Woon jij in Almere? Dan is je wellicht opgevallen dat de zon vaak volop schijnt. En naast dat dat fijn aanvoelt, kun je hier veel voordelen uithalen. Door het aanleggen van zonnepanelen kun je namelijk honderden euro’s besparen op je energierekening! Met gemiddeld 1.650 zonuren per jaar valt er in Almere veel winst te behalen. Dat is meer dan genoeg om het energieverbruik van een gemiddeld Nederlands gezin te compenseren.

In dit blog vertellen we je graag meer over de voordelen van het aanschaffen van zonnepanelen. Almere is namelijk een prachtige locatie voor het opwekken van je eigen energie. Ook leggen we het proces van het installeren aan je uit, zodat je precies weet waar je op moet letten als je zonnepanelen wilt laten installeren, zodat je het meeste uit je zonnepanelen kunt halen.

Daartoe zullen we in detail gaan op:

  • de prijzen van zonnepanelen
  • de hoeveelheid energie die kan worden geproduceerd
  • de aanbevolen oriëntatie en helling van de modules
  • de compensatie van overschotten
  • manieren om jouw eigen zonnepanelen aan te schaffen.

Vraag gratis een offerte aan

De prijzen van zonnepanelen in Almere

Veel huiseigenaren vinden het kopen van zonnepanelen een uitdaging, omdat de aanvankelijke kosten hoog zijn. Niettemin levert het aanschaffen van zonnepanelen veel voordelen op, namelijk een flinke besparing op de energierekening en de bevordering van duurzaam energiegebruik. Bij Otovo werken we samen met bekwame zonnepaneelinstallateurs in Almere, zodat we niet alleen de beste kwaliteit, maar ook de beste prijs kunnen bieden. De prijzen kunnen echter per regio in Nederland verschillen.

Als we rekening houden met het feit dat een gemiddeld huis in Almere ongeveer tien zonnepanelen nodig heeft om het energieverbruik te compenseren, kunnen we kijken naar de gemiddelde aankoopprijzen van zonnepanelen in Almere:

Gemiddelde aankoopprijs
5 zonnepanelen € 3.350
10 zonnepanelen € 4.810
15 zonnepanelen € 6.690

Voor velen is de aanvankelijke investering voor zonnepanelen een aanzienlijk bedrag. Hierdoor is het voor sommige mensen niet haalbaar om over te stappen op duurzame zonne-energie. Als dit ook voor jou geldt, maar je toch wilt overstappen en besparen op je energierekening, dan bieden we bij Otovo de oplossing: het huren van zonnepanelen! Tegen een gering maandelijks tarief plaatsen wij hoogwaardige zonnepanelen op jouw dak, waardoor je gebruik kunt maken van zelf opgewekte energie en honderden euro's kunt besparen op je energierekening. Bovendien profiteer je van uitstekende garantie en onderhoud op je zonnepanelen, zodat je er zelf geen omkijken meer naar hebt.


Hoeveel zonuren heeft Almere ongeveer op jaarbasis?

Zoals eerder vermeld, zijn er in Almere ongeveer 1.650 zonuren per jaar, wat aanzienlijk is. Dit is voldoende om genoeg stroom op te wekken met zonnepanelen om het gemiddelde stroomverbruik van een Nederlands gezin te compenseren en zelfs nog wat extra te genereren! In de onderstaande tabel kun je zien hoeveel zonne-energie (kWh) je kunt opwekken in Almere:

Maandelijkse energie output van zonnepanelen

Bron: re.jrc.ec.europa.eu

Met tien zonnepanelen, het aanbevolen aantal voor een gezinswoning, kun je in Almere 3.937.55 kWh aan schone energie opwekken. Dit is voldoende voor het gemiddelde stroomverbruik van een Nederlands gezin, dat ongeveer 3.000 kWh per jaar bedraagt. Met de overige 937.55 kWh kun je terugleveren aan het elektriciteitsnet. En daar verdien je best wat geld mee! Later in dit blog vertellen we je hier meer over.


Wat is de ideale oriëntatie en helling voor zonnepanelen in Almere?

De oriëntatie van zonnepanelen is van groot belang voor de hoeveelheid energie die ze kunnen opwekken. De oriëntatie verwijst naar de richting waarin de panelen worden geplaatst. Aangezien de zon gedurende de dag van het oosten naar het zuiden naar het westen beweegt, is het belangrijk om de panelen in de juiste richting te plaatsen om zoveel mogelijk zonlicht op te vangen. Over het algemeen geldt de vuistregel dat hoe meer de zonnepanelen naar het zuiden gericht zijn, hoe beter het fotovoltaïsche effect zal zijn. Dit komt omdat zonnepanelen met een zuidelijke oriëntatie gedurende de hele dag het meeste zonlicht kunnen opvangen.

