Van koelkast tot laptop, van extra straalkacheltje in de badkamer tot de oplader van de nieuwste iPhone… In ons dagelijkse leven worden we omringd door elektrische apparaten die ons voorzien van comfort en gemak. 


Deze energievretende apparaten zijn, met andere woorden, alomtegenwoordig in onze huishoudens. Echter, realiseren we ons vaak niet hoeveel energie ze verbruiken en welke impact ze hebben op zowel onze portemonnee als op het milieu. Het kennen van het verbruik van deze stroomsnoepers is nochtans een geweldige manier om geld te besparen en je CO2-voetafdruk te verminderen.


In deze nieuwe blogpost gaan we dan ook Jambers-gewijs op zoek naar antwoorden op de volgende vragen: 


“Energieslurpers…  Wie zijn ze, wat doen ze, wat drijft hen?”Direct minder betalen voor je energierekening? Doe de dakcheck en kijk wat je kan besparen met zonnepanelen!


Wat zijn de grootste energieslurpers in huis?

Zoals reeds gezegd maken we dag in, dag uit gebruik van een resem aan apparaten en huishoudtoestellen om het onszelf “makkelijker” te maken. Over het algemeen hangt het energieverbruik van deze huishoudelijke apparaten af van drie belangrijke factoren: de grootte van het apparaat, de gebruiksduur en de energieklasse of het energielabel. Met een energiemeter kan het stroomverbruik van elk afzonderlijk apparaat worden gemeten en het bijhorende verbruik berekend. 


Op basis van uitvoerig onderzoek stelden we de onderstaande ranking van de grootste energieslurpers, of energievreters zoals onze zuiderburen deze geldverslinders liefelijk benoemen, samen. Ook geven we handige tips om energie en dus ook centen te besparen. 


De ranking - Welk toestel slurpt het meeste energie?

1. Verwarming en airco


In de meeste huizen zijn de verwarming en airconditioning de grootste energieslurpers. In landen zoals het onze, waar winters guur zijn en zomers steeds warmer, kost het veel energie om een aangename temperatuur in de woning te bewaren. Beide apparaten duwen dan ook de energierekening de hoogte in. Echter dragen airco en verwarming niet alleen bij aan een hogere elektriciteitsrekening, maar hebben ze ook een negatieve impact op het milieu. De airco produceert alleen al naar schatting gemiddeld 143 kg CO2 per jaar.


TIP: Kies voor zowel airco als verwarming een model van energieklasse A of hoger. Maak eveneens zo veel mogelijk gebruik van de ECO-functie en reinig regelmatig de filters om het verbruik te optimaliseren. Ook door een slimme thermostaat te installeren en in te zetten op goede isolatie van de woning, kun je aanzienlijk besparen op je energieverbruik. Wil je je huis nog duurzamer verwarmen? Laat dan een warmtepomp installeren.


2. Elektrische waterverwarmer


Het voortdurend verwarmen van water voor douches, afwassen en andere huishoudelijke taken vergt ontzettend veel energie. Voor een gezin van vier met een boiler van 150 liter kan dit oplopen tot wel 2500 kWh per jaar.


TIP: Schakel over naar een waterverwarmer met een hogere energie-efficiëntie, of nog beter, naar het milieubewuste alternatief: de zonneboiler. Deze verbruikt ook stroom, maar in combinatie met zonnepanelen van Otovo die zonne-energie omzetten in groene stroom is dit probleem ook opgelost. 


3. Koelkast en diepvriezer


Koelkasten en diepvriezers behoren door hun doorlopend energieverbruik tot de grootste stroomverbruikers in huis. Daar ze 24/7 moeten werken om ons voedsel op de juiste temperatuur te houden en veilig te bewaren, verbruiken ze samen meer dan 500 kWh per jaar of hebben een jaarlijkse ecologische voetafdruk van plus minus 102 kg CO2.


TIP: Oudere koelkasten en vriezers zijn over het algemeen minder energiezuinig dan nieuwere modellen, omdat ze niet zijn uitgerust met de nieuwste energiebesparende technologieën. Ga dus voor een upgrade en investeer een koelkast met energielabel A+++. Er zijn echter ook budgetvriendelijke oplossingen om het energieverbruik te verminderen, zoals het regelmatig ontdooien, ervoor zorgen dat de deuren goed sluiten, en het plaatsen van de apparaten op een koele locatie met voldoende ventilatie.


