Een groeiend aantal mensen is geïnteresseerd in het opwekken van hun eigen elektriciteit met behulp van zonnepanelen. Breda is hier een zeer geschikte woonplaats voor, want je geniet er jaarlijks van zo’n 1.074 zonuren per jaar! En dit zorgt naast een lekker weertje ook voor flink wat zonne-energie als je de stralen opvangt met jouw eigen zonnepanelen, met flinke besparingen op je energierekening als gevolg.

In dit blog vertellen we je graag meer over de voordelen van zonnepanelen in Breda, maar ook hoe je deze het beste kunt (laten) installeren.

We zullen in detail gaan op:

  • de prijzen van zonnepanelen
  • de hoeveelheid energie die kan worden geproduceerd
  • de aanbevolen oriëntatie en helling van de modules
  • de compensatie van overschotten
  • manieren om jouw eigen zonnepanelen aan te schaffen.

Vraag gratis een offerte aan!


Prijzen van zonnepanelen in Breda

Bij de aanschaf van zonnepanelen is er in eerste instantie sprake van een aanzienlijke investering. Bij Otovo werken we samen met installateurs van zonnepanelen in Breda om niet alleen de beste kwaliteit, maar ook de beste prijs te kunnen bieden. Dit betekent dat de prijzen kunnen variëren afhankelijk van de regio in Nederland waarin je woont.

Gemiddeld heeft een huis in Breda ongeveer tien zonnepanelen nodig om voldoende stroom op te wekken voor het gemiddelde energieverbruik. Hieronder staan de gemiddelde aanschafprijzen voor zonnepanelen in Breda weergegeven in een tabel.

Gemiddelde aankoopprijs
5 zonnepanelen € 3.350
10 zonnepanelen € 4.810
15 zonnepanelen € 6.690

Het plaatsen van zonnepanelen vereist een relatief hoge investering, waardoor het voor sommige mensen financieel niet haalbaar is. Als je graag zonnepanelen op je dak wilt hebben zonder een initiële investering, is het huren van zonnepanelen wellicht een optie om te overwegen. Bij Otovo bieden we de mogelijkheid om zonnepanelen te huren tegen een laag maandelijks tarief. Hierdoor kun je profiteren van duurzame en zelf opgewekte energie zonder de noodzaak van een grote investering. Bovendien biedt Otovo tal van voordelen, waaronder uitgebreide garanties en onderhoud op de panelen.


Hoeveel zonlicht ontvangt Breda gemiddeld per jaar?

Zoals eerder vermeld, kun je in Breda genieten van ongeveer 1.074 uur zon per jaar, wat gunstig is voor de hoeveelheid zonne-energie die je kunt opwekken met jouw zonnepanelen. De onderstaande tabel laat zien hoeveel energie (kWh) je kunt opwekken in Breda:

Maandelijkse energie output van zonnepanelen

Bron: re.jrc.ec.europa.eu

Met tien zonnepanelen, wat het gemiddelde aantal zonnepanelen is dat in Nederland op een dak wordt geïnstalleerd, kun je in Breda jaarlijks 3976.54 kWh aan zonne-energie opwekken. Dit is meer dan voldoende om het gemiddelde energieverbruik van een huishouden te compenseren, dat ongeveer 3.000 kWh bedraagt. Het overschot van 976.54 kWh kun je inzetten voor de Salderingsregeling, waar we later meer over zullen vertellen.


Wat is de ideale oriëntatie en helling voor zonnepanelen in Breda?

Om een maximale opbrengst aan zonne-energie te genereren, zijn er verschillende zaken waar rekening mee moet worden gehouden bij het installeren van zonnepanelen. De oriëntatie van de panelen is bijvoorbeeld van groot belang voor de hoeveelheid zonne-energie die wordt opgewekt. De zon staat gedurende de dag niet op dezelfde plek aan de hemel, maar draait continu. Over het algemeen geldt dat hoe meer de panelen naar het zuiden zijn gericht, hoe groter het fotovoltaïsche effect is. Dit komt doordat de fotovoltaïsche cellen vanuit deze positie het meeste zonlicht kunnen opvangen.

