Het opwekken van eigen elektriciteit wordt ieder jaar weer populairder. In feite wordt het zelfs meer een norm dan een luxe. Ook voor Groningers is het aanleggen van zonnepanelen een goed idee om duurzame energie op te wekken. Groningen krijgt namelijk gemiddeld zo’n 1.500 tot 1.550 zonuren per jaar. Genoeg om flink te kunnen besparen op de maandelijkse energierekening.

In dit blog vertellen we je graag meer over de voordelen van het hebben van je eigen zonnepanelen. Groningen is daarin het meetpunt van onze berekeningen. Daarnaast nemen we je mee in het proces van het aanleggen van de panelen, zodat jij het meeste uit je zonne-installatie kunt halen.

Daartoe zullen we in detail gaan op:

  • de prijzen van zonnepanelen
  • de hoeveelheid energie die kan worden geproduceerd
  • de aanbevolen oriëntatie en helling van de modules
  • de compensatie van overschotten
  • manieren om jouw eigen zonnepanelen aan te schaffen.

Vraag gratis een offerte aan!


Prijzen van zonnepanelen in Groningen

Het aanschaffen van zonnepanelen is een drempel voor veel huiseigenaren. Waarom? Omdat de initiële investering van zonnepanelen relatief hoog is. Maar je krijgt er wel veel voor terug, namelijk een structurele besparing op je energierekening én een verduurzaming van jouw energiegebruik. Bij Otovo werken we samen met ervaren zonnepanelen installateurs in Groningen. Zo kunnen we je niet alleen de beste prijs, maar ook de beste kwaliteit bieden. Dit betekent dat de prijzen per regio in Nederland kunnen verschillen.

Een gemiddeld huis in Groningen heeft zo’n tien zonnepanelen nodig om het energiegebruik te kunnen compenseren. Met dat feit in gedachten kijken we naar de gemiddelde aankoopprijzen van zonnepanelen in Groningen:

Gemiddelde aankoopprijs
5 zonnepanelen € 3.350
10 zonnepanelen € 4.810
15 zonnepanelen € 6.690

De initiële investering is voor velen een flinke som geld. Hierdoor is het lang niet voor iedereen haalbaar om de panelen zelf aan te schaffen. Is dit voor jou ook lastig op te brengen, maar wil je wel graag overstappen op zonne-energie? Dan bieden we bij Otovo dé uitkomst: zonnepanelen huren! Voor een haalbaar maandtarief plaatsen wij kwalitatieve zonnepanelen op jouw dak. Zo kun je toch gebruik maken van zelf opgewekte energie en bespaar je honderden euro’s op je energierekening. Daarnaast profiteer je van een steengoede garantie en onderhoud op je zonnepanelen. Je hoeft er zelf dus niet meer naar om te kijken.


Hoeveel zonlicht ontvangt Groningen ongeveer op jaarbasis?

Zoals eerder is geconstateerd, geniet je in Groningen van zo’n 1.500 tot 1.550 zonuren per jaar. Dat is heel wat! En genoeg om voldoende stroom op te wekken met zonnepanelen om het gemiddelde stroomverbruik van een Nederlands gezin mee te compenseren plus wat extra! In de onderstaande tabel zie je hoeveel zonne-energie (kWh) je opwekt in Groningen:

Maandelijkse energie output van zonnepanelen

Bron: re.jrc.ec.europa.eu

Met tien zonnepanelen (het aangeraden aantal zonnepanelen voor een gezinswoning) wek je in Groningen 3819.66 kWh aan schone energie op. Dit is genoeg voor het verbruik van een gemiddeld gezin in Nederland, want dit ligt op 3.000 kWh. Die overige 819.66 kWh houd je over - en dat kun je terugverkopen aan het net! Daarover vertellen we je later in dit blog meer.


Wat is de ideale oriëntatie en helling voor zonnepanelen in Groningen?

De oriëntatie van je zonnepanelen is heel bepalend voor de hoeveelheid energie die ze op kunnen wekken. Maar wat is de oriëntatie dan precies? Simpelweg is dat de richting waarin de panelen geplaatst worden. De zon staat natuurlijk niet de hele dag op hetzelfde punt. Deze draait van het oosten - zuiden - westen gedurende de dag. Maar er is een hele simpele vuistregel: hoe meer de zonnepanelen naar het zuiden zijn gericht, hoe beter het fotovoltaïsche effect. Met een zuidelijke oriëntatie vangen de modules over de hele dag namelijk de meeste zon op.