4. Wasmachine


Dat de wasmachine op de vierde plaats staat in de lijst van energieslurpende apparaten kan geen verrassing zijn. Met ongeveer 260 cycli per jaar verbruikt in een gemiddeld huishouden een wasmachine van klasse A gemiddeld 240 kWh. Het verbruik van de wasmachine is echter sterk afhankelijk van de temperatuur van het wasgoed: een wasbeurt op 40 °C bespaart ongeveer 30% energie ten opzichte van een wasbeurt op 60 °C. Gemiddeld stoot de wasmachine ongeveer 64 kg CO2 per jaar uit.


TIP: Bezuinig niet op de aanschafkosten en ga voor een wasmachine van energieklasse A of hoger. Door altijd te wassen met een volle trommel, een lage temperatuur te kiezen of de ECO-stand te gebruiken bespaar je op je energiefactuur en is de meerprijs van die duurdere wasmachine na een tijdje terugbetaald. 


5. Wasdroger


Een wasdroger is handig, zeker in de herfst- en winterperiode: op een uurtje (of twee) is je pasgewassen kleding helemaal droog en kan alles meteen de kast in. Maar voor wat hoort wat: een heel jaar lang snel droge was verbruikt zo’n 235 kWh.


TIP: Je was op een rek of aan de lijn laten drogen is altijd gratis. Alleen jammer van dat slechte weer in ons land natuurlijk. Een realistischere aanpak is dan ook, gebruik te maken van de zon wanneer ze er is, en zo het gebruik van je droger te halveren. Op deze manier kan je tot wel 120 euro per jaar besparen.


6. Haardroger


De haardroger staat, misschien verrassend, op de zesde plaats in onze lijst van grootste energievreters in huis. Ze hebben namelijk meestal een vermogen van tussen de 1000 en 2000 watt en verhogen zo je elektriciteitsrekening aanzienlijk. Wat betreft CO2-uitstoot wordt geschat dat een haardroger ongeveer 25 kg CO2 per jaar produceert. 


TIP: Kaal gaan, zoals de schrijver van deze blog,  is altijd een stijlvolle optie.


7. Afwasmachine


Door gebruik te maken van een vaatwasser draag je door efficiënter waterverbruik al je steentje bij aan een groenere wereld. Een klasse A model verbruikt jaarlijks gemiddeld 220 kWh en produceert ongeveer 140 kg CO2 in datzelfde jaar.


TIP: Door te kiezen voor het ECO-programma, was je veel zuiniger en goedkoper. Zo bespaar je jaarlijks 60 kWh. Zet je ook nog eens je afwasmachine pas aan als hij helemaal volgeladen is, bespaar je nog eens 41 kWh extra.


Afhankelijk van persoonlijke gewoontes en een specifieke levensstijl kan energieverbruik en dus ook onze ranking voor iedereen anders zijn. In onderstaande tabel worden de gemiddelde kosten (we gaan hier uit van 0,40 eurocent/kWh) bij een “normaal” verbruik van typische huishoudelijke apparaten weergegeven

Toestel Gebruiksuren / jaar Verbruik kWh / jaar Kost Euro / jaar
TV 1280 /4 uur per dag 190 76
Haardroger 160 /half uur per dag 290 116
WasmachineA klasse 260 cycli per jaar 240 96
VaatwasserA klasse 220 cycli per jaar 220 88
Koelkast A klasse 8760 305 122
Magnetron 160 /half uur per dag 240 96
Oven 52 105 42
Stofzuiger 104 185 38
Computer Te veel 260 104
Verlichting met spaarlampen Woonkamer:4800 Keuken:3800 Slaapkamer:1900 150 60
Totaal 2020 852


