Zonne-energie is een van de bekendste en meest gebruikte hernieuwbare energiebronnen in ons land. In een tijd waarin verantwoordelijkheid voor onze planeet, haar biodiversiteit en het milieu de sleutel is tot duurzame ontwikkeling, is het belangrijk om precies te weten wat zonne-energie is, hoe ze werkt en hoe we ervan kunnen profiteren. In dit blog beantwoorden we graag de grote vraag: wat is zonne-energie nu precies en hoe werkt zonne-energie?

Wat is zonne-energie nu precies?

Zonne-energie is energie die door de zon wordt opgewekt en via straling de aarde bereikt. Het is een hernieuwbare energie die we met behulp van verschillende technologieën die zich in de loop der tijd hebben ontwikkeld, op efficiënte wijze kunnen benutten en exploiteren.

Dit soort energie is onuitputtelijk en zeer overvloedig. Daarbij is het niet alleen een hernieuwbare bron, maar het levert ook schone energie op en vormt een duurzaam alternatief voor andere soorten niet-hernieuwbare energie zoals fossiele energie of kernenergie.


Hoe werkt zonne-energie?

Zonnestralen hebben een fotovoltaïsche installatie nodig om in elektriciteit te worden omgezet. Deze installatie vangt de straling op door middel van fotovoltaïsche cellen en zet deze om in elektriciteit.

Maar hoe wordt de ‘energie’ dan gevormd voordat deze de aarde bereikt? Die wordt opgewekt door fusiereacties op de zon. Dit vormt stralingen. De straling reist via elektromagnetische golven naar de aarde en kan dan worden gebruikt en zelfs opgeslagen via speciale technologieën.

Hoe kan deze energie worden benut?

Zonne-energie kan worden gebruikt in de vorm van thermische energie of foto-elektrische energie voor verder verbruik. In het geval van thermische energie verkrijgen we warmte om een vloeistof te verwarmen.

Het element dat de zonnestraling opvangt en omzet in bruikbare energie is het zonnepaneel. Er bestaan verschillende types zonnepanelen, afhankelijk van het gekozen mechanisme om zonne-energie te benutten.

Thermische zonne-energie wordt benut door de door de zon opgewekte energie op een medium dat warmte draagt op te vangen, meestal via water of lucht. Deze wijze van zonne-energie opwekken is minder efficiënt en minder productief dan het opwekken van fotovoltaïsche energie, maar boekt de laatste jaren grote vooruitgang en zal naar verwachting op korte termijn een grote impact hebben op mondiaal niveau. Wij leggen je graag de verschillen uit tussen thermische zonne-energie en fotovoltaïsche zonne-energie.

Wat zijn de toepassingen van thermische zonne-energie?

Een van de voordelen van zonne-energie is dat het verschillende toepassingen kent. Zo kan het op grote schaal ingezet worden, maar het is ook een ideale energiebron voor woningen. Tegenwoordig maakt de technologische vooruitgang het mogelijk om water met zonnestraling te verwarmen, om op die wijze stoom te produceren en vervolgens elektriciteit te verkrijgen.


Hoe wordt fotovoltaïsche energie opgewekt?

Fotovoltaïsche zonne-energie bestaat uit de directe omzetting van de door de zon uitgezonden straling in elektrische energie. Deze omzetting in elektrische energie wordt bereikt door gebruik te maken van de eigenschappen van de materialen waarvan de fotovoltaïsche cellen in het zonnepaneel zijn gemaakt.

De meeste fotovoltaïsche panelen zijn gemaakt van silicium voor mogelijke transformatie. Wanneer zonlicht de zonnecel raakt, wekt deze elektrische stroom op. Het fabricageproces van zonnepanelen is zowel bewerkelijk als gecompliceerd vanwege het silicium dat in de cellen verwerkt moet worden.

In dit proces worden de siliciumblokken verwerkt en vervolgens versneden tot fotovoltaïsche cellen, die verrijkt zijn met andere elementen zoals fosfor. In de missie om het gebruik van fotovoltaïsche energie te verbeteren en goedkoper te maken, wordt momenteel onderzoek gedaan naar andere, efficiëntere en goedkopere materialen.

Bij Otovo maken wij enkel gebruik van fotovoltaïsche cellen in onze zonnepanelen. Deze zijn het meest effectief en bieden jou daarom ook een zo hoog mogelijke energie-opbrengst. Wil je meer weten over de mogelijkheden van zonnepanelen op jouw dak? Bereken dan direct hoeveel jij kunt besparen met onze vrijblijvende offerte.

Wat zijn de toepassingen van fotovoltaïsche energie?

De belangrijkste toepassing van fotovoltaïsche installaties is de productie van elektriciteit uit zonnestraling. Dit type toepassing kan op grote schaal worden opgewekt of op kleine schaal voor residentieel verbruik en zelfverbruik.

Er zijn twee hoofdtypen fotovoltaïsche systemen:

  • Zelfconsumptie - individuele installaties in huishoudens.
  • Zonneparken - voor grootschalige productie en verkoop van de verkregen energie.
Ontdek de mogelijkheden voor jouw woning!
Ontvang een gratis offerte!
Je hebt je succesvol geabonneerd op Otovo Nederland
Welkom terug!
Super goed!
Je link is verlopen
Succes!
``