De tarieven van elektriciteit schommelen. Als je zonnepanelen hebt, dan weet je vast dat je - zeker in de zomer - veel stroom van je zonnepanelen teruglevert aan het elektriciteitsnet. Hiervoor krijg je wel geld terug via de salderingsregeling. Maar is het ook interessant om deze stroom op te slaan in een thuisbatterij om die later zelf te gebruiken? We gaan er dieper op in in dit blog en bespreken de voordelen van een thuisbatterij waarmee je zonne-energie opslaat.

In dit blog bespreken we o.a.:

 • Hoe een thuisbatterij voor zonnepanelen werkt
 • De verschillende types batterijen voor zonnepanelen thuis
 • Hoeveel je bespaart met een thuisaccu
 • Hoeveel thuisbatterijen je nodig hebt
 • De prijs van een thuisbatterij
 • De levensduur van een thuisbatterij
 • Hoe je het meeste uit je batterij haalt


Direct een offerte aanvragen voor zonnepanelen met een thuisbatterij? Dat kan! Zoek op uw postcode en bekijk de mogelijkheden!


Hoe werkt een thuisbatterij?

Als je zonnepanelen op je dak hebt, dan zijn dit zonnepanelen voor eigen gebruik, waarmee je elektriciteit opwekt. Deze elektriciteit gebruik je in huis. Als je meer elektriciteit verbruikt dan dat je opwekt, gebruik je ook energie van het net.

Omgekeerd kan ook: je wekt meer elektriciteit op dan dat je zelf gebruikt. Dit noemen we “het surplus”.

Het goede nieuws is dat je dit surplus niet verliest. Je kunt er twee dingen mee doen:

 1. Verkopen aan je elektriciteitsprovider via de salderingsregeling. Hiervoor krijg je een vergoeding.
 2. Het surplus opslaan in een thuisbatterij om later te gebruiken.

Een thuisbatterij laadt op tijdens de uren waarin zonnepanelen elektriciteit genereren. Vervolgens stelt je batterij die energie beschikbaar om te verbruiken wanneer de zon niet schijnt, of wanneer het financieel slimmer is om die energie te verbruiken i.p.v. door te sluizen naar het elektriciteitsnet.

Om stroomopslag thuis mogelijk te maken, zit er een omvormer tussen de zonnepanelen en de thuisbatterij. Om een batterij goed te laten functioneren heb je een hybride omvormer nodig. Deze hybride omvormer zet de stroom om van DC naar AC en stuurt je batterij aan.

Welke omvormers en batterijen het beste samenwerken, hangt af van het merk van je systeem. Bij Otovo gebruiken we bijvoorbeeld vooral Enphase omvormers die het beste met hetzelfde merk zonnepanelen en batterijen functioneren.


De verschillende types thuisbatterijen

Thuisbatterijen zijn opgedeeld in verschillende types. De basis hiervan is gelegd in de technologie die producenten gebruiken voor de productie van thuisbatterijen.

Er is onderscheid gemaakt tussen deze vijf soorten thuisbatterijen:

 • Loodbatterij (“Open air lead battery”)
 • AGM batterij
 • Gel batterij
 • Stationaire batterij
 • Lithiumbatterij

Loodbatterijen zijn thuisbatterijen die technologisch minder hoogstaand zijn dan andere types batterijen. Ze hebben een levensduur van zo’n 300 laadcycli. Met andere woorden: als de thuisbatterij eenmaal per dag oplaadt en ontlaadt, dan gaat de accu minder dan een jaar mee. Ze zijn vooral bedoeld voor klein verbruik zoals campers en ontladen ongeveer tot 60%. Er bestaan batterijen die volledig ontladen. Dit zijn batterijen die met een geavanceerdere technologie zijn gemaakt . Ook krijgen deze batterijen onderhoud.

AGM batterijen hebben net als loodbatterijen een korte levenscyclus van zo’n 500 laadcycli. Deze batterijen gebruikt men vooral voor campers en caravans en ontladen net als de loodbatterijen tot 60%. Het grote voordeel tegenover de loodbatterijen, is dat deze thuisbatterijen geen onderhoud nodig hebben.

Gel batterijen gebruikt men in woningen, maar alleen met een laag verbruik. Ze hebben een levensduur van zo’n 1.200 laadcycli en ontladen tot 60%..

Daarnaast zijn er nog stationaire batterijen. Deze hebben een geavanceerde technologie en hebben hierdoor een levensduur van 3.000 laadcycli. Ze ontladen tot 80% en zijn heel handig voor grote woningen.

De laatste en meest geschikte optie is een lithiumbatterij. Deze bieden we aan bij Otovo. Ze hebben superieure technologie en daardoor een levensduur van 6.000 laadcycli en ontladen tot bijna 100%. Een bijkomend voordeel is dat deze thuisbatterijen erg licht zijn. In tegenstelling tot andere types batterijen, zoals zoutwater- en loodzuurbatterijen, gaan lithium-ion batterijen langer mee, ontladen ze dieper en zijn ze makkelijker te installeren door het compacte formaat. Daarom adviseren we je om een lithiumbatterij te kiezen naast je zonnepanelen.