Stiekeme energievreters

Veel van onze apparaten staan dagelijks lange tijd op stand-by. Ze veroverden dan wel geen plaats in onze ranking maar mogen toch niet over het hoofd worden gezien. Deze stiekeme energieslurpers verbruiken namelijk, zonder ze echt te gebruiken, meer dan gedacht en hebben dus een significante invloed op de energierekening. Ze kunnen tot wel 10% van onze totale energierekening innemen.

laders en kabels zijn stiekeme energievretersTop 10 van de grootste sluipverbruikers in huis:

  • Computer met randapparatuur: 260 kWh per jaar.
  • HDD decoder: 130 kWh per jaar
  • Kokend waterkraan: 87 kWh per jaar.
  • Game console: 79 kWh per jaar.
  • Internet Modem: 60 kWh per jaar.
  • Espressomachine: 42 kWh per jaar.
  • DVD-speler: 33 kWh per jaar.
  • Oven met digitale klok: 32 kWh per jaar.
  • Google Home / Alexa: 13 kWh per jaar.
  • Oplader: 1 kWh per jaar.


Sluipverbruik kost ons zo’n 110 euro per jaar. Wil je dit geld graag voor iets anders gebruiken dan zijn er enkele snelle en eenvoudige oplossingen


Stekkers uit het stopcontact is de meest voor de hand liggende maatregel. Nog makkelijker zijn stekkerdozen met een aan/uit-schakelaar. Deze zorgen er namelijk voor  dat je meerdere apparaten tegelijk kunt uitschakelen als ze niet worden gebruikt. Handig voor meerdere apparaten bij elkaar, zoals onder een bureau of bij een entertainmentcentrum met groot televisiescherm.


De duurste optie, maar die met de meeste voordelen op lange termijn, is investeren in slimme stekkerdozen en energiebesparende apparaten. Slimme stekkerdozen kunnen worden bediend via een smartphone-app, zodat apparaten op afstand kunnen worden uitgeschakeld. Energiezuinige apparaten verbruiken dan weer ten allen tijde minder stroom, zelfs in stand-by modus.


Energievreters en het milieu

Niet alleen onze elektriciteitsrekening lijdt onder het gebruik van onze top 7 en constant sluipverbruik. Ook het milieu blijft niet gespaard. 


Een doorsnee gezin van vier personen verbruikt jaarlijks gemiddeld 4.415 kWh aan elektriciteit, (ongeveer 1.200 kWh per jaar per persoon) wat neerkomt op ongeveer 1.870 kg CO2-uitstoot in totaal. Hiermee staan we wereldwijd in de top 30 van landen met de grootste ecologische voetafdruk per persoon. 

Hernieuwbare, groene energiebronnen helpen ons echter deze druk op het milieu te verminderen. Zo is bijvoorbeeld zonne-energie de minst vervuilende energiebron. De voordelen ervan zijn ontelbaar en door het huurmodel van Otovo zijn zonnepanelen ook nog eens betaalbaar. Investeren in een zonne-installatie is dus niet alleen goed voor het milieu, maar door besparingen op de energiefactuur, ook nog eens goed voor de portemonnee. 


Met zonnepanelen op het dak hoef je jezelf minder druk te maken over energievreters


Energieslurpers - Wat hebben we geleerd?

Door bewust te zijn van ons energieverbruik en eenvoudige aanpassingen te maken in ons dagelijks leven, kunnen we allemaal een positieve impact hebben op het milieu en onze energiekosten verlagen.


De belangrijkste stap die we moeten zetten is het verminderen van ons energieverbruik. Schakel dus apparaten uit wanneer je ze niet nodig hebt en verminder het gebruik waar mogelijk. Vermijd eveneens standby-modi en bijhorend sluipverbruik. Investeer als het kan in nieuwe apparaten met minstens energielabel A aangezien deze voldoen aan de nieuwe Europese regelgeving die aangeeft hoeveel energie een apparaat maximaal mag verbruiken in stand-by, ECO-status of wanneer deze volledig uitgeschakeld is.


Overstappen naar een zonne-abonnement van Otovo maakt het plaatje helemaal compleet.


Ontdek onze zonnepanelen!
Ontvang een gratis offerte!
Je hebt je succesvol geabonneerd op Otovo Nederland
Welkom terug!
Super goed!
Je link is verlopen
Succes!
``