Jij bent overgestapt op een elektrische auto en wilt de effecten van schommelingen op de energiemarkt beperken? Ontdek hoe je je auto gratis kunt opladen met een laadpaal of wallbox en kunt profiteren van zonne-energie om kosteloos te rijden.


💡In één oogopslag: elektrische laadpaal💡  ✅ Door een laadpaal en zonnepanelen bij jou thuis te installeren, laad je je elektrische voertuig gratis op met de energie die je opwekt met je panelen

  ✅ Je wordt onafhankelijk van mogelijke stijgingen van de elektriciteitsprijs en rijdt moeiteloos op je eigen opgewekte stroom

  ✅ Een laadpaal is ideaal om je energie eigen verbruik te verhogen en je ecologische voetafdruk te verminderen

  ✅ Hoewel de aanschafkosten hoog zijn, helpt de laadpaal de rentabiliteit van je investering op de lange termijn te verbeterenHoe werkt een laadpaal voor elektrische auto's?

Ben je pas eigenaar geworden van een elektrisch voertuig en wil je er duurzaam van profiteren? 

Dan heb je waarschijnlijk al gehoord van laadpalen, ook wel ev-charger of wallbox genoemd, voor elektrische voertuigen.

Hoe werkt het? Het principe is eenvoudig. Je laadt je elektrische auto rechtstreeks op vanuit je huis met behulp van elektriciteit. De laadpaal is uitgerust met een laadkabel en een stopcontact waarmee je je voertuig op de paal kunt aansluiten.

Het verschil tussen een laadpaal en een wallbox is dat de laadpaal vrijstaand is, de wallbox monteer je aan een muur van je huis. We zullen deze namen synoniem gebruiken.

Zodra je auto op de paal is aangesloten, laadt deze automatisch op gedurende een bepaald aantal uren, afhankelijk van de capaciteit van de batterij en de kracht van de wallbox.

Dubbel besparen? Doe de dakcheck voor zonnepanelen en laad je auto 100% gratis op met zonnestroom!


Zonne-energie om je auto op te laden

Wat als je je voertuig gratis zou kunnen opladen met de elektriciteit die wordt geproduceerd door je zonnepanelen? 

Net zoals zonnepanelen de elektriciteit produceren die je dagelijks verbruikt, dragen ze ook bij aan het gratis opladen van je voertuig!

Je hoeft niet langer elektriciteit van het lokale netwerk te halen: je kunt je energie eigen verbruik nog verder verhogen.

Energieonafhankelijkheid, dagelijkse besparingen, Otovo vertelt je alles over de voordelen van het installeren van een laadpaal thuis. 


Wil je je rekening voor de verwarming duurzaam verlagen? Lees dan meer over de warmtepomp!Voordelen van een laadpaal

Zoals hierboven vermeld, heeft het installeren van een elektrische laadpaal vele voordelen. 

① Gratis opladen van je elektrische voertuig 

Je kunt je waarschijnlijk wel voorstellen dat het grootste voordeel wanneer je thuis een laadpaal hebt, natuurlijk de economische factor is. 

Ten eerste omdat opladen thuis meestal goedkoper is dan bij een openbare laadpaal. Naast het besparen op benzine, bespaar je nog meer door je auto thuis op te laden.

En wat als het opladen van je elektrische voertuig gratis was? Dit is mogelijk dankzij de installatie van zonnepanelen op je dak. 

Zoals eerder uitgelegd, komt de elektriciteit die je van je laadpaal haalt rechtstreeks van de elektriciteitsproductie van je zonnepanelen. 

Om je energie eigen verbruik te optimaliseren, is het het beste om je voertuig overdag op te laden, wanneer de zon op zijn hoogst staat en je zonnepanelen van energie voorziet.

② Tijds- en veiligheidswinst

Het installeren van een wallbox voor elektrische voertuigen is veel efficiënter dan een gewoon stopcontact:

 • Een gewoon stopcontact doet je elektriciteitsrekening stijgen en is minder efficiënt
 • Daarentegen laadt een laadpaal je elektrische auto in slechts enkele uren op. De laadtijd varieert afhankelijk van de batterij van je elektrische auto en de kracht van je laadpaal.

Bovendien garandeert het installeren van een laadpaal een betere elektrische veiligheid. Omdat je laadpaal verbonden is met een toegewijde lijn met zijn eigen zekering, vermijd je het risico op oververhitting wanneer je energie van verschillende apparaten afneemt. 