Het is belangrijk om niet alleen naar de oriëntatie, maar ook naar andere factoren in de omgeving te kijken bij het plaatsen van zonnepanelen. Almere heeft relatief veel hoogbouw, maar ook bomen zijn er niet schaars. En als er hoge bomen, gebouwen of masten in de buurt van jouw dak staan die het zonlicht blokkeren, dan kan dit de werking van de zonnepanelen beïnvloeden. Het kan daarom nodig zijn om de panelen op een ander deel van het dak te plaatsen waar ze meer zonlicht kunnen opvangen. Het is een goed idee om gedurende de dag te observeren hoe het zonlicht op jouw dak valt om te beoordelen of er obstakels zijn. Een optimizer kan nog steeds voldoende energie opwekken, zelfs als er enkele obstakels zijn tussen de zon en de panelen.

Ten slotte is de hoek waarin zonnepanelen geplaatst worden ten opzichte van de horizon, oftewel de hellingshoek, is een belangrijke factor voor hun prestaties. Elk land heeft zijn eigen optimale hellingshoek, afhankelijk van de locatie op aarde. In Nederland is de beste hoek tussen de 10° en 50°, afhankelijk van de oriëntatie van de panelen. Bij oost- of west-gerichte panelen is een hoek van 13° optimaal, terwijl panelen die naar het zuidwesten of zuidoosten wijzen het beste presteren met een hoek van 25°. Voor panelen gericht op het zuiden is een hoek van 35° ideaal.


Compensatie van de surplus

Zoals eerder genoemd, produceer je met zonnepanelen in Almere meer energie dan je verbruikt. Maar wat doe je met deze extra energie?

Als je meer energie opwekt dan verbruikt, wordt het overschot aan energie teruggeleverd aan het energienet. Dit activeert de Salderingsregeling, waarbij je betaald wordt voor de geleverde energie. De energiemaatschappij betaalt gemiddeld €0,20 per kWh die je teruglevert, maar dit kan verschillen per energiecontract. Er zijn een aantal voorwaarden en regels waar je rekening mee moet houden bij de Salderingsregeling:

Tot en met 2024 kun je alle stroom die je opwekt salderen. Na 2024 wordt het saldering percentage geleidelijk lager: in 2025 en 2026 is het 64%, en vanaf 2027 daalt het elk jaar met 9% tot 2030. Dit betekent dat je vanaf 2030 nog steeds 28% van je overgebleven zonne-energie kunt salderen.

Hoewel het misschien als een beperking klinkt, komt het bijna nooit voor dat een huishouden 100% van de opgewekte energie aan het elektriciteitsnet verkoopt. Het eigen verbruik wordt namelijk eerst van de opbrengst afgehaald. Als je in staat bent om al je eigen verbruik te compenseren, dan bespaar je al op je energierekening. Als je ook nog eens een vergoeding ontvangt voor de overschot die je aan het net levert, dan is dat een leuke bonus! En met de vele uren zonlicht die je zonnepanelen in Almere opvangen, zul je uiteindelijk zeer gunstige jaarresultaten boeken.


Installateurs in Almere

Als je interesse hebt om zonnepanelen te installeren, dan is Almere een zeer geschikte stad in Nederland. Maar wie gaat deze panelen voor jou plaatsen?

Als je ervoor kiest om te verduurzamen met Otovo, dan hoef je je hier geen zorgen over te maken. Wij werken namelijk alleen samen met gecertificeerde installateurs die zorgvuldig door ons zijn geselecteerd. Hierdoor ben je verzekerd van een goede installatie van jouw zonnepanelenproject. Je hoeft zelf niet op zoek te gaan naar een geschikte installateur, want Otovo wijst automatisch een geschikte professional in jouw omgeving aan die met nauwkeurigheid en expertise jouw zonnepanelen zal installeren, onder begeleiding van onze eigen ingenieurs.

Wat dacht je van zonnepanelen huren?

Als het idee van het hebben van zonnepanelen je aanspreekt, maar je wilt je spaargeld niet gebruiken voor de initiële investering, dan kun je bij Otovo zonnepanelen huren tegen een laag maandbedrag. Een hele gunstige dienst, want bij Otovo nemen we het onderhoud op ons! Daardoor hoef jij niets anders te doen dan profiteren van de stroom die je zelf opwekt met je zonnepanelen. Almere is een hele gunstige locatie voor het opwekken van zonne-energie. Ben jij klaar om te besparen?

Lees ons blog over alles wat je moet weten over het installeren, huren en gebruiken van zonnepanelen!

Benieuwd naar wat jouw opties zijn? Bereken dan meteen hoeveel jij kunt besparen met onze vrijblijvende offerte.

Vraag een offerte aan
Je hebt je succesvol geabonneerd op Otovo Nederland
Welkom terug!
Super goed!
Je link is verlopen
Succes!
``