Eigen energie opwekken wordt steeds meer in trek in Nederland. Bewoners van Enschede hebben ook de mogelijkheid om duurzame energie op te wekken door middel van zonnepanelen. Met gemiddeld 1.204 zonuren per jaar in Enschede, is er veel potentie om aanzienlijk te besparen op de energiekosten.

In dit blog gaan we het hebben over de voordelen van het plaatsen van je eigen zonnepanelen in Enschede. Zo weet jij als Enschedeër exact waar je aan toe bent. Daarnaast nemen we ook de stappen van het installeren van zonnepanelen door. Dan weet jij hoe het proces in zijn gang gaat én hoe je het optimale uit je panelen kunt halen.

We zullen in detail gaan op:

  • de prijzen van zonnepanelen
  • de hoeveelheid energie die kan worden geproduceerd
  • de aanbevolen oriëntatie en helling van de modules
  • de compensatie van overschotten
  • manieren om jouw eigen zonnepanelen aan te schaffen.

Vraag gratis een offerte aan

Prijzen van zonnepanelen in Enschede

Het aanschaffen van zonnepanelen is een degelijke investering. Daardoor zien veel huiseigenaren toch af van de overstap op zonne-energie. Zonde, want de voordelen van zonnepanelen zijn aanzienlijk. Je bespaart structureel op je energierekening en maakt gebruik van duurzame energie, waardoor uitputbare bronnen bespaard blijven.

Bij Otovo werken we samen met deskundige zonnepanelen-installateurs in Enschede. Daardoor kunnen we de beste kwaliteit aanbieden voor de beste prijs. Hierdoor kunnen de exacte prijzen van zonnepanelen per regio in Nederland verschillen.

Het gemiddelde huishouden in Enschede heeft ongeveer tien zonnepanelen nodig om het volledige energieverbruik van het huishouden te compenseren. Dit hebben we in acht genomen bij het berekenen van de gemiddelde prijzen van zonnepanelen in Enschede:

Gemiddelde aankoopprijs
5 zonnepanelen € 3.350
10 zonnepanelen € 4.810
15 zonnepanelen € 6.690

De bovenstaande prijzen zijn een investering die niet iedereen kan maken. Maar daar biedt Otovo een oplossing voor. Je kunt je zonnepanelen namelijk ook huren! Voor een vast maandtarief verhuren wij jou de benodigde zonnepanelen. De installatie en het onderhoud zijn dan voor onze rekening, maar de opgewekte energie is van jou. Daarnaast profiteer je ook van jarenlange garantie.


Hoeveel zonlicht ontvangt Enschede ongeveer op jaarbasis?

Zoals we eerder hebben berekend, geniet je in Enschede per jaar van zo’n 1.204 uren zon. En dat is best wat, zeker als je bekijkt hoeveel zonne-energie je daarmee kunt opwekken. In de onderstaande tabel zie je terug hoeveel energie (kWh) je met zonnepanelen in Enschede opwekt:

Maandelijkse energie output van zonnepanelen

Bron: re.jrc.ec.europa.eu

Met tien zonnepanelen kun je jaarlijks rekenen op een opbrengst van 3.890 kWh. Voldoende om het gemiddelde verbruik van een Nederlands huishouden (3.000 kWh) te compenseren. Je zult er zelfs zo’n 890 kWh op overhouden om de salderen. Wat dat inhoudt, leggen we later in dit blog uit.


Wat is de ideale oriëntatie en helling voor zonnepanelen in Enschede?

Om zo veel mogelijk zonne-energie op te wekken bij het installeren van zonnepanelen, zijn er enkele factoren om in gedachten te houden. De oriëntatie van de panelen is bijvoorbeeld van groot belang voor de hoeveelheid zonne-energie die wordt opgewekt. Aangezien de zon gedurende de dag beweegt, is het van belang om de panelen op een locatie te plaatsen waar ze optimaal blootgesteld worden aan zonlicht. Over het algemeen geldt de regel dat een zuidelijke oriëntatie het beste is, omdat fotovoltaïsche cellen vanuit die hoek het meeste licht kunnen opvangen en daardoor het fotovoltaïsche effect het grootst is.

Naast de oriëntatie zijn er nog andere factoren die van invloed zijn op de effectiviteit van zonnepanelen. Het is bijvoorbeeld belangrijk om te kijken naar de omgeving waarin de panelen geïnstalleerd worden. Als er veel hoge objecten, zoals bomen of gebouwen, tussen de zon en de panelen staan, kan dit leiden tot verminderde blootstelling aan zonlicht. Om het beste rendement te behalen, is het daarom belangrijk om zonnepanelen op een plek te plaatsen waar ze gedurende de dag veel zonlicht vangen. Binnen de gemeente Gelderland is Enschede de meest bosrijke stad. Prachtig natuurlijk en bevorderlijk voor de gezondheid, maar voor zonnepanelen kan dit een klein obstakel zijn. Als het onmogelijk is om bepaalde schaduwrijke blokkades te vermijden, kan het installeren van een optimizer een aanbevolen oplossing zijn.