③ Ecologisch opladen

Met een elektrisch voertuig hoef je niet meer op benzine te rijden. Je vermindert je impact op het milieu door het verbruik van fossiele brandstoffen te verminderen. 

Steeds meer steden en gemeentes plaatsen daarom publieke laadpalen om de energierevolutie te bevorderen.

Het kiezen voor een laadpaal voor een elektrisch voertuig betekent kiezen voor het gebruik van de hernieuwbare energiebronnen die tot je beschikking staan, voor jouw welzijn en dat van de planeet. 

④ Langetermijnrendabiliteit

Ondanks de aanvankelijk hoge kosten van een wallbox, is deze op de lange termijn rendabel. 

Afgezien van het prijsverschil tussen thuis en openbaar opladen, bespaar je geld dankzij je zonnepanelen. 

Door je dagelijkse energieverbruik goed te plannen, verhoog je je eigen verbruik en kun je zelfs overtollige elektriciteit verkopen aan het lokale netwerk! Waar wacht je op?

EMS en laadpalen voor elektrische auto’s

Een Energy Management System (EMS) speelt een onmisbare rol bij het efficiënt beheren van laadpalen voor elektrische auto’s. Door een EMS te integreren met je laadpaal, optimaliseer je het energieverbruik en bespaar je kosten. Het EMS zorgt ervoor dat de auto wordt opgeladen tijdens daluren, wanneer de energietarieven lager zijn, wat resulteert in lagere laadkosten.

Een EMS beheert de energieproductie van zonnepanelen en de opslagcapaciteit van thuisbatterijen om de laadpaal van stroom te voorzien. Dit betekent dat je de elektrische auto wordt opgeladen met zelf opgewekte, duurzame energie.

Het Energy Management System biedt ook real-time monitoring en rapportage van het laadproces, zodat je inzicht krijgt in het energieverbruik en de kosten. Bovendien past het smart home systeem automatisch de laadcapaciteit aan op basis van de beschikbare energie. Ook de behoeften van andere huishoudelijke apparaten. Hierdoor voorkom je overbelasting van het elektriciteitsnet.


Wil je de overdag geproduceerde elektriciteit van je zonnepanelen opslaan? Ontdek hoe je energieverlies kunt beperken met een thuisbatterij.


Wat zijn de kosten van elektrisch laden in vergelijking met benzine rijden? Zie onderstaande tabel! (Mei 2024)

Brandstof/elektrisch Kost p. L/kWh Verbruik /km liter, kWh Prijs / km km/5 jaar Kosten totaal Extra Complete kosten
Benzine €2.20 6 €0.13 138k €18,216 €18,216
Diesel €1.90 5 €0.10 138k €13,110 €13,110
LPG €1.00 7 €0.07 138k €9,660 €9,660
Thuis laden €0.25 15 €0.04 138k €5,175 €2,057.00 €7,232
Publiek laden €0.36 15 €0.05 138k €7,452 €7,452
Snelladen €0.72 15 €0.11 138k €14,904 €14,904
Welk vermogen aan zonnepanelen heb ik nodig om mijn elektrische voertuig op te laden?

Wil je weten hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om je elektrische voertuig op te laden? 

Hiervoor moet je eerst rekening houden met verschillende belangrijke factoren: 

 • Je dagelijkse energiebehoeften
 • De productie en het rendement van zonnepanelen
 • De capaciteit van de batterij van je voertuig
 • De kracht van je laadpaal

Een concreet voorbeeld 💡

 
Het gezin Janssen woont in een huis van 100 m² aan de rand van Rotterdam. Mevrouw Janssen rijdt dagelijks 50 km met het gezinsvoertuig om naar het werk te gaan.

Het voertuig, een elektrische Peugeot e-208, verbruikt ongeveer 0,15 kWh/km. Als we rekening houden met de 50 km die 5 keer per week worden afgelegd, krijgen we een gemiddeld verbruik van 1950 kWh/jaar.

Om hun elektrische voertuig efficiënt op te laden, heeft het gezin Janssen dus ongeveer 6 zonnepanelen van 400 W nodig, wat resulteert in een fotovoltaïsche installatie van 2,4 kWp (6 x 400 W) .

