“Een thuisbatterij verdien je nooit terug”. Dit heb je vast eerder gehoord en waarschijnlijk ben je het er ook mee eens. Maar is dat wel zo? Het antwoord is nee.

Het is namelijk heel goed mogelijk om geld te verdienen met een thuisbatterij. Dit is slechts een van de mythes die we in onderstaand artikel ontkrachten. Verder staan we stil bij de assumptie dat een auto een goed alternatief is voor de thuisbatterij en weerleggen we het argument dat een thuisbatterij niet veilig is.

Na het lezen van dit artikel ben je niet alleen beter geïnformeerd over thuisbatterijen, maar ben je ook beter uitgerust om te streven naar energieonafhankelijkheid.


Mythe 1: Thuisbatterijen zijn gevaarlijk: niet waar 

De aanname dat thuisbatterijen gevaarlijk zijn, stamt voornamelijk uit de tijd waarin loodaccu's het meest gangbaar waren op de markt. Loodaccu's vormen een groter risico dan LFP-batterijen vanwege hun brandgevaarlijkheid. Tijdens het opladen van een loodaccu komt waterstof vrij, wat goed geventileerde ruimtes vereist om veilig te beheren. Gelukkig zijn LFP-batterijen momenteel het meest gebruikelijk in huishoudens, waardoor dit risico praktisch niet aanwezig is.


Mythe 2: Met een thuisbatterij verdien je geld: waar 

Je hebt het goed gelezen: het is mogelijk om geld te verdienen met een thuisbatterij. Momenteel zijn er nog niet veel thuisbatterijen geïnstalleerd, waardoor het lastig is om praktijkvoorbeelden te tonen. Toch zijn er twee manieren om geld te verdienen met een thuisbatterij. De eerste richt zich op mensen die een terugleververgoeding moeten betalen aan hun energieleverancier. Door energie op te slaan in de thuisbatterij, lever je minder elektriciteit terug aan het net, wat resulteert in lagere kosten voor teruglevering.

Dit systeem werkt bijvoorbeeld goed voor Harry. Benieuwd naar zijn ervaring en hoeveel geld hij bespaart? Lees dan zijn verhaal.

De tweede optie om geld te verdienen met een thuisbatterij is voor mensen die een energiemanagementsysteem gebruiken. Met zo'n systeem ben je in de gelegenheid om te handelen op het openbare energienet, waardoor je op de juiste momenten elektriciteit in- en verkoopt. Wil je weten hoe dit werkt? Lees dan ons blog over verdienmodellen voor thuisbatterijen.

Tot slot is sinds januari een nieuwe regeling van kracht: als je besluit om een batterij te kopen en je een dynamisch energiecontract hebt, mag je de BTW terugvragen bij de belastingdienst. Dat scheelt ongeveer een vijfde van de kosten!


Ben je benieuwd wat een thuisbatterij in jouw situatie oplevert? Laat dan je gegevens achter via onderstaand formulier en onze technische adviseurs nemen zo snel mogelijk contact met je op. Mythe 3: Een auto met bidirectioneel laden is net zo effectief als een thuisbatterij: niet waar 

Binnen het bidirectionele laden zijn er verschillende opties, waarbij in dit scenario het gebruik van een auto met V2G (Vehicle-to-Grid) centraal staat. Een auto die dit ondersteunt, biedt in principe dezelfde mogelijkheden als een thuisbatterij: het stelt je in staat om energie op te slaan en te delen met andere huishoudelijke apparaten, zoals bijvoorbeeld je wasmachine of je stofzuiger. Toch is het niet aan te raden om je auto hiervoor te gebruiken. Doordat je de accu niet alleen gebruikt om te rijden, gaat de conditie van de accu sneller achteruit. Zo slijt deze dus sneller. En dat is zonde, want dit soort auto’s zijn hier net een beetje te kostbaar voor. 


Bekijk onze YouTube video voor een nauwkeurige uitleg hoe bidirectioneel laden werkt.

Ontvang een gratis offerte!
Je hebt je succesvol geabonneerd op Otovo Nederland
Welkom terug!
Super goed!
Je link is verlopen
Succes!
``