Het opwekken van eigen elektriciteit wordt steeds populairder in Nederland. Ook inwoners van Apeldoorn kunnen profiteren van duurzame energie door zonnepanelen te installeren. Met gemiddeld 1.190 zonuren per jaar in Apeldoorn, is er genoeg potentie om flink te besparen op de energierekening.

In dit blog richten we ons op de voordelen van het hebben van je eigen zonnepanelen. Apeldoorn is daarbij ons uitgangspunt geweest, om jou een zo realistisch mogelijk beeld te geven van het hebben van je eigen zonnepanelen! Daarnaast worden de stappen voor het installeren van de panelen toegelicht, zodat je het maximale uit je zonne-installatie kunt halen.

We zullen in detail gaan op:

  • de prijzen van zonnepanelen
  • de hoeveelheid energie die kan worden geproduceerd
  • de aanbevolen oriëntatie en helling van de modules
  • de compensatie van overschotten
  • manieren om jouw eigen zonnepanelen aan te schaffen.

Vraag gratis een offerte aan!


Prijzen van zonnepanelen in Apeldoorn

Veel huiseigenaren vinden de aanschaf van zonnepanelen een drempel, vanwege de relatief hoge initiële investeringskosten die daar bij komen kijken. Maar de voordelen van zonnepanelen zijn aanzienlijk: een blijvende besparing op de energierekening en verduurzaming van het energiegebruik. Bij Otovo werken we samen met deskundige installateurs van zonnepanelen in Apeldoorn om de beste kwaliteit en prijs te bieden. Dit betekent dat de prijzen per regio in Nederland kunnen variëren.

Wanneer we kijken naar het gemiddelde energiegebruik van een huis in Apeldoorn, zien we dat ongeveer tien zonnepanelen nodig zijn om het volledige energieverbruik te compenseren. Dit is dan ook een richtlijn in onze berekening van de gemiddelde prijzen van zonnepanelen in Apeldoorn:

Gemiddelde aankoopprijs
5 zonnepanelen € 3.350
10 zonnepanelen € 4.810
15 zonnepanelen € 6.690

Dit zijn flinke bedragen. Maar je kunt bij Otovo zonnepanelen huren, als je de initiële investering niet kunt of wilt betalen! Hierdoor kun je toch profiteren van zonne-energie zonder dat je een flinke som geld hoeft neer te leggen. Otovo plaatst kwalitatieve zonnepanelen op jouw dak voor een reëel maandtarief. Hiermee bespaar je honderden euro's op je energierekening. Het onderhoud en de garantie van de zonnepanelen worden ook voor jou geregeld, waardoor je er zelf niet meer naar om hoeft te kijken. Makkelijk toch?


Hoeveel zonlicht ontvangt Apeldoorn ongeveer op jaarbasis?

Zoals eerder vermeld, zijn er in Apeldoorn ongeveer 1.190 zonuren per jaar. Dat is een behoorlijk aantal uren en voldoende om een gemiddeld Nederlands gezin van stroom te voorzien met zonnepanelen, en zelfs meer dan dat! In de grafiek hieronder kun je zien hoeveel zonne-energie (in kWh) er in Apeldoorn wordt opgewekt met tien zonnepanelen:

Maandelijkse energie output van zonnepanelen

Bron: re.jrc.ec.europa.eu

Als je in Apeldoorn tien zonnepanelen installeert op jouw dak, wek je genoeg zonne-energie op om het gemiddelde verbruik van een Nederlands gezin te compenseren, namelijk 3876.35 kWh. Dit betekent dat je nog eens 876.35 kWh overhoudt die je aan het net kunt terug verkopen. Dit heet salderen, en daarover lees je later in dit blog meer.

Wat is de ideale oriëntatie en helling voor zonnepanelen in Apeldoorn?

De effectiviteit van zonnepanelen hangen af van een aantal factoren. We nemen ze stuk voor stuk met je door.

Oriëntatie

De oriëntatie van zonnepanelen is cruciaal voor de hoeveelheid energie die ze kunnen opwekken. Het verwijst naar de richting waarin de panelen worden geplaatst ten opzichte van de zon. Aangezien de zon gedurende de dag van oost naar zuid naar west draait, is het belangrijk om te weten welke richting het beste is voor de panelen. Over het algemeen geldt de vuistregel dat hoe meer de panelen naar het zuiden zijn gericht, hoe beter ze zonlicht opvangen en daarmee het fotovoltaïsche effect maximaliseren. Op deze manier kunnen de zonnepanelen gedurende de hele dag het meeste zonlicht opvangen.