Alle opties voor thuisbatterijen


Wat is nu de beste thuisbatterij voor bij je thuis?

Welk type thuisbatterij het beste voor jou is, is afhankelijk van je situatie. Zo moet je rekening houden met hoeveel energie jouw huishouden verbruikt én hoe groot je zonnepanelen-installatie is.

De kosten verschillen per type batterij. Een goede 7kWh thuisbatterij kost ongeveer €6.000. Nog betere en sterkere batterijen zijn vanaf €7.500,- beschikbaar.

Als ‘basisregel’ raden we aan om een batterij te kiezen die evenveel energie opslaat als dat hij de volgende dag nodig heeft.

De vuistregel om te bepalen hoe sterk je batterij ongeveer moet zijn ten opzichte van jouw verbruik en opwekking luidt:

 • 4000-5000 verbruik/opwekking → 7 kWh batterij
 • 6000-7000 verbruik/opwekking → 10 kWh batterij
 • 8000-9000 verbruik/opwekking → 12 kWh batterij

In de vorm van een concreet voorbeeld:

Stel dat je in juli 11 kWh teruglevert aan het net. Dan sla je potentieel 11 kWh op in één dag. In oktober is dat misschien maar 8 kWh en in maart 5 kWh. Wil je berekenen hoeveel capaciteit de batterij moet hebben, dan gebruik deze formule:

(5+8+11)/3)= 8kWh.

(Piek van dag 1 + dag 2 + dag 3)/ aantal dagen = kWh van je batterij.

Een batterij met een vermogen van 8kWh is dus al genoeg. Wil je de dag met de meeste teruglevering kiezen, dan kies je voor 11 kWh.

Let op: Kies drie dagen binnen het jaar in verschillende seizoenen. Juli, oktober en maart/april zijn hiervoor geschikt.

Als je inlogt bij je energieleverancier op de website, vind je meestal terug welke dagen je het meeste teruglevert.


Hoeveel bespaar je mogelijk met een thuisbatterij?

Een thuisbatterij maakt de prijs van een zonne-installatie hoger, dus het is belangrijk om goed inzicht te hebben in hoeveel je precies bespaart met een thuisbatterij. Met andere woorden: is het de moeite en de investering waard?

Het antwoord is ja: een zonne-installatie met een geïntegreerde thuisbatterij zorgt ervoor dat je meer bespaart op je elektriciteitsrekening.

Als we een gemiddelde zonne-installatie als voorbeeld nemen: als je een installatie hebt die 4 kWp opwekt (zo’n 11 tot 15 panelen) en deze combineert met een 7kWh thuisbatterij, dan verbruik je makkelijk 70% van de door jou opgewekte stroom. Er gaat dus heel weinig energie ‘verloren’ aan het net.

Aangezien de kWh's die je aankoopt van het net natuurlijk altijd meer kosten dan de energie die je zelf opwekt, is het dus zeker interessant om een thuisbatterij te nemen.

Daarnaast betaal je vaak ook andere tarieven voor wanneer je precies energie verbruikt. Zo zijn de avonduren tussen 19u en 22u vaak bijzonder prijzig, maar omdat er dan geen of amper zon is (zeker in de winter!), wek je vrijwel niets op. Het zijn dus de ideale uren om je eigen energie te verbruiken die je tijdens de dag hebt opgeslagen in je thuisbatterij.


De invloed van een thuisbatterij op het energiebeheer


Op de bovenstaande grafiek zie je duidelijk hoe je gebruik maakt van de opgeslagen energie. s'Ochtends en s’avonds als er geen zon schijnt, verbruik je de opgeslagen energie wanneer je haar nodig hebt. Tijdens de zonuren overdag laadt de batterij op.


Wist je trouwens dat je niet allen kunt besparen maar je thuisbatterij als verdienmodel kunt gebruiken? Hoe dit werkt lees je in ons artikel over de mogelijkheden van de onbalansmarkt!


Thuisbatterij direct huren of kopen


Een thuisbatterij handig maandelijks afbetalen

Een hele zonne-installatie inclusief thuisbatterij kopen is zonder twijfel een dure aanschaf. Maar wist je dat het ook mogelijk is om een batterij te huren? Net als de zonnepanelen die je bij Otovo voor 20 jaar huurt, krijg je er een batterij vanaf €80,- per maand bij als je voor deze optie kiest.

Dit biedt meerdere voordelen. Allereerst zijn wij verantwoordelijk voor het onderhoud en heb je maar liefst tien jaar garantie. Elke maand raakt de resterende waarde van het systeem lager, waardoor afkoop steeds goedkoper is.


Wat is de levensduur van een thuisbatterij?

