Het opwekken van je eigen elektriciteit met zonnepanelen wordt steeds populairder, en dat is begrijpelijk. Niet alleen bespaar je hiermee enorm op de energierekening, je draagt ook bij aan een duurzame toekomst. Doetinchem, een zonnige stad, geniet gemiddeld van 1.700 zonuren per jaar, wat veel is voor Nederlandse normen. Dit maakt het extra aantrekkelijk om zelf energie op te wekken.

In dit artikel gaan we dieper in op waarom het installeren van zonnepanelen in Doetinchem een verstandige keuze is en welke stappen je moet nemen om optimaal te profiteren van deze duurzame energiebron.

Daartoe zullen we in detail gaan op:

  • de prijzen van zonnepanelen
  • de hoeveelheid energie die kan worden geproduceerd
  • de aanbevolen oriëntatie en helling van de modules
  • de compensatie van overschotten
  • manieren om jouw eigen zonnepanelen aan te schaffen.

Vraag gratis een offerte aan

Prijzen van zonnepanelen in Doetinchem

Voor veel huiseigenaren blijft de aanschaf van zonnepanelen een uitdaging, voornamelijk vanwege de hoge initiële kosten. Het is echter belangrijk om je hierdoor niet te laten ontmoedigen. Het installeren van zonnepanelen levert namelijk niet alleen structurele besparingen op je energierekening, maar draagt ook bij aan een duurzamer energieverbruik. Bij Otovo begrijpen we deze drempel heel goed, daarom werken we samen met ervaren zonnepaneel installateurs in Doetinchem. Zo kunnen we niet alleen de beste kwaliteit garanderen, maar ook concurrerende prijzen bieden. Het is echter goed om te weten dat de prijzen per regio in Nederland kunnen verschillen.

Als we naar een gemiddelde gezinswoning kijken, zijn er ongeveer tien zonnepanelen nodig om het energieverbruik te compenseren. Met dat in gedachten kunnen we de gemiddelde aankoopprijzen van zonnepanelen in Doetinchem bekijken:

  • 5 zonnepanelen: € 3.350
  • 10 zonnepanelen: € 4.810
  • 15 zonnepanelen: € 6.690

Voor veel mensen is de aanschaf van zonnepanelen een grote investering. Dit kan het moeilijk maken voor sommigen om zelf zonnepanelen aan te schaffen. Herken je jezelf hierin? Maar wil je toch graag overstappen op zonne-energie? Dan hebben wij bij Otovo de perfecte oplossing: zonnepanelen huren! Voor een betaalbaar maandelijks bedrag plaatsen wij hoogwaardige zonnepanelen op jouw dak. Op deze manier kun je profiteren van zelf opgewekte energie en honderden euro's besparen op je energierekening. Bovendien bieden wij uitstekende garantie en onderhoud voor jouw zonnepanelen. Het enige wat jij hoeft te doen, is genieten van jouw duurzame en voordelige energievoorziening.


Hoeveel zonlicht ontvangt Doetinchem ongeveer op jaarbasis?

Zoals al eerder gezegd, schijnt de zon gemiddeld zo'n 1.700 uur per jaar in Doetinchem. Dat is een aanzienlijke hoeveelheid! Het is voldoende om met zonnepanelen genoeg elektriciteit op te wekken om het gemiddelde stroomverbruik van een Nederlands gezin te compenseren, en zelfs nog wat extra! In de onderstaande tabel kun je zien hoeveel zonne-energie (uitgedrukt in kilowattuur, kWh) je kunt opwekken in Doetinchem:

Hoeveel zonlicht ontvangt Doetinchem ongeveer op jaarbasis

Bron: re.jrc.ec.europa.eu

Als je ervoor kiest om tien zonnepanelen te installeren (het aanbevolen aantal voor een gezinswoning), kun je in Doetinchem gemiddeld 3.994 kWh aan zonne-energie opwekken. Dit is meer dan voldoende om het gemiddelde stroomverbruik van een Nederlands gezin (dat ongeveer 3.000 kWh per jaar bedraagt) te dekken. Je houdt zelfs nog 994 kWh over, die je kunt terugleveren aan het elektriciteitsnet! In een later gedeelte van dit artikel zullen we hier meer informatie over geven.

Als je ervoor kiest om tien zonnepanelen te installeren (het aanbevolen aantal voor een gezinswoning), kun je in Doetinchem gemiddeld 3.994 kWh aan zonne-energie opwekken. Dit is meer dan voldoende om het gemiddelde stroomverbruik van een Nederlands gezin (dat ongeveer 3.000 kWh per jaar bedraagt) te dekken. Je houdt zelfs nog 994 kWh over, die je kunt terugleveren aan het elektriciteitsnet! In een later gedeelte van dit artikel zullen we hier meer informatie over geven.


Wat is de ideale oriëntatie en helling voor zonnepanelen in Doetinchem?

De oriëntatie van je zonnepanelen is cruciaal voor de hoeveelheid energie die ze kunnen genereren. Maar wat bedoelen we precies met "oriëntatie"? Dit verwijst eenvoudigweg naar de richting waarin de panelen worden geplaatst. De zon beweegt gedurende de dag van oost naar zuid naar west. Er geldt echter een simpele regel: hoe meer zonnepanelen naar het zuiden gericht zijn, hoe meer zonne-energie ze kunnen opvangen. Door ze naar het zuiden te richten, ontvangen de zonnepanelen gedurende de dag namelijk de meeste zonnestraling.

