Elektriciteit wordt steeds duurder. Als je zonnepanelen hebt, dan weet je vast dat je - zeker in de zomer - veel stroom van je zonnepanelen teruglevert aan het elektriciteitsnet. Hiervoor krijg je wel geld terug via de salderingsregeling. Maar is het ook interessant om deze stroom op te slaan in een thuisbatterij zodat je die zelf later kunt gebruiken? We gaan er dieper op in in dit blog en bespreken de voor- en nadelen van een thuisbatterij waarmee je zonne-energie kunt opslaan.

In dit blog bespreken we o.a.:

 • Hoe een thuisbatterij voor zonnepanelen werkt
 • De verschillende types batterijen voor zonnepanelen thuis
 • Hoeveel je bespaart met een thuisaccu
 • Hoeveel thuisbatterijen je nodig hebt
 • De prijs van een thuisbatterij
 • De levensduur van een thuisbatterij

Hoe werkt een thuisbatterij?

Als je zonnepanelen op je dak hebt, dan zijn dit zonnepanelen voor eigen gebruik, waarmee je elektriciteit kunt opwekken. Deze elektriciteit kun je gebruiken in huis. Als je meer elektriciteit verbruikt dan dat je opwekt, gebruik je ook energie van het net.

Omgekeerd kan ook: je wekt meer elektriciteit op dan dat je zelf gebruikt. Dit wordt “het surplus” genoemd.

Het goede nieuws is dat je dit surplus niet verliest. Je kunt er twee dingen mee doen:

 1. Verkopen aan je elektriciteitsprovider via de Salderingsregeling. Hiervoor krijg je een vergoeding.
 2. Het surplus opslaan in een thuisbatterij om later te gebruiken.

Een thuisbatterij wordt opgeladen tijdens de uren waarin er elektriciteit wordt gegenereerd door de zonnepanelen en stelt die energie beschikbaar om te verbruiken wanneer de zon niet schijnt, of wanneer het financieel slimmer is om die energie te verbruiken i.p.v. door te sluizen naar het elektriciteitsnet.

Om stroomopslag thuis mogelijk te maken, zit er een omvormer tussen de zonnepanelen en de thuisbatterij.


Schrijf je als eerste in voor onze thuisbatterijen!

De verschillende types thuisbatterijen

Thuisbatterijen worden opgedeeld in verschillende types; op basis van de technologie die wordt gebruikt door de producenten van de thuisbatterijen.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen deze vijf soorten thuisbatterijen:

 • Loodbatterij (“Open air lead battery”)
 • AGM batterij
 • Gel batterij
 • Stationaire batterij
 • Lithiumbatterij

Loodbatterijen zijn thuisbatterijen die technologisch minder hoogstaand zijn dan andere types batterijen. Ze hebben een levensduur van zo’n 300 laadcycli. Met andere woorden: als de thuisbatterij eenmaal per dag wordt opgeladen én ontladen, dan gaat de accu minder dan een jaar mee. Ze zijn vooral bedoeld voor klein verbruik zoals campers en kunnen tot 60% worden ontladen. Thuisbatterijen die met meer geavanceerde technologie zijn gemaakt, kunnen volledig worden ontladen. Ook hebben deze batterijen onderhoud nodig.

Ook AGM batterijen hebben een korte levenscyclus van zo’n 500 laadcycli. Ook deze batterijen worden vooral gebruikt voor campers en caravans en kunnen tot 60% worden ontladen. Het grote voordeel tegenover de loodbatterijen, is dat deze thuisbatterijen geen onderhoud nodig hebben.

Gel batterijen kunnen in woningen worden gebruikt, maar enkel met een laag verbruik. Ze hebben een levensduur van zo’n 1.200 laadcycli en kunnen ook maar tot 60% ontladen worden.

Dan zijn er nog stationaire batterijen. Deze hebben een geavanceerde technologie en hebben een levensduur van 3.000 laadcycli. Ze kunnen tot 80% ontladen worden en zijn uiterst handig voor grote woningen of voor woningen die niet aangesloten zijn op het elektriciteitsnet.

De laatste, en meest geschikte, optie is een lithiumbatterij. Deze bieden we aan bij Otovo. Ze hebben superieure technologie en daardoor een levensduur van 6.000 laadcycli en kunnen tot bijna 100% ontladen worden. Een bijkomend voordeel is dat deze thuisbatterijen erg licht zijn.


Bekijk de opties qua thuisbatterijen

Wat is nu de beste thuisbatterij voor bij je thuis?