Uiteraard spelen er meer factoren dan alleen de oriëntatie op de werkzaamheid van je zonnepanelen. Je moet bijvoorbeeld ook goed op de omgeving letten. Staan er veel hoge bomen, gebouwen of masten in de buurt die het zonlicht blokkeren? Plaats de zonnepanelen dan op een ander stuk van het dak. Kijk eens een dag lang naar hoe het zonlicht op jouw dak valt, dan kun je goed inschatten of er wel of geen blokkade tussen de zon en de panelen staat. Maar een paar blokkades betekent niet meteen dat zonnepanelen geen effect zullen hebben op jouw dak. Als je een optimizer installeert, zul je alsnog voldoende energie opwekken.

En dan is er tot slot nog de helling: de hoek ten opzichte van de horizon waarin jouw panelen worden geplaatst. Ieder land heeft zo zijn eigen optimale hellingshoek, afhankelijk van de locatie op aarde. In Nederland is de ideale hellingshoek een hoek tussen 10° en 50°. De exacte hoek bepaal je door ook de oriëntatie in acht te nemen. Staan jouw zonnepanelen volledig naar het oosten of westen gericht? Dan is een hoek van 13° optimaal. Panelen die naar het zuidwesten of zuidoosten wijzen, presteren het beste met een hellingshoek van 25°. En als je je panelen installeert met een oriëntatie op het zuiden, dan is een hoek van 35° het beste.


De vergoeding van het surplus

Je hebt eerder al gezien dat je gemiddeld meer opwekt dan je verbruikt met je zonnepanelen. Groningen is hier geen uitzondering in. Wat doe je dan met al die zonne-energie die je niet verbruikt?

Om duurzame energie zoals zonnepanelen zo aantrekkelijk mogelijk te maken, heeft de Rijksoverheid de salderingsregeling in het leven geroepen. Zonnepanelen wekken stroom op tijdens zonuren, maar dat is vaak niet het moment dat je thuis bent om die energie te gebruiken. Die opgewekte, maar niet gebruikte duurzame energie gaat in alle gevallen weer terug naar het energienet. De salderingsregeling zorgt ervoor dat de stroom die je hebt opgewekt, maar niet gebruikt, mag wegstrepen tegen jouw eigen verbruik zonder dat je hier belasting over hoeft te betalen.

De salderingsregeling heeft het afgelopen jaar vrij veel stof doen opwaaien. Er was namelijk een voorstel ingediend om de salderingsregeling volledig af te bouwen, maar de Eerste Kamer heeft dit voorstel in februari verworpen. Wil je hier meer over weten? Bekijk dan vooral het artikel over de salderingsregeling, waar we stapsgewijs alle onderdelen van de salderingsregeling afgaan.

Naast de salderingsregeling heeft de Rijksoverheid besloten dat je een vergoeding krijgt als je überhaupt meer energie opwekt dan dat je verbruikt. Hoeveel je hiervoor ontvangt, is afhankelijk van het contract dat je hebt met je energieleverancier. De vergoeding per kWh ligt vaak rond de € 0,2, maar precieze tarieven zijn na te lezen in je energiecontract.

Met zowel het blijven bestaan van de salderingsregeling en de vergoeding voor het surplus, profiteer je van een flinke besparing op je energierekening! En met de hoeveelheid zonuren die jouw zonnepanelen in Groningen vangen, leidt dit tot gunstige jaarcijfers.


Installateurs in Groningen

Ben je geïnteresseerd in het installeren van zonnepanelen? Groningen is een hele gunstige provincie in Nederland om stroom op te wekken met zonnepanelen. Maar wie gaat die panelen dan plaatsen?

Als je een verduurzaming start met Otovo, dan weet je dat je kunt rekenen op de beste installateurs van Groningen. Wij werken namelijk alleen samen met gecertificeerde installateurs die we zorgvuldig selecteren. Jouw zonnestroomproject wordt dus goed verzorgd.

Je hoeft hier zelf geen zoektocht van te maken: bij Otovo wijzen we automatisch de meest geschikte installateur bij jou in de buurt aan die met precisie en kennis jouw zonnepanelen komt installeren onder begeleiding van onze eigen ingenieurs.

Wat dacht je van zonnepanelen huren?

Ben jij helemaal warm geworden voor het idee van zonnepanelen, maar wil je je spaarrekening niet aanraken voor de initiële investering die nodig is? Geen probleem, bij Otovo huur je je zonnepanelen tegen een gering maandtarief! Het onderhoud nemen wij voor rekening, waardoor jou niets rest dan profiteren van de door jou opgewekte stroom.

Lees ons blog over alles wat je moet weten over het installeren, huren, leasen en gebruiken van zonnepanelen!

Benieuwd naar wat jouw opties zijn? Bereken dan meteen hoeveel jij kunt besparen met onze vrijblijvende offerte.

Vraag een offerte aan
Ontvang een gratis offerte!
Je hebt je succesvol geabonneerd op Otovo Nederland
Welkom terug!
Super goed!
Je link is verlopen
Succes!
``