De oriëntatie van de zonnepanelen is niet het enige aspect dat van invloed is op de effectiviteit van de panelen. Het is ook belangrijk om rekening te houden met de omgeving waarin de panelen worden geplaatst. Als er bijvoorbeeld bomen, gebouwen of andere hoge objecten tussen de zon en de panelen staan, zal dit leiden tot een afname van de hoeveelheid zonlicht die de panelen opvangen. Om een optimaal rendement te behalen, is het dus van belang om de panelen te plaatsen op een stuk dak waarvan je zeker weet dat deze gedurende de dag veel zonlicht ontvangt. Als het niet mogelijk is om bepaalde objecten te vermijden die schaduw veroorzaken, dan is het raadzaam om een optimizer te installeren.

De hellingshoek van de zonnepanelen is ten slotte ook van belang. In Nederland ligt de ideale hellingshoek van zonnepanelen tussen de 10° en 50°. De aanbevolen hellingshoek kan wel verschillen afhankelijk van de oriëntatie van de panelen. Als de panelen naar het oosten of westen zijn gericht, is een hellingshoek van 13° het meest geschikt. Panelen die naar het zuidoosten of zuidwesten gericht zijn, presteren het beste bij een hellingshoek van 25°. Als de panelen gericht zijn naar het zuiden, is een hellingshoek van 35° het meest effectief.


De compensatie van de surplus

Zoals je eerder al las, wek je met een gemiddeld aantal zonnepanelen (tien) meer energie op dan een gemiddeld gezin in Nederland jaarlijks verbruikt. Wat gebeurt er dan met de surplus?

Wanneer er energie wordt opgewekt die niet wordt verbruikt, wordt deze teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. De Salderingsregeling treedt hierbij in werking: de energie die je zelf hebt opgewekt en niet hebt verbruikt, wordt door het elektriciteitsnet van je overgenomen. De vergoeding die je hiervoor ontvangt, is afhankelijk van het contract dat je hebt met je energieleverancier en bedraagt meestal ongeveer € 0,20 per kWh. Er zijn een aantal afspraken rondom de Salderingsregeling die vaststaan:

Vanaf nu tot en met 2024 mag de volledige hoeveelheid opgewekte stroom gesaldeerd worden. In 2025 en 2026 wordt het maximale percentage aan stroom dat gesaldeerd kan worden teruggebracht tot 64%. Vanaf 2027 zal dit percentage jaarlijks afnemen met 9% tot aan het jaar 2030. Dit betekent dat je na 2030 nog steeds 28% van de door jou opgewekte stroom mag verkopen aan het net.

Een kanttekening hierbij is uiteraard wel: het is vrijwel onmogelijk om 100% van de opgewekte zonnestroom te salderen, omdat eerst jouw eigen energieverbruik hiervan af gaat. Als je meer dan 28% van de geproduceerde stroom niet gebruikt, dan leidt dit tot aanzienlijke besparingen op je energierekening. Daarnaast verdien je geld terug voor de extra opgewekte energie, wat het mogelijk maakt om te besparen op je jaarlijkse energierekening dankzij de zonnepanelen. Breda heeft relatief veel zonuren per jaar, wat zeer gunstig is voor de jaarlijkse opbrengst van zonne-energie!


Installateurs in Breda

Ben jij wel geïnteresseerd in zonnepanelen? Breda geeft - wat zonnestralen betreft - een gunstige ligging, dus jouw woonplaats werkt nu al in jouw voordeel! Het is wel goed om te weten hoe de panelen dan geïnstalleerd worden voor een optimale werking.

Bij Otovo ben je verzekerd van de beste installateurs van zonnepanelen in Breda als je de stap zet naar een duurzame toekomst. Otovo werkt samen met honderden zorgvuldig geselecteerde installateurs in heel Nederland om de kosten te drukken en banen te creëren in elke regio, inclusief Breda. Ons systeem wijst automatisch de juiste installateur in jouw regio toe, die zorgvuldig wordt begeleid door onze eigen ingenieurs.


Wat dacht je van zonnepanelen huren?

Het idee van een grote initiële investering houdt veel mensen tegen om zonnepanelen te overwegen. Gelukkig is het ook mogelijk om zonnepanelen te huren. Op deze manier kun je zonder zorgen en met slechts een maandelijks bedrag te betalen gebruik maken van de energie die je zelf opwekt met behulp van de Brabantse zon. We hebben een blog voor je klaarstaan met alles wat je moet weten over het installeren, huren en gebruiken van zonnepanelen!

Wil je direct weten wat jouw opties zijn? Ontdek dan meteen hoeveel jij kunt besparen met onze vrijblijvende offerte.

Vraag een offerte aan
Je hebt je succesvol geabonneerd op Otovo Nederland
Welkom terug!
Super goed!
Je link is verlopen
Succes!
``