Welk type thuisbatterij het beste voor jou is, is afhankelijk van je situatie. Zo moet er rekening worden gehouden met hoeveel energie jouw huishouden verbruikt én hoe groot je zonnepanelen-installatie is.

Stel: jouw huishouden verbruikt ongeveer 600 kWH per jaar en je hebt 10K zonnepanelen op je dak liggen. In dat geval wordt een thuisbatterij van 5kW aangeraden. Heb je echter 14K zonnepanelen op je dak liggen, dan is een batterij van 10kW een betere optie. Wil je graag over jouw situatie sparren? Neem dan contact op met Otovo!

En als we over kosten spreken, dan variëren deze ook. Een goede 5kW thuisbatterij kost ongeveer €3,000; nog betere en sterkere batterijen kosten €5,000.

Als ‘basisregel’ wordt het aangeraden om een batterij te kiezen die evenveel energie kan opslaan als je nodig hebt tot de volgende dag.


Hoeveel kun je besparen met een thuisbatterij?

Een thuisbatterij maakt de prijs van een zonne-installatie hoger, dus het is belangrijk om goed inzicht te hebben in hoeveel je precies kunt besparen met een thuisbatterij. Met andere woorden: is het de moeite en de investering waard?

Het antwoord is ja: een zonne-installatie met een geïntegreerde thuisbatterij zorgt ervoor dat je meer bespaart op je elektriciteitsrekening.

Als we een gemiddelde zonne-installatie als voorbeeld nemen: als je een installatie hebt die 4 kWp opwekt (zo’n 11 tot 15 panelen) en deze combineert met een 5 kWh thuisbatterij, dan kun je makkelijk 85% van de zelf geproduceerde energie zelf verbruiken. Er gaat dus heel weinig energie ‘verloren’ aan het net.

Aangezien de kWh's die je aankoopt van het net natuurlijk altijd meer kosten dan de energie die je zelf opwekt, is het dus zeker interessant om een thuisbatterij te nemen.

Daarnaast betaal je vaak ook andere tarieven voor wanneer je precies energie verbruikt. Zo zijn de avonduren tussen 19u en 22u vaak bijzonder prijzig, maar omdat er dan geen/amper zon is (zeker in de winter!), wek je vrijwel niets op. Het zijn dus de ideale uren om je eigen energie te verbruiken die je tijdens de dag hebt opgeslagen in je thuisbatterij.


Wat als je huis niet aangesloten is op het elektriciteitsnet?

Ook dan is een thuisbatterij ideaal; zeker als je bijvoorbeeld een vakantiehuisje hebt op een redelijk geïsoleerde plaats. Met zonnepanelen kun je je eigen energie opwekken en met de thuisbatterij sla je deze makkelijk op. Het is wel belangrijk om te weten dat dit vooral handig is als er veel zon is; als er bijvoorbeeld enkele dagen geen zon is, dan is de kans groot dat je thuisbatterij na een tijdje ook leeg is.


Een thuisbatterij handig maandelijks afbetalen

Een hele zonne-installatie inclusief thuisbatterij kopen kan een prijzig grapje zijn. Daarom kun je bij Otovo kiezen om een installatie te huren voor twintig jaar. Dit biedt meerdere voordelen; niet in zijn minst dat wij verantwoordelijk blijven voor het onderhoud en je dus maar liefst 20 jaar garantie hebt. Elke maand wordt de resterende waarde van het systeem lager, waardoor afkoop steeds goedkoper wordt! Vraag nu een prijsopgave aan voor je dak!


Wat is de levensduur van een thuisbatterij?

Een thuisbatterij heeft - in tegenstelling tot zonnepanelen - een iets kortere levensduur. Die levensduur wordt niet echt gemeten in jaren, maar in het aantal laadcycli. Zoals hierboven al vermeld, hebben de verschillende soorten batterijen allemaal een ander aantal laadcycli gebaseerd op de manier en de materialen waarmee ze zijn gemaakt. Daarnaast verliezen de batterijen ook een klein percentage van hun storage capacity over de jaren heen.

Bij Otovo bieden we enkel lithiumbatterijen aan die een levensduur van ongeveer 10 jaar hebben.


De merken qua thuisbatterijen waarmee Otovo werkt

Kies je ervoor om een contract af te sluiten met Otovo? Dan is het goed om te weten dat we enkel met de allerbeste merken qua thuisbatterijen werken.