Naast de positie zijn er nog andere factoren die de efficiëntie van je zonnepanelen beïnvloeden. Het is belangrijk om te kijken naar de omgeving waarin je woont. Zijn er bijvoorbeeld hoge bomen, gebouwen of masten in de buurt die het zonlicht kunnen blokkeren? In dat geval moet je goed kijken naar welk deel van je dak het minst in de schaduw ligt. Neem de tijd om een dag lang te observeren hoe het zonlicht op je dak valt, zodat je kunt bepalen of er obstakels zijn die het zonlicht kunnen blokkeren. Maar maak je geen zorgen als er toch enkele obstakels zijn, want met de installatie van een optimizer kun je nog steeds voldoende energie opwekken.

Tot slot is de helling van de zonnepanelen van belang voor de efficiëntie van de energieopwekking. De optimale hellingshoek varieert afhankelijk van de locatie op aarde, en in Nederland wordt een hoek tussen 10° en 50° als optimaal beschouwd. Het is ook belangrijk om rekening te houden met de oriëntatie van de panelen bij het bepalen van de ideale hoek. Bij een oriëntatie naar het oosten of westen is een hoek van 13° het meest geschikt. Voor panelen die gericht zijn op het zuidwesten of zuidoosten is een hoek van 25° optimaal, terwijl bij een oriëntatie op het zuiden een hoek van 35° het beste is voor maximale opwekking van zonne-energie.


De compensatie van het surplus

Laten we het nu hebben over wat je kunt doen met het overschot aan energie dat je opwekt. Het belangrijkste is dat dit overschot van zonne-energie jouw eigendom is, omdat het is opgewekt door de panelen op jouw dak.

Je kunt het overtollige energie terugleveren aan het elektriciteitsnet, en dit is zeker niet voor niets. Je ontvangt namelijk een compensatie hiervoor. Dit staat bekend als de Salderingsregeling. De vergoeding die je ontvangt varieert gemiddeld rond de €0,20 per kWh die je teruglevert aan het net, afhankelijk van je energieleverancier. Het is verstandig om dit even na te gaan in het energiecontract dat je hebt afgesloten.

Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de afspraken rondom de Salderingsregeling, aangezien er bepaalde limieten gelden:

Tot en met het jaar 2024 kun je de volledige hoeveelheid opgewekte stroom salderen. Vanaf 2025 tot en met 2026 wordt dit percentage verlaagd naar 64%, en vanaf 2027 neemt het jaarlijks af met 9% tot 2030. Dit betekent dat je vanaf 2030 nog steeds 28% van de overgebleven zonne-energie kunt salderen.

Hoewel het op het eerste gezicht misschien beperkend lijkt, komt het zelden voor dat een huishouden 100% van de opgewekte stroom teruglevert aan het net. Je eigen stroomverbruik wordt namelijk eerst gecompenseerd met de opgewekte stroom. Als je in staat bent om al je eigen verbruik te dekken, bespaar je al aanzienlijk op je energierekening. En als je daarnaast nog geld kunt ontvangen voor het overschot dat je teruglevert aan het net, is dat een mooie bonus! Met het grote aantal zonuren dat jouw zonnepanelen in Doetinchem opvangen, kun je rekenen op een gunstige jaarlijkse afrekening.


Installateurs in Doetinchem

Ben je geïnteresseerd in het plaatsen van zonnepanelen? Doetinchem is bijzonder gunstig om zonne-energie op te wekken. Maar wie zorgt er dan voor de installatie van die panelen?

Als je kiest voor duurzaamheid met Otovo, kun je erop vertrouwen dat je de beste installateurs tot je beschikking hebt. We werken namelijk alleen samen met gecertificeerde installateurs die zorgvuldig zijn geselecteerd. Jouw zonneproject is dus in goede handen.

Je hoeft zelf niet op zoek te gaan naar een geschikte installateur. Bij Otovo wijzen we automatisch de meest geschikte installateur bij jou in de buurt toe. Ze zullen met precisie en expertise jouw zonnepanelen installeren, onder begeleiding van onze eigen ingenieurs.


Wat dacht je van zonnepanelen huren?

Ben je enthousiast geworden over zonnepanelen, maar wil je liever niet je spaargeld aanspreken voor de aanvankelijke investering? Geen zorgen, bij Otovo bieden we de mogelijkheid om zonnepanelen te huren tegen een betaalbaar maandelijks tarief! Wij zorgen voor het onderhoud, zodat jij alleen maar kunt genieten van de energie die je opwekt.

Lees ons blog over alles wat je moet weten over het installeren, huren en gebruiken van zonnepanelen!

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw huis? Bereken meteen hoeveel jij naar schatting kunt besparen met onze vrijblijvende offerte.

Vraag gratis een offerte aan
Je hebt je succesvol geabonneerd op Otovo Nederland
Welkom terug!
Super goed!
Je link is verlopen
Succes!
``