Zoetermeer, gelegen in het zonnige Zuid-Holland, vangt per jaar gemiddeld 1.164 uren zon. En dat is best wat! Niet alleen kun je er zelf volop van genieten, je kunt er ook je winst uithalen. Met zo veel zonuren kun je namelijk heel wat energie opwekken als je je dak bedekt met zonnepanelen. Zoetermeer is een goede locatie om flink te besparen op je energierekening met schone zonne-energie.

In dit blog richten we ons op de vele voordelen van het hebben van zonnepanelen in Zoetermeer. Je krijgt als Zoetermeerder een realistisch beeld van wat je kunt verwachten van jouw zonnepanelen én hoe je deze het beste kunt plaatsen voor een optimaal resultaat.

We zullen in detail gaan op:

  • de prijzen van zonnepanelen
  • de hoeveelheid energie die kan worden geproduceerd
  • de aanbevolen oriëntatie en helling van de modules
  • de compensatie van overschotten
  • manieren om jouw eigen zonnepanelen aan te schaffen.

Vraag gratis een offerte aan!


Prijzen van zonnepanelen in Zoetermeer

Zonnepanelen besparen je veel geld op je energierekening. Daarnaast kun je gebruik maken van schone, duurzame energie. Maar om ze te laten installeren moet je wel een flinke initiële investering doen. Toch is deze investering wel de moeite waard. Bij Otovo gaan we alleen in zee met deskundige installateurs in heel Nederland, zodat we de beste kwaliteit voor een scherpe prijs kunnen bieden. Hierdoor kunnen de prijzen per plaats verschillen, zo ook in Zoetermeer.

In de onderstaande tabel zie je de prijzen van vijf, tien en vijftien zonnepanelen. Hierbij gaat het om de gemiddelde aanschafprijs in Nederland. Houd er rekening mee dat een huishouden in Nederland gemiddeld 3.000 kWh per jaar verbruikt en om dat te compenseren zijn tien zonnepanelen nodig.

Gemiddelde aankoopprijs
5 zonnepanelen € 3.350
10 zonnepanelen € 4.810
15 zonnepanelen € 6.690

De investering is relatief hoog en niet iedereen heeft dit klaarliggen om in één keer af te betalen. Maar daar biedt Otovo de oplossing voor: je kunt bij ons ook zonnepanelen huren! Voor een eerlijk maandtarief plaatsen we kwalitatieve zonnepanelen op jouw dak. Daarbij kijken we uiteraard naar de ideale plaatsing, zodat je volop kunt profiteren van de zonne-energie die je opwekt. Daarnaast zorgen wij voor al het onderhoud en heb je garantie. Fijn toch?


Hoeveel zonlicht ontvangt Zoetermeer ongeveer op jaarbasis?

We hebben eerder gezien dat Zoetermeer jaarlijks gemiddeld 1.164 uur zon heeft. Nu is dat best veel, zeker als je berekent hoeveel zonne-energie je daarmee kunt opwekken! Meer dan genoeg zelfs om het gemiddelde energieverbruik van een Nederlands huishouden te compenseren. In de onderstaande grafiek zie je hoeveel zonne-energie (in kWh) je in Zoetermeer opwekt met tien zonnepanelen:

Maandelijkse energie output van zonnepanelen

Bron: re.jrc.ec.europa.eu

Jaarlijks wek je gemiddeld 4.049,11 kWh zonne-energie op in Zoetermeer. Dat is niet alleen genoeg om het gemiddelde energieverbruik van een Nederlands huishouden te compenseren, je houdt zelfs nog flink wat over. 1.049,11 kWh om precies te zijn. Dit wordt teruggeleverd aan het energienet, waar je zelf een mooie compensatie voor krijgt. Daarover lees je later in dit blog meer.


Wat is de ideale oriëntatie en helling voor zonnepanelen in Zoetermeer?

Zonnepanelen die op de ideale manier zijn geïnstalleerd, leveren het meeste op. Logisch. Maar waar moet je dan allemaal op letten?

Oriëntatie

De hoeveelheid energie die zonnepanelen produceren is sterk afhankelijk van de oriëntatie, oftewel de richting waarin ze ten opzichte van de zon geplaatst worden. Aangezien de zon gedurende de dag van oost naar zuid naar west beweegt, is het essentieel om te weten welke richting het meest geschikt is voor de panelen. Over het algemeen is de regel dat zonnepanelen het meeste zonlicht opvangen en daardoor het fotovoltaïsche effect maximaliseren wanneer ze naar het zuiden gericht zijn.