Wij werken met deze merken, die lithiumbatterijen aanbieden:

 • BYD
 • Huawei Luna
 • LG Energy
 • Sonnen.

Als er in de toekomst andere merken met nog betere batterijen op de markt komen, dan gaan we daar op over. Zo bieden we enkel het allerbeste op de markt aan.


Huren of kopen: wat zijn de opties bij Otovo?

Geïnteresseerd in een thuisbatterij? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Er zijn verschillende manieren om een thuisbatterij te implementeren in je zonne-installatie:

 1. Je thuisbatterij huren: bij Otovo kun je zonnepanelen op twintig jaar huren. We bieden hetzelfde systeem aan voor onze thuisbatterijen, zij het op tien jaar. Je huurt dan het systeem van ons en betaalt hiervoor een maandelijks bedrag. Wij blijven eigenaar van de thuisbatterij, dus Otovo is verantwoordelijk voor de thuisbatterij en geeft je dus garantie dat deze correct functioneert. Aan het einde van je contract ben jij eigenaar van de thuisbatterij. Tussentijds kun je echter ook kiezen om je thuisbatterij af te kopen - zonder extra kosten!
 2. Je thuisbatterij kopen: huur je bijvoorbeeld al een zonne-installatie bij Otovo maar wil je wel je thuisbatterij kopen? Dat kan! Je kunt de batterij in één keer van ons kopen. Dan ben jij wel eigenaar en verantwoordelijk voor de werking van de thuisbatterij.

Wil je graag een thuisbatterij toevoegen aan je zonne-installatie? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan.


Vraag een offerte aan

Conclusie: is een thuisbatterij de moeite waard?

Twijfel je nog of je een thuisbatterij wilt? Hierbij lijsten we nog eenmaal kort de voor- en nadelen op:

Voordelen:

 • Je spaart je eigen geproduceerde energie op en kunt deze energie op andere momenten in de dag gebruiken. Bijvoorbeeld ‘s avonds wanneer het meestal niet meer zonnig is in Nederland, maar je wel toptarieven betaalt aangezien iedereen dan thuis is en het vaak ook donker is. Met andere woorden: je elektriciteitsrekening zal minder hoog zijn.
 • Ook voor huizen die niet op het elektriciteitsnet verbonden zijn, zijn thuisbatterijen ideaal, want je bent volledig ‘zelfstandig’.
 • Een te hoog surplus kun je terugverkopen aan het net via de Salderingsregeling.

Nadelen:

 • Écht goede thuisbatterijen zijn niet goedkoop
 • Een thuisbatterij heeft een kortere levensduur dan zonnepanelen; dus na ongeveer 10 jaar moet je waarschijnlijk je thuisbatterij vervangen.

Voor wie is een thuisbatterij nu echt aan te raden?

Het aanschaffen van een thuisbatterij bij zonnepanelen is een geweldige manier om het potentieel van je zonne-energiesysteem te maximaliseren. Het helpt je om de zelf opgewekte energie efficiënter te gebruiken en te bewaren voor later gebruik, vooral wanneer het energieverbruik hoog is tijdens uren waarin de zon niet schijnt. Door de opgeslagen energie te gebruiken wanneer je het nodig hebt, ben je minder afhankelijk van het elektriciteitsnet en de daaraan gekoppelde tarieven.

Een thuisbatterij is bijzonder handig voor huiseigenaren die in gebieden wonen met inconsistente of onbetrouwbare energievoorzieningen, waar stroomonderbrekingen frequent voorkomen. Het gebruik van een thuisbatterij kan ook bijdragen aan jouw duurzaamheid, aangezien het de noodzaak om stroom uit het elektriciteitsnet te halen vermindert en zo jouw CO2-uitstoot verlaagt.

Het is belangrijk om te weten dat het aanschaffen van een thuisbatterij niet voor iedereen geschikt is en afhankelijk is van jouw specifieke energiebehoefte en -verbruik. Het is raadzaam om de opties te overwegen en de hulp in te roepen van een gekwalificeerde professional. Die kan je kan helpen bij het bepalen of een thuisbatterij bij jouw situatie past en hoe het aan te sluiten op jouw zonne-energiesysteem. Uiteraard kun je hiervoor altijd terecht bij Otovo. We adviseren je graag en helpen je bij het kiezen van de beste thuisbatterij.


Vraag een offerte aan
Je hebt je succesvol geabonneerd op Otovo Nederland
Welkom terug!
Super goed!
Je link is verlopen
Succes!
``