De helling waarin zonnepanelen worden geplaatst, is ook belangrijk. In Nederland is de ideale hellingshoek voor zonnepanelen tussen de 10° en 50°. De optimale hoek varieert echter afhankelijk van de oriëntatie van de panelen. Bij een oost- of westelijke oriëntatie is een hoek van 13° het meest geschikt, terwijl bij een zuidoostelijke of zuidwestelijke oriëntatie een hoek van 25° het beste werkt. Als de panelen op het zuiden gericht zijn, is een hoek van 35° het meest effectief. Toch handig om te weten!


De compensatie van de surplus

We hebben het eerder gehad over de hoeveelheid energie die je opwekt met tien zonnepanelen in Enschede. Daarbij zagen we ook dat je een hoop kWh overhoudt na het gemiddelde verbruik. Wat gebeurt er dan met dat overschot?

Als er energie wordt opgewekt die niet wordt verbruikt, wordt deze energie teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. De salderingsregeling zorgt ervoor dat de energie die je teruglevert aan het net wordt gecompenseerd. De vergoeding die je hiervoor ontvangt, is afhankelijk van het contract dat je hebt met je energieleverancier en varieert meestal rond de €0,20 per kWh. Het is belangrijk om je contract goed te lezen om de exacte vergoeding te kennen. De salderingsregeling is gebaseerd op de volgende afspraken:

Vanaf 2024 is het toegestaan om 100% van de opgewekte stroom te salderen. Van 2025 tot 2026 wordt dit maximumpercentage teruggebracht tot 64%. Vanaf 2027 zal het percentage jaarlijks met 9% afnemen tot en met 2030. Dit betekent dat je na 2030 nog steeds 28% van de door jou opgewekte stroom aan het net mag verkopen.

In de praktijk komt het vrijwel niet voor dat je 100% van de opgewekte zonne-energie kunt salderen, omdat eerst jouw eigen verbruik van de opgewekte energie wordt afgetrokken. Als je meer stroom produceert dan je nodig hebt en 28% van het overschot aan het net kunt verkopen, levert dit niet alleen een flinke besparing op je energierekening op, maar je kunt zelfs geld verdienen aan het surplus van je zonnepanelen. Enschede heeft veel zonuren per jaar, wat resulteert in zeer gunstige jaarcijfers als je zonnepanelen hebt.


Installateurs in Enschede

Als je geïnteresseerd bent in het installeren van zonnepanelen, is Enschede een hele gunstige locatie in Nederland om veel zonne-energie op te wekken. Maar het plaatsen van zonnepanelen is een ingewikkelde klus. Gelukkig hoef je dit niet zelf te doen, we laten dat over aan de professionals.

Als je kiest voor Otovo om de stap naar een duurzame toekomst te zetten, zal jouw project worden uitgevoerd door de beste installateurs van zonnepanelen in Enschede. Otovo werkt samen met honderden zorgvuldig geselecteerde installateurs in heel Nederland om kosten te besparen en werkgelegenheid te creëren in elke regio, waaronder Enschede.

Ons systeem wijst automatisch de meest geschikte installateur in jouw regio aan, die zorgvuldig wordt begeleid door onze eigen ingenieurs.

Wat dacht je van zonnepanelen huren?

Nog even over dat huren…

Wil jij na het lezen van dit blog graag overstappen op je eigen zonne-energie, maar wil jij die initiële investering niet hoeven doen? Dan hoef je het idee niet direct af te schuiven. Het is namelijk ook mogelijk om zonnepanelen te huren. Zorgeloos energie opwekken vanaf jouw eigen dak en hier slechts een gering maandbedrag voor betalen? Dat kan bij Otovo. Wij nemen alle lasten uit handen, van het installeren van de zonnepanelen tot het onderhoud. Zo rest jou niets anders dan profiteren van de voordelen die de Enschedese zon jou te brengen heeft.

In ons blog vertellen we je alles wat je moet weten over het installeren, huren en gebruiken van zonnepanelen!

Wil je direct weten wat jouw opties zijn? Ontdek dan meteen hoeveel jij kunt besparen met onze vrijblijvende offerte.

Vraag een offerte aan
Ontvang een gratis offerte!
Je hebt je succesvol geabonneerd op Otovo Nederland
Welkom terug!
Super goed!
Je link is verlopen
Succes!
``