Een thuisbatterij heeft - in tegenstelling tot zonnepanelen - een iets kortere levensduur. Die levensduur meten we niet echt in jaren, maar in het aantal laadcycli. Zoals hierboven al vermeld, hebben de verschillende soorten batterijen allemaal een ander aantal laadcycli gebaseerd op de manier en de materialen waarmee ze zijn gemaakt. Daarnaast verliezen de batterijen ook een klein percentage van hun opslagcapaciteit over de jaren heen.

Bij Otovo bieden we enkel lithiumbatterijen aan die een levensduur van ongeveer tien jaar hebben. Hierin verweven: We bieden een servicecontract aan van tien jaar.


De merken qua thuisbatterijen waarmee Otovo werkt


Kies je ervoor om een contract af te sluiten bij Otovo? Dan is het goed om te weten dat we enkel met de allerbeste merken qua thuisbatterijen werken.

Wij werken met deze merken, die lithiumbatterijen aanbieden:

 • Enphase
 • Pylontech

Als er in de toekomst andere merken met nog betere batterijen op de markt komen, dan gaan we daar op over. Zo bieden we enkel het allerbeste op de markt aan.


Huren of kopen: wat zijn de opties bij Otovo?

Geïnteresseerd in een thuisbatterij? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Er zijn verschillende manieren om een thuisbatterij te implementeren in je zonne-installatie:

 1. Je thuisbatterij huren: bij Otovo huur je zonnepanelen voor twintig jaar. We bieden hetzelfde systeem aan voor onze thuisbatterijen, maar de termijn is hier tien jaar in plaats van twintig. Je huurt dan het systeem van ons en betaalt hiervoor een maandelijks bedrag. Wij blijven eigenaar van de thuisbatterij, dus Otovo is verantwoordelijk voor de thuisbatterij en geeft je dus garantie dat deze correct functioneert. Aan het einde van je contract ben jij eigenaar van de thuisbatterij. Tussentijds is het echter ook mogelijk om je thuisbatterij af te kopen - zonder extra kosten!
 2. Je thuisbatterij kopen: huur je bijvoorbeeld al een zonne-installatie bij Otovo, maar wil je wel je thuisbatterij kopen? Dat is mogelijk! De andere optie is namelijk dat je de batterij in één keer van ons koopt. Dan ben jij wel eigenaar en verantwoordelijk voor de werking van de thuisbatterij.

Wil je graag een thuisbatterij toevoegen aan je zonne-installatie? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan.

Hier klikken voor meer info


Conclusie: is een thuisbatterij de moeite waard?

Twijfel je nog of je een thuisbatterij wilt? Hierbij sommen we nog een keer kort de voordelen op:

Voordelen:

 • Je spaart je eigen geproduceerde energie op en gebruikt deze energie op andere momenten in de dag. Denk hierbij aan de avonden: dan is er in Nederland geen zon meer, maar betaal je wel toptarieven aangezien iedereen op dat moment thuis is. Met andere woorden: je elektriciteitsrekening is minder hoog.
 • Op lange termijn bespaar je duidelijk ten opzichte van zonnepanelensystemen zonder thuisbatterij.
 • Maak je gebruik van de salderingsregeling, raak je toch onafhankelijker en minder gevoelig voor prijsschommelingen op de energiemarkt.
 • Een te hoog surplus mag je nog steeds terugverkopen aan het net via de salderingsregeling.


Voor wie is een thuisbatterij nu écht aan te raden?

Het aanschaffen van een thuisbatterij bij zonnepanelen is een geweldige manier om het effect van je zonne-energiesysteem te verhogen. Het helpt je om de zelf opgewekte energie beter te gebruiken en te bewaren voor later gebruik, vooral wanneer het energieverbruik hoog is tijdens uren waarin de zon niet schijnt. Door de opgeslagen energie te gebruiken wanneer je het nodig hebt, ben je minder afhankelijk van het elektriciteitsnet en de daaraan gekoppelde tarieven.

Een thuisbatterij is bijzonder handig voor huiseigenaren die in gebieden wonen met inconsistente of onbetrouwbare energievoorzieningen, waar stroomonderbrekingen vaak voorkomen. Het gebruik van een thuisbatterij draagt ook bij aan duurzaamheid, aangezien het de noodzaak om stroom uit het elektriciteitsnet te halen vermindert en zo jouw CO2-uitstoot verlaagt.

Het is belangrijk om te weten dat het aanschaffen van een thuisbatterij niet voor iedereen geschikt is en afhankelijk is van jouw specifieke energiebehoefte en -verbruik. Het is raadzaam om de opties te overwegen en de hulp in te roepen van een gekwalificeerde professional. Die helpt jou bij het bepalen of een thuisbatterij bij jouw situatie past en hoe het aan te sluiten op jouw zonne-energiesysteem. Uiteraard helpt Otovo je hier graag bij. Zo weet je zeker dat jij de beste thuisbatterij voor jouw situatie kiest.


Too long, didn't read? Bekijk de video waarin Roos alles over de thuisbatterij uitlegt!

Ontvang een gratis offerte!
Je hebt je succesvol geabonneerd op Otovo Nederland
Welkom terug!
Super goed!
Je link is verlopen
Succes!
``