een oplossing: je kunt namelijk bij ons ook zonnepanelen huren. Tegen een betaalbaar maandelijks tarief plaatsen wij hoogwaardige zonnepanelen op jouw dak, waardoor je toch gebruik kunt maken van zelf opgewekte energie en honderden euro's kunt besparen op je energierekening. Daarnaast zorgen wij voor een uitstekende garantie en onderhoud voor jouw zonnepanelen, waardoor je er zelf geen omkijken naar hebt.


Hoeveel zonlicht ontvangt Eindhoven ongeveer op jaarbasis?

Zoals eerder is vastgesteld, heb je in Eindhoven ongeveer 1.075 uren zon per jaar. Dat is behoorlijk wat! En voldoende om met zonnepanelen genoeg elektriciteit op te wekken om het gemiddelde stroomverbruik van een Nederlands gezin te compenseren en nog wat extra te produceren. Hieronder zie je in de tabel hoeveel zonne-energie (kWh) je in Eindhoven kunt opwekken:

Maandelijkse energie output van zonnepanelen

Bron: re.jrc.ec.europa.eu

Met het plaatsen van tien zonnepanelen op je dak in Eindhoven wek je jaarlijks 3969.53 kWh aan duurzame energie op, wat voldoende is om het gemiddelde stroomverbruik van een Nederlands gezin te compenseren, namelijk 3.000 kWh. De overige 969.53 kWh kun je terugleveren aan het net. Meer informatie over teruglevering volgt later in dit blog.


Wat is de ideale oriëntatie en helling voor zonnepanelen in Eindhoven?

De plaatsing van zonnepanelen is van invloed op de opbrengst van energie. Het is belangrijk om rekening te houden met de oriëntatie, oftewel de richting waarin de panelen geplaatst worden. De zon beweegt namelijk gedurende de dag van oost naar zuid naar west. Over het algemeen geldt de vuistregel dat zonnepanelen het beste gericht kunnen worden op het zuiden. Dit komt omdat de fotovoltaïsche cellen dan gedurende de dag het meeste zonlicht opvangen.

Er zijn meer factoren dan alleen de oriëntatie die van invloed zijn op de prestaties van zonnepanelen. Het is ook belangrijk om rekening te houden met de omgeving. Bijvoorbeeld, staan er hoge bomen, gebouwen of masten in de buurt die het zonlicht kunnen blokkeren? In dat geval is het beter om de zonnepanelen op een ander deel van het dak te plaatsen. Door gedurende een dag te observeren hoe het zonlicht op jouw dak valt, kun je beoordelen of er obstakels tussen de zon en de panelen staan. Echter, als er enkele obstakels zijn, betekent dat niet meteen dat de zonnepanelen niet effectief zullen zijn op jouw dak. Door bijvoorbeeld het installeren van een optimizer, kun je alsnog voldoende energie opwekken.

Je zonnepanelen moeten ook op de juiste helling worden geïnstalleerd om optimaal te kunnen functioneren. De ideale hellingshoek is afhankelijk van de locatie en in Nederland is dit tussen de 10° en 50°. De oriëntatie van de panelen is ook van invloed op de optimale hoek. Bij een oriëntatie naar het oosten of westen is een hoek van 13° het meest effectief. Voor panelen gericht naar het zuidoosten of zuidwesten is een hellingshoek van 25° ideaal. En voor panelen gericht naar het zuiden is een hoek van 35° het beste.


De compensatie van de surplus

Als je jaarlijks een hoeveelheid kWh overhoudt, gaat dit niet zomaar op in het niets. Alle energie die je hebt opgewekt, maar niet verbruikt, lever je terug aan het elektriciteitsnet. En hiervoor wordt je dan weer gecompenseerd! Dat is hoe de Salderingsregeling in elkaar zit. Gemiddeld krijg je zo’n €0,20 per kWh die je levert, maar dit verschilt per energiemaatschappij. Wel gelden er een aantal regelingen:

Tot en met 2024 is het mogelijk om 100% van de opgewekte stroom te salderen. In de jaren 2025 en 2026 daalt dit percentage naar 64%, en vanaf 2027 zal het percentage elk jaar met 9% afnemen tot 2030. Dit betekent dat je vanaf 2030 nog steeds 28% van de energie die je opwekt kunt salderen.

Het feit dat de salderingsregeling na 2023 afneemt, hoeft geen belemmering te zijn, aangezien het zelden voorkomt dat een huishouden 100% van de stroom teruglevert aan het net. Je eigen verbruik gaat immers eerst van de opgewekte stroom af. Wanneer je jouw eigen verbruik kunt compenseren, zul je al flink besparen op de energierekening. Daarnaast kun je ook nog een vergoeding ontvangen voor de surplus. Met de grote hoeveelheid zonuren die de zonnepanelen in Eindhoven kunnen opvangen, zul je profiteren van zeer gunstige jaarcijfers.


Installateurs in Eindhoven

Als je geïnteresseerd bent in zonnepanelen in Eindhoven? Dan hoef je je geen zorgen te maken over wie deze zal installeren. Met Otovo krijg je namelijk toegang tot de beste installateurs in Eindhoven, die zorgvuldig zijn geselecteerd en gecertificeerd. Zo ben je verzekerd van de beste kwaliteit en service.

Het zoeken naar een geschikte installateur hoef je niet zelf te doen, Otovo wijst automatisch een installateur bij jou in de buurt aan. Deze zal jouw zonnepanelen onder begeleiding van onze eigen ingenieurs met precisie en kennis installeren.

Wat dacht je van zonnepanelen huren?

Als je interesse hebt in zonnepanelen, maar je wilt liever niet je spaargeld gebruiken voor de aanschaf ervan, dan kun je bij Otovo zonnepanelen huren in Eindhoven voor een maandelijks bedrag. Het onderhoud van de panelen wordt door ons verzorgd, dus je hoeft je geen zorgen te maken over het onderhoud. Het enige wat jij hoeft te doen, is genieten van de stroom die je opwekt met de zonnepanelen.

Lees ons blog over alles wat je moet weten over het installeren, huren en gebruiken van zonnepanelen!

Benieuwd naar wat jouw opties zijn? Bereken dan meteen hoeveel jij kunt besparen met onze vrijblijvende offerte.

Vraag een offerte aan
Je hebt je succesvol geabonneerd op Otovo Nederland
Welkom terug!
Super goed!
Je link is verlopen
Succes!
``