Als ze ook hun eigen elektriciteit willen verbruiken, is het verstandig om te kiezen voor een installatie van minimaal 6 kWp om aan alle energiebehoeften van het huishouden te voldoen.

Om de elektriciteitskosten te beperken, is het aan te raden om je voertuig overdag op te laden, wanneer je zonnepanelen de meeste elektriciteit produceren.Prijs van een laadpaal voor elektrische auto's

Hoeveel kost een laadpaal voor een elektrisch voertuig in Nederland? 

De prijs van de installatie van een wallbox hangt af van verschillende factoren:

①1. Type laadpaal en laadvermogen

Er zijn 2 soorten laadpalen voor particuliere elektrische voertuigen. 

Het eenfasig systeem biedt doorgaans een oplaadtijd van 6 uur voor je voertuig, met een gemiddeld vermogen van 5 kW. Dit type laadpaal is het minst duur en geschikt voor voertuigen met conventionele batterijcapaciteiten (ongeveer 40 kWh).

Met een driefasig systeem verhoog je het laadvermogen en kun je de batterij van je elektrische auto in slechts enkele uren opladen. Dit type elektrisch systeem kan een vermogen van 22 kW bereiken en wordt daarom aanbevolen voor voertuigen met een relatief hoog laadvermogen (80 kWh en meer).

Je kunt je meterkast laten verzwaren om van een eenfasig systeem een driefasig te maken. Je netwerkbeheerder stelt ja daarvoor meestal een bedrag tussen € 250 en € 300 in rekening.

② 2. Oplaadkabels

Afhankelijk van het type geïnstalleerde laadpaal (enkel- of driefasig) zijn er een bepaald aantal kabels nodig voor een goede werking van de laadpaal. 

Vaak inbegrepen in de aankoopprijs van je laadpaal, schommelt de prijs van oplaadkabels meestal tussen € 100 en 400, afhankelijk van de grootte en het laadvermogen.

③ 3. Installatiekosten en werkzaamheden

Reken op tussen de € 200 en 2.000 voor de installatiekosten van je laadpaal. Deze kosten omvatten de arbeidskosten van het bedrijf, de technische controle van je elektrische systeem en het type laadpaal dat wordt geïnstalleerd.

Let op, als je huidige elektrische systeem niet geschikt is voor het type laadpaal, kunnen er extra kosten aan de factuur worden toegevoegd. In dat geval kan het nodig zijn om je elektrische systeem aan te passen of zelfs te vervangen.

Kortom, het is vaak moeilijk om een vaste prijs te krijgen voor de installatie van je laadpaal.

Over het algemeen kun je rekenen op tussen de 500 en 3.000 € (afhankelijk van de hierboven genoemde factoren) voor een thuislaadpaal.


Subsidies voor elektrisch rijden in Nederland

Bestaan er subsidies in Nederland om de kosten van elektrisch rijden te verlichten?

Ja! 
Maar hou er wel rekening mee dat er geen speciale subsidies voor laadpalen zijn in Nederland. Maar voor de aanschaf van elektrische personenauto's of nieuw of gebruikt, zijn er sinds januari 2024 subsidie budgetten beschikbaar. We hebben de voorwaarden en subsidies hier voor jou op een rijtje gezet:

 • Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP)
  • Nieuw voertuig: € 2.950 subsidie mogelijk bij aankoop of lease
  • Gebruikt: € 2000 subsidie mogelijk
  • Catalogusprijs voor beide minimaal € 12.000 en maximaal € 45.000
  • De auto is 100% elektrisch
  • Heeft een actieradius van minimaal 120 kilometer
  • Staat minimaal 3 jaar op jouw naam
  • Bekijk de lijst voor goedgekeurde elektrische auto's die in aanmerking komen voor de subsidie op de website van de RvO.

Het hele proces voor de aanvraag is uitgelegd op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland onder de kop subsidies/financering SEPP.

Net als bij de investering in zonnepanelen bij jou thuis, is de terugverdientijd van een laadpaal relatief kort en op lange termijn rendabel is.


Wist je al dat je een elektrische auto als thuisbatterij kunt gebruiken? Bekijk de video over bidirectioneel laden van Roos!

Ontvang een gratis offerte!
Je hebt je succesvol geabonneerd op Otovo Nederland
Welkom terug!
Super goed!
Je link is verlopen
Succes!
``