Omgevingsfactoren

De omgeving speelt ook mee op de effectiviteit van je zonnepanelen. Apeldoorn is bijvoorbeeld een prachtige, groene stad met heel veel bomen: 10 miljoen om precies te zijn! Deze, samen met hoge gebouwen, kunnen het zonlicht dat je zonnepanelen opvangen blokkeren. Is dat bij jou het geval? Dan is het verstandig om de zonnepanelen op een ander deel van het dak te plaatsen. Door gedurende een dag te observeren hoe het zonlicht op je dak valt, kun je beoordelen of er blokkades zijn tussen de zon en de panelen. Maar enkele obstakels betekenen niet automatisch dat zonnepanelen niet effectief zullen zijn op jouw dak. Door een optimizer te installeren, kun je nog steeds voldoende energie opwekken.

Hellingshoek

De hoek waaronder de zonnepanelen worden geplaatst, de helling, is ook van invloed op de opbrengst van de panelen. Elke locatie op aarde heeft zijn eigen optimale hellingshoek en in Nederland ligt deze tussen de 10° en 50°, afhankelijk van de oriëntatie van de panelen. Als de panelen volledig naar het oosten of westen gericht zijn, dan is een hellingshoek van 13° het meest optimaal. Bij een zuidwestelijke of zuidoostelijke oriëntatie presteren panelen het beste met een hellingshoek van 25°, en bij een zuidelijke oriëntatie is een hoek van 35° het meest geschikt.


De compensatie van de surplus

Naast dat je enorm bespaart op je energiekosten, kun je bij een surplus zelfs terugverdienen op je opgewekte energie! Zoals we eerder hebben berekend, zul je in Apeldoorn gemiddeld gezien meer opwekken dan je verbruikt. Daarom vertellen we je graag hoe je winst kunt behalen met de energie die je overhoudt.

Wanneer je maandelijks meer energie opwekt dan je verbruikt, wordt het overschot aan energie geleverd aan het energienet. Hierbij wordt de Salderingsregeling in werking gezet, waarbij de energie die je levert aan het net wordt vergoed door het elektriciteitsnet. Dit bedrag wordt vastgesteld in je energiecontract en is gemiddeld €0,20 per kWh. Er zijn echter nog enkele voorwaarden en afspraken rondom de Salderingsregeling die je moet weten:

Het is momenteel toegestaan om tot en met 2024 de volledige hoeveelheid opgewekte elektriciteit te salderen. In 2025 en 2026 wordt dit percentage verlaagd naar 64%, en vanaf 2027 zal het percentage jaarlijks met 9% dalen tot 2030. Dit betekent dat je vanaf 2030 nog steeds 28% van de resterende zonne-energie kunt salderen.

Dit lijkt misschien een beperking, maar het is zeldzaam dat een huishouden 100% van de opgewekte stroom aan het net verkoopt. Eerst wordt namelijk het eigen verbruik nog van de opbrengst afgehaald. Als je al je eigen verbruik al kunt compenseren, leidt dit in de eerste plaats tot aanzienlijke besparingen op je energierekening. Bovendien ontvang je een vergoeding voor de overtollige energie die je aan het net levert. Met de hoeveelheid zonuren die jouw zonnepanelen in Apeldoorn opvangen, bespaar je op jaarbasis honderden tot duizenden euro’s! Dat is nog eens mooi meegenomen.


Installateurs uit Apeldoorn

Overweeg jij ook om te kiezen voor zonnepanelen? Apeldoorn is dan een gunstige stad om energie op te wekken. Maar de vraag blijft: wie gaat de panelen installeren?

Als je kiest voor duurzaamheid met Otovo, kun je verzekerd zijn van de beste installateurs in Apeldoorn. Otovo werkt namelijk alleen samen met gecertificeerde installateurs die zorgvuldig zijn geselecteerd. Zo wordt jouw project voor zonne-energie goed verzorgd en hoef je zelf geen tijd te besteden aan het vinden van een geschikte installateur. Otovo wijst automatisch de meest geschikte installateur bij jou in de buurt aan die met precisie en kennis jouw zonnepanelen komt installeren onder begeleiding van onze eigen ingenieurs.

Wat dacht je van zonnepanelen huren?

Ben jij ook geïnteresseerd in zonnepanelen, maar wil je niet al je spaargeld gebruiken voor de initiële investering? Dan biedt Otovo je de mogelijkheid om zonnepanelen te huren tegen een laag maandelijks tarief! Otovo verzorgt het onderhoud van de panelen, zodat jij optimaal kunt profiteren van de stroom die je opwekt.

Lees ons blog over alles wat je moet weten over het installeren, huren, leasen en gebruiken van zonnepanelen!

Benieuwd naar wat jouw opties zijn? Bereken dan meteen hoeveel jij kunt besparen met met zonnepanelen Apeldoorn en vraag onze vrijblijvende offerte aan.

Vraag een offerte aan
Je hebt je succesvol geabonneerd op Otovo Nederland
Welkom terug!
Super goed!
Je link is verlopen
Succes!
``