Omgevingsfactoren

Naast de oriëntatie zijn omgevingsfactoren ook erg belangrijk. Als er bijvoorbeeld heel veel bomen of hoge gebouwen rondom jouw huis staan die het zonlicht blokkeren, dan zullen de panelen meer moeite hebben met het opvangen van genoeg zonlicht. Als je zeker wilt weten of jouw dak geschikt is, maar ook welke oriëntatie het effectiefst zal zijn, kun je het beste je dak op verschillende momenten van de dag bekijken om te zien of er voldoende zonlicht doorkomt. Valt er veel schaduw? Dan is het installeren van een optimizer bij de zonnepanelen aan te raden.

Hellingshoek

Tot slot, maar zeker niet minder belangrijk, de hellingshoek. Oftewel: de hoek ten opzichte van de horizon waarop de zonnepanelen geplaatst worden. De optimale hellingshoek is overal ter wereld anders door de ronding van de aarde. In Nederland plaats je je zonnepanelen idealiter in een hoek van 10° tot 50°. Maar dit speelt wel nauw samen met de oriëntatie, want als je jouw panelen op het oosten of westen richt, is een hoek van 13° perfect. Staan ze juist naar het zuidwesten of zuidoosten gericht? Zet ze dan in een hoek van 25°. Zonnepanelen met een puur zuidelijke oriëntatie presteren het beste met een hoek van 35°.


De compensatie van de surplus

Laten we het dan eindelijk hebben over die compensatie. Wat gebeurt er met al die kWh die je niet opmaakt?

Wanneer je meer energie opwekt dan je verbruikt, lever je je surplus aan het energienet. Hierbij komt de Salderingsregeling in gang. Jij, als ‘energieleverancier’ ontvangt dan een mooie compensatie voor de aangeleverde zonne-energie. Want die panelen zijn van jou - dus de energie ook. De compensatie is gemiddeld €0,20 per kWh, maar dit hangt af van jouw eigen energiecontract.

Er zijn een aantal voorwaarden rondom salderen die je wilt onthouden:

  • tot en met 2024 mag je nog 100% van de door jou opgewekte energie saneren
  • in 2025 en 2026 verlaagt dit toegestane percentage naar 64%
  • vanaf 2027 daalt dit percentage jaarlijks met 9%, vanaf 2030 blijft het percentage zoals hij dan is.

Nu denk je misschien dat dit jou gaat korten op de vergoeding, maar het is goed om je te realiseren dat het bijna niet mogelijk is om 100% van je zonne-energie te saneren. Jouw eigen energieverbruik gaat er namelijk eerst nog vanaf. En daarmee bespaar je al honderden euro’s op je energiekosten per jaar. Als je dan daarnaast nog een percentage van de stroom kunt terugleveren tegen een mooie compensatie, is dat heel gunstig voor je jaarcijfers.


Installateurs uit Zoetermeer

Zie jij de voordelen wel in van zonne-energie? Bij Otovo werken we alleen samen met lokale installateurs van zonnepanelen. Zoetermeer heeft meer dan genoeg deskundige en getrainde installateurs die jouw dak kunnen bedekken met kwalitatieve zonnepanelen.

We werken alleen samen met de beste installateurs uit de regio. Daarbij kijken wij naar precisie en kennis. Daarbij leggen de installateurs jouw nieuwe Otovo zonnepanelen onder begeleiding van onze eigen ingenieurs.

Wat dacht je van zonnepanelen huren?

Wil je je zonnepanelen liever huren? In plaats van een grote investering, betaal je dan bij Otovo enkel een gering maandtarief. Door het onderhoud van de panelen te verzorgen, zorgen wij ervoor dat je maximaal kunt profiteren van de stroom die je produceert.

Lees ons blog over alles wat je moet weten over het installeren, huren en gebruiken van zonnepanelen!

Benieuwd naar wat jouw opties zijn? Bereken dan meteen hoeveel jij kunt besparen met met zonnepanelen Apeldoorn en vraag onze vrijblijvende offerte aan.

Vraag een offerte aan
Je hebt je succesvol geabonneerd op Otovo Nederland
Welkom terug!
Super goed!
Je link is verlopen